Scott 2017, част 2 – Spark 900 и 700

В първата част на статията хвърлихме поглед към новия вариант Plus на ХС модела Spark. Сега обаче ще разгледаме детайлно същинската състезателна машина, един от еталоните сред ХС велосипедите с двойно окачване – Spark RC, както и по-достъпните и универсални варианти Spark.


Spark RC 900 и 700

Нека започнем с няколко пояснения.

RC е съкращение от Racing Concept и отразява главните приоритети на тези модели – максимално ниско тегло, висока ефективност при педалиране, подходяща геометрия за интензивно, състезателно каране. Както ще видим, във всяка от тези насоки моделът е претърпял еволюция.

Числата 900 и 700 в номенклатурата на Scott отразяват размера на колелата – първото е за 29-цолови байкове, второто е за 27.5-цолови. Серията Spark RC включва и от двата вида, за всеки от четирите модела – SL, Ultimate, World Cup и Pro. Наред с тях има и един дамски модел, Contessa Spark RC, който е само с 27.5-цолови колела.

Ако се вгледате в размерите и геометрията на рамките, ще забележите, че за най-високите колоездачи (размер XL) изборът е сведен само до моделите RC 900. Прави впечатление също, че повечето показатели за геометрията при 900 и 700 са съвсем близки, включително и челният ъгъл, който и при двата велосипеда е 68.5°. Пълните данни за геометрията можете да видите в следните таблици:

Spark RC 900

Spark RC 700

Еволюцията на рамката е довела до нови рекорди за ниско тегло. И двата варианта на Spark RC тежат под 1800 грама със задния амортисьор! Сещам се за доста твърди рамки, които тежат повече… По-конкретно RC 900 в размер М e 1779 грама, а RC 700 е 1749 грама. Със сигурност не е лесно да се постигне такъв резултат, но екипът на Scott го прави с всяко следващо поколение на ХС моделите си. Затова е интересно да видим как се стига до него.

На първо място, това е подборът на материалите. HMX-SL е съкращение, което отразява най-високото ниво на изработка, с което Scott разполагат за момента. За постигане на впечатляващото тегло, но и на добри якостни характеристики (здравина и коравина), инженерите на компанията са комбинирали няколко вида въглеродни нишки и дори различни видове смоли, така че всяка специфична област да постига необходимите конструктивни изисквания – повече коравина на едни места, повече еластичност на други, повече здравина на трети. Процесът е дълъг и започва още на чертожния екран.

Важна част от постигането на по-ниско тегло е конструктивното оптимизиране на рамката. Още в първата част на статията стана дума за задния триъгълник, при който лисва ставна връзка откъм задната ос. Това решение е избрано именно заради по-ниското тегло, но то се дължи и на нещо повече от липсата на хардуер. Цялото задно рамо се състои от три самостоятелно изработени от карбон части (лява и дясна половина + накрайник за задната спирачка), които са съединени в завършен елемент. За сравнение, при предишното поколение задницата се състои от общо 18 части и е със 130 грама по-тежка. Подобна оптимизация не само опростява конструкцията, но чрез това позволява на проектантите да се възползват максимално от свойствата на композитните материали, т.е. да намалят теглото, без да компрометират здравината. Самият носач за задния спирачен апарат е доста интересен, защото от едната страна се захваща към стойката на веригата, а от другата към проходната ос. Детайлът е проектиран така, че да не пречи на задния триъгълник да се огъва в областта между задната ос и седалковата тръба, за да участва по този начин в работата на окачването. В тази насока интересно е и ухото за дерайльора, което е захванато към задния триъгълник така, че проходната ос преминава през него. По този начин се премахва нуждата от стабилна основа, към която да бъде монтиран този детайл, а и така конструкцията е по-безопасна за рамката в случай на силен удар.

Друг пример за конструктивна оптимизация е асиметричното разположение на задния амортисьор, за което  също стана дума в първата част. Погледнат отгоре, шокът е с 6 мм изместване наляво. Това освобождава повече пространство от страната на курбелите и позволява в изработката на рамката да бъдат заложени по-дълги и непрекъснати въглеродни влакна, което пък подобрява цялостните ѝ характеристики. Цяла наука си е това и то сложна!

Още няколко неща е важно да споменем за рамката. Пътят за всички жила и маркучи е вътрешен, като на входа и изхода има удобни капачета, които улесняват прокарването им и запазват чист вид на рамката, ако отворите не се ползват. Рамката на моделите RC е оптимизирана само за скоростни системи с един венец отпред. Това означава, че няма предвидена скоба за монтаж на преден дерайльор, а и задният триъгълник е симетричен, тъй като не се налага да освобождава място при курбелите. За 1Х задвижване е предвиден и малкият водач, който е съвместим с венци от 30 до 36 зъба и се монтира към седалковата тръба. Между другото, моделите Spark RC не са предназначени за Plus колела, но използват т.нар. Boost стандарт, т.е. 15х110 мм отпред и 12х148 ммм отзад.

Не на последно място, еволюирало е и окачването на Spark RC, което е със 100 мм ход. При новото поколение то е оптимизирано за скоростни системи с един венец и е заложена кинематика, която да осигурява по-успокоена крива на лостовия коефициент и да гарантира повече отзивчивост към дребните неравности, повече поддръжка около нивото на начално сгъване и достатъчно прогресия за агресивно каране и силно пресечени терени. За разположението на шока и използването на закрепване тип Trunnion вече стана дума при Spark Plus, така че няма нужда да го повтаряме и тук. Моделите RC също използват дистанционното командване TwinLoc – едновременно за вилката и задния амортисьор.

Окомплектовката на топ-моделите 900 SL и 700 SL е с някои от най-елитните компоненти, които парите могат да купят – задвижване Sram XX1 Eagle 1×12, вилка FOX 32 SC Float Factory 100 мм, заден амортисьор FOX NUDE, колела с карбонови капли Syncros Tubeless Ready Carbon, карбонови периферни компоненти Syncros и спирачки Sram Level Ultimate. Теглото на 29-ката е около 9.8 кг, а на 700 SL с още стотина грама по-ниско.

Реклама

Spark 900 и 700

Ако погледнем модификациите Spark (по-достъпните варианти на модела), където има шест стандартни варианта с двата размера колела и още четири дамски модела, които са само 27.5, там ще видим различия спрямо RC не само в окомплектовката, но и в още няколко насоки.

На първо място, в тази голяма група има два типа рамки. Едната е с означение HMX, т.е. използва комбинация от няколко вида влакна, макар технологията да е на малко по-ниско ниво, отколкото при HMX SL при моделите Spark RC. Тази рамка е оптимизирана за един венец отпред, т.е. задният триъгълник е симетричен, а на седалковата тръба няма носач за преден дерайльор. Другата рамка използва още по-стандартния материал и процес HMF, а освен това е съвместима със скоростни системи 2Х, така че задното рамо е с асиметричен дизайн и към седалковата тръба може да бъде (и е) монтиран преден дерайльор. Важно е да направим уточнението, че тези разлики в нивата на изработка не се отразяват на здравината на рамките, т.е. HMF не е по-малко надеждна от HMX SL, но е по-тежка, затова пък по-евтина.

Друга съществена разлика е, че ходът на окачването при серията Spark е 120 мм, т.е. тези велосипеди са ориентирани към повече комфорт, макар че запазват ниското тегло и високата ефективност при педалиране. Челният ъгъл, който е 67.2 или 67 градуса в зависимост от размера на колелата, също предразполага към повече увереност при стръмни и технични терени, така че ако не се състезавате, моделите Spark може би са по-универсалният избор.

Няма да изреждаме окомплектовките им, защото са много – при по-голям интерес от ваша страна, в края на статията има два полезни линка. 😉

В последната част на статията ще си говорим за моделите Scale.

https://www.scott-sports.com/

http://scott.bg/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>