Предложения пролет 2017, част 2

Приключихте ли с първата част от статията? Дано да сте, защото ви очакват още толкова продукти от нашите партньори.


Този път няма да започваме със стихотворни форми, макар че пролетта, която се е усмихнала навън, предразполага към това. Вместо това ще продължим директно с прозата, т.е. с представянето на втората порция велосипеди, компоненти, екипировка и аксесоари, които ви очакват в заредените догоре магазини в началото на сезон 2017.

Комплект за ремонт на гуми Zefal Kit May Day

 

Трудно ще намерите планински колоездач, на когото не му се е налагало да лепи спускана гума на пътеката – досадно, но в повечето случаи неизбежно упражнение. Ако тъкмо сте се запалили по планинското колоездене и тепърва ще си набавяте необходимите аксесоари за него, комплектът Zefal Kit May Day включва всичко необходимо за този най-често срещан ремонт – помпа, лепенки и щанги.

Помпата е AIR PROFIL FC01 е с отделен маркуч, който се прибира в тялото ѝ и е съвместим с френски и автомобилен вентили, като има и капаче против замърсяване. Тялото и дръжката са от синтетичен полимер, а буталото от алуминиева сплав, което прави тази компактна помпа с дължина 20 см изключително лека (116 грама). Можете да я носите в раницата или да я прикрепите към рамката на велосипеда.

Комплектът лепенки включва 7 броя с различна форма и големина (3 x Ø 15 мм, 2 x Ø 25 мм, 1 x 24*35 мм, 1 x 27*42 мм), за да сте подготвени за всякакъв тип пробиви, тубичка с лепило и абразивно стоманено ренде за почистване преди нанасяне на лепилото.

Двете пластмасови щанги, изработени от здрав материал, са оформени за лесно проникване между гумата и каплата и са с различчен профил от двете страни за по-лесно сваляне/поставяне на гумата.

39.90 лв. от dimibike.com


Trek Cali SLX WSD 29

Още един алуминиев ХС велосипед от Trek със солидно намаление в цената, този път обаче предназначен за дамите. Велосипедите от серията Cali по нищо не отстъпват на стандартните – рамката е лека алуминиева сплав Alpha Platinum Aluminium, с хидроформовани и изтънени тръби, с всички модерни екстри като конусно чело, вътрешно окабеляване, PressFit средно движение и др.

Разликите са в геометрията – тя отново е тип G2 (за 29-ки), но оптимизирана за пропорциите на женското тяло. Същото важи и за някои от компонентите – кормило, лапа и седалка са подбрани специално с мисъл за дамите. „Настройката“  на велосипеда е по-спортна, но това не значи, че няма да е подходящ и за обикновени разходки по горските пътеки. И все пак, това е модел за взискателни колоездачки, които имат желание да карат повече и да напредват, или вече са постигнали това и желаят да инвестират в качествен велосипед от реномиран производител. Във връзка с последното всеки собственик на Trek може да разчита и на тяхната доживотна гаранция за рамките (вкл. за алуминиевите). 

Като оборудване Cali SLX WSD залага на:
– вилка RockShox Reba RL с проходна ос, заключване и 100 мм ход
– колела Bontrager Mustang Elite с гуми Bontrager XR1 Expert с възможност за превръщане в безкамерни
– задвижване с 2х10 предавки (заден дерайльор Shimano Deore XT, допълнен от курбели Race Face и компоненти Shimano Deore)
– хидравлични дискови спирачки Shimano M447
– периферни компоненти Bontrager

3257.00 лв. 2280.00 лв. от dropin-shop.com


Заден амортисьор MRP Raze 2CR

Живеем в интересни времена! Главоломното развитие на дисциплината ендуро сякаш променя из основи голяма част велосипедите, но и голяма част от приоритетите на каращите. Възможно най-ниското тегло като че ли мина малко по-назад за сметка на удобството при каране и постигането на максимално добро усещане при спусканията. В тази връзка сякаш виждаме ренесанс на задните амортисьори с метална спираловидна пружина.

MRP Raze 2CR е продукт, предназначен и разработен за спускане и фрийрайд, където господството на металната пружина е безспорно. Започнахме обаче с вметката за ендурото, тъй като подобен шок може да заинтригува и почитателите на тази дисциплина. Както и при представената в първата част вилка MRP Stage, фокусът на производителя е бил върху разработването на продукт от най-висок клас, с възможност за прецизно настройвате и с издръжлива конструкция.

Контролираните от комплекти шайби (shim stack) клапани позволяват почти безкрайни възможности за вътрешно тунинговане, но всеки потребител, който не е толкова запознат с тънкостите, ще се зарадва повече на външните настройки, а те са няколко и с широк обхват на действие – реглаж на разгъването, реглаж на сгъването с ниска и висока скорост, реглаж на началната твърдост на пружината. Стандартни, лесни и разбираеми за ползване, те позволяват Raze 2CR да бъде пригоден бързо за почти всяка рамка, на която е монтиран.

Пружината се продава отделно, включително и за да бъде подбрана с подходящата твърдост за конкретния велосипед и колоездач.

В България Raze 2CR се предлага в следните размери (дължина от ос до ос) – 200 мм, 216 мм, 222 мм, 240 мм, 267 мм.

950.00 лв. от магазин Industrial


LED светлини Lezyne Femto Drive

През пролетта денят се увеличава, температурите също. Това подтиква много хора към по-често придвижване в града, включително и в тъмните части от денонощието, тъй като вече не е толкова студено. Важно е да мислим за безопасността си – за нея са мислели и Lezyne при проектирането на този комплект светлини.

Femto Drive не са фарове за нощни карания в планината. Това са светлини, създадени за да бъде забелязван колоездачът на пътя в тъмните часове, пък и през деня. Те са изключително компактни, леки (31 грама всяка) и издръжливи (до 30 часа при постоянно светене, до 60 часа при пулсиращ или мигащ режим). Всяко от фарчетата се захранва от две батерии тип копче, CR2032. Монтират се бързо и лесно, без инструменти, към кормилото или към друг елемент от велосипеда или екипировката.

Осветителното тяло е CNC фрезовано от лека и здрава алуминиева сплав, а цялата конструкция на фарчетата е водоустойчива, така че да не ги мислите при лоши метеорологични условия. Белият светодиод отпред осигурява светлинен поток 15 лумена. Отзад тази стойност е 7 лумена, като и в двата случая лещите осигуряват не само фронтална, но и странична видимост до 180 градуса.

Предлагат се в различни цветове – в конкретния случай със сиво, черно или черно/червено тяло.

45.00 лв. от магазин Горгона


Чорапи Shushon Descender

Може би си мислите, че вълнените чорапи са подходящи за каране само през зимата? Грешка. Вълната се счита за всесезонен материал заради отличните си свойства – топли, но и диша. Затова Veloboost отново насочват вниманието ви към българските чорапи Shushon, които освен МТБ модела Descender, имат още три продукта, като всеки се предлага в четири разцветки.

Вярно е, че с повишаването на температурите идва времето на изкуствените, нетоплещи материи. Идва обаче и времето на многодневните преходи, след още 2-3 месеца и високата планина ще бъде достъпна. Едно от нещата, които човек винаги трябва да има в раницата или багажа си при каране за повече от един ден или дори при еднодневно каране в разнообразни и трудно предвидими условия, са качествени, топлещи чорапи. Най-често те стоят като резерва или се използват край лагерния огън или в някои по-студени нощи на палатка, но ето ви и друга ситуация: записали сте се в състезание, ставате и виждате, че навън вали без изгледи да спре скоро… какво ще сложите на краката си? Няма по-добро от вълната в такива условия, тъй като дори и мокра, тя запазва голяма част от терморегулиращите си свойства. Ами ако сте тръгнали на многодневен преход без поддържащ транспорт и трябва да намалите багажа си до минимум? Личната хигиена е важно нещо и дори да ви се стори малко противно, с вълнени чорапи можете да изкарате и повече от един ден поред, тъй като те имат естествени антибактериални свойства и много по-трудно се вмирисват, пък и лесно се проветряват, за да приютят на следващия ден краката ви, без да бърчите нос в погнуса. Изобщо, добрите вълнени чорапи са задължителен елемент от екипировката на всеки планинар.

А Shushon Descender са добри. И са български. И са проектирани специално за колоездене, с асиметричен дизайн (ляв и десен) и девет зони, изпълняващи различни функции. И се предлагат в четири цвята. И в четири размера – 36-38, 39-41, 42-44 и 45-47. И можете да научите повече за тях на http://shushon.com/.

28.90 лв. от veloboost.bg


Vaude Uphill 9L

Раниците от серията Uphill на германския производител Vaude са едни от най-леките в света. А това има значение, особено при състезания, тренировки, спортно каране, проблеми с кръста или просто желание да карате с минимален, но все пак прибран на сигурно място багаж. През 2016 г. в МТБ-БГ пробвахме по-големия модел с обем 16 литра, но хората, които държат на ниското тегло по отношение на екипировката и аксесоарите си, е по-вероятно да предпочетат именно по-малката разновидност с обем 9 литра. Те са напълно достатъчни, за да съберете най-важното за една тренировка или за по-кратки еднодневни карания по познати маршрути. На разположение имате основен товарен отсек с място за хидратираща система, преден джоб с цип, два странични мрежести и еластични джоба, както и многофункционална корда откъм лицето на раницата, чрез която можете да окачите каска, яке или просто да компресирате обема.

Гърбът на моделите Uphill е проветрив и много удобен. За доброто окачване на раницата и разпределяне на товара се грижат кръстен и гръден ремъци с олекотени катарами, а презрамките са вентилирани  и също са доста удобни. В джоба ще намерите и компактен дъждобран – към него, както и към раницата, можете да прикрепите стопче, ако карате през тъмните часове.

Размерите на Uphill 9 са 43 x 22 x 16 см, а теглото е само 325 грама. В момента е налична в черен или сив цвят.

119.00 лв. от Dragzone.bg и магазини Drag Zone


Uvex HLMT 9

В бързината някой би могъл да предположи, че тази каска е предназначена специално за уеб-дизайнери, но не – каската си е за любителите на спускане, фрийрайд, 4Х, а напоследък и ендуро. Затова в този продукт е наблегнато на първо място на защитата – коравата поликарбонатна външна черупка е отлята в калъп с абсорбиращата вътрешна черупка от твърда EPS пяна за предотвратяване на най-лошите травми. HLMT 9 отговаря на стандартите за безопасност EN 1078 / TÜV GS / CE / CPSC.

Наред с това е помислено сериозно и за комфорта на колоездача. За добра вентилация са заложени общо 14 отвора, които да насочват преминаващия въздух по подходящ за обдухване на главата и отвеждане на потта начин. В предната част отворите имат и мрежа против насекоми. Козирката е регулируема, катарамата под брадичката позволява бързо закопчаване и освобождаване, а за точно прилягане пробвайте двата размера, в които се предлага HLMT 9. Подплатата е с антибактериално третиране и също се грижи за комфорта по време на каране.

169.00 лв. от bikecenter.bg


Oryx Seven

Линията Seven на Oryx включва ХС твърдаци от начален до среден клас с размер на колелата 27.5. Алуминиевата рамка е оптимизирана за любителско каране, макар че няма да разочарова и по-напредналите колоездачи. Хидроформованите и изтънени тръби оформят един характерен преден триъгълник с леки извивки, което може би има мотивираща роля при избора сред някои потребители, но като цяло за тези модели производителят залага най-вече на окомплектовката.

Показаният на горната снимка Seven 9spd (1199 лв.) е междинният като ниво модел с вилка Rock Shox XC30 TK (100 мм ход), скоростна система Sram X5 с 27 предавки, хидравлични дискови спирачки Sram DB1 и допълващи компоненти от Kore и WTB. Освен него има още два байка – Seven 8spd (999 лв.) с по-евтина скоростна система (3х8 предавки, Sram X4/X3) и Seven 10spd (1459 лв.), който пък е със задвижване 2х10 (Sram X5) и по-добра вилка (Rock Shox XC32 с 15 мм проходна ос).

Общото между трите модела е и това, че в момента могат да бъдат закупени с добра отстъпка (100-200 лв. надолу) в някои от магазините-партньори на Oryx. Звучи като добро начало на сезона!

999.00 – 1459.00 лв. от дилърите на Oryx Cycles


Evoc CC 10L

CC в името на продукта идва от Cross-Country и наистина това са хората, към които е ориентирана на първо място тази компактна раница на германския производител Evoc. Тя обаче може да е полезна и за АМ/ендуро карачи, планински бегачи, дори за обикновени туристи при кратки полудневни преходи с минимална екипировка. Системата за гърба Air Pad се грижи да добрата циркулация на въздуха и намаляване на изпотяването.

Водещите ѝ характеристики са свързани с компактните размери, малкия, но добре организиран обем, и ниското тегло. Освен основното отделение, където се помещава и резервоарът за вода, ако ползвате такъв, раницата има и няколко по-малки, специализирани джоба, които се грижат всяко нещо да е лесно достъпно и на правилното място – за инструменти, за очила, за мобилен телефон, както и ключодържател. В катарамата на гръдния ремък има и свирка, която позволява да сигнализирате в случай на нужда. Системата за закрепване на каска е съвместима както с половинки, така и с каски с подбрадник.

А в момента каската е и с намалена цена!

169.00 лв. 135.00 лв. от магазин All Mountain


Scott Spark 930

Един от обновените ХС велосипеди на Scott за 2017 г. ще бъде в продажба и на нашия пазар. Вярно, че версията 930 е различна от „извънземния“ топ-модел Spark RC SL, но пък е доста по-подходяща за българските клиенти и терените, по които карат.

Рамката запазва всички базови характеристики на моделите Spark, които при настоящото поколение са доста универсални машини – с 67.2° челен ъгъл, със 120 мм ход на окачването, с малко по-къси лапи и дори с регулируем кол за седалката при някои от тях, включително и разглеждания тук 930. Ако смятате, че 29-цоловите колела са твърде големи за нуждите ви, Spark се предлагат и във варианти 27.5, при които името на модела започва с цифрата 7 вместо 9.

Както и да е, да се съсредоточим конкретно върху този велосипед, който тежи само 12.3 кг, но има всички шансове да ви докара широка усмивка както при изкачването до поредния връх, така и при спускането от другата му страна. Предният триъгълник на рамката е карбонов, докато задницата е от алуминиева сплав, но с характерната за новото поколение Spark конструкция без ставна връзка при задната ос. Всичко най-модерно и съвременно е налице – вътрешен път за жилата, Boost стандарт за колелата, рамката и вилката, метричен размер за задния амортисьор, който използва и т.нар. Trunnion захващане, което на практика намалява дължината му спрямо стандартен при еднакъв ход на буталото.

За окачването на Spark 930 компанията разчита на продукти Fox – задният амортисьор се казва Nude и е разработен специално за нуждите на Scott; вилката е FOX 34 Float Performance. На кормилото има команда TwinLoc, чрез която можете едновременно да заключите и двата „края“ на окачването.

Задвижването е с един венец отпред, използвана е скоростната система Sram GX, докато при спирачките изборът е паднал върху Shimano M506. Колелата и периферните компоненти, включително кола за седалка, са Syncros.

7099.00 лв. от Scott Bulgaria


Реклама


Trek X-Caliber 7 29

Още един нов велосипед за 2017 година, предназначен основно за крос-кънтри и произведен от реномирана и световноизвестна компания – Trek. Може да се каже, че това е един от моделите им в началния клас, но не съдете само по окомплектовката – няма по-важен компонент във велосипеда от рамката, а тази на X-Caliber e лека и със запазената геометрия G2 на Trek за 29-цолови велосипеди. На няколко места в описанието производителят набляга, че дори този по-достъпен велосипед е със състезателен дух, така че дори любителите и новозапалените планински колоездачи да могат да се възползват от пропорциите, с които карат професионалистите. Вярно че някои неща подсказват по-евтиния характер на рамката – такива са например отворите за монтиране на калници и багажник, но това също не е случайно – X-Caliber 7 е готов както за подвизи в гората, така и за придвижване по улиците, и ако искате да го ползвате за второто, рамката е подготвена за целта.

За борба с неравностите по пътеките се грижи вилката RockShox 30 Silver с метална пружина, заключване и 100 мм ход. Скоростната система е Shimano Acera с 3х9 предавки, а спирачките също са от японския производител – модел M315, хидравлични. Както при повечето си велосипеди, за периферните и допълващи компоненти Trek разчита на собствената си марка Bontrager. В цял вид теглото на X-Caliber 7 е около 14 кг.

1480.00 лв. от dropin-shop.com


Обувки Shimano SH-MT44G

Това е един от най-универсалните модели обувки на Shimano. Съвместими са със системата SPD за педали с автомати, но въпреки това и въпреки яркия цвят, с тях можете да изглеждате напълно естествено и в града или при пешеходен преход в планината, защото в много отношения дизайнът им наподобява планински маратонки.

Сърцевината на подметката е от EVA пяна с двойна плътност, която осигурява комфорт и добро абсорбиране на вибрациите, а също и стабилност и ефективност при педалиране – за последното се грижи вложката от фибростъкло в областта над SPD отворите и в средната част. Долната страна на подметката е от двукомпонентна каучукова смес за по-добро сцепление, а грайферите са оптимизирани за ходене по планински терени.

Горната част на обувките е изработена от издръжлива и удобна мрежеста материя, която осигурява отлично проветрение в топлите дни и ниско тегло – чифтът обувки тежи само 755 грама. Системата за закопчаване е с връзки и механизъм за бързо стягане, с фиксиране на свободните краища, за да не се закачат и да не се веят насам-натам.

Предлагат се номера от 40 до 45, а в момента някои от тях са и с намалена цена.

131.40 лв. / 144.50 лв. от velosiped.bg


Раница Laken Rider Flask 7L

 

Kолоездачната раница LAKEN Rider Flask 7L е подходяща за тренировки и състезания, които изискват лекота, за да се движите бързо, място само за най-важното и удобство.

С обем от 7 литра тази раница може да събере резервоар за вода, яке и термобельо, мулти-инструмент, резервна гума, помпа и лепенки, телефон, портфейл, 2-3 енергийни десерта или гелове и още някоя дреболия. Изброяването е примерно, но в общи линии това се очаква да носи човек, когато трябва да ограничи багажа си до минимум. Наред с големия основен отсек има и два малки джоба, два мрежести джоба и дори два ластика за прикрепване на туристически щеки, в случай че решите да я ползвате за пешеходни преходи.

Раницата е изработена от здрав и лек плат (Ripstop 200D) с полиуретаново покритие. Презрамките са олекотени и мрежести, за да позволяват максимално проветрение. Към гръдния колан, който е регулируем, има и свирка за сигнализация. Гърбът на раницата е ергономичен и проветрив, а широките части на кръстния колан подобряват стабилността на раницата и разпределянето на товара. Теглото на продукта е само 350 грама, а цената ще позволи портфейлът ви да си остане тежък.

49.95 лв. от dimibike.com


Педали DMR V8

Добрите педали са нещо изключително важно – независимо от велосипеда, колоездача, сезона или начина на каране. Моделът V8 е един от най-популярните продукти на DMR и един от емблематичните примери за класически платформени педали. През годините формата им вероятно е копирана от десетки други знайни и незнайни производители, но тя е само един от елементите, които ги правят продукт-легенда.

Легендите обаче също се променят с времето и за 2017 г. тези педали са претърпели няколко изменения. Платформата, която и преди осигуряваше достатъчна площ за стабилно стъпване, сега е още по-голяма. Броят на сменяемите шипове е увеличен до 10, разположени почти равномерно по контура на платформата. V8 не са шампиони по ниско тегло (480 грама за чифт), но са едни от най-здравите и издръжливи педали на пазара – вижда се и с просто око, че материалът не е пестен и не е изрязван от всяко възможно ъгълче. Лагероването е с двойни плъзгащи лагери, които позволяват и регулиране, ако с времето се появи хлабина.

79.90 лв. от Dragzone.bg и магазини Drag Zone


Наколенки Alpinestars Paragon

Не по-малко важни са и наколенките – за всеки, който обича да кара малко по-бързо или пък по трудни и технични пътеки. Всякакви варианти могат да се намерят на пазара, но моделът Paragon на Alpinestars комбинира няколко ценни качества – лекота, минимализъм, защита и достъпна цена.

Дизайнът е подчинен на идеята за удобство и компактни размери. Защитните кори от полиуретан са перфорирани за проветрение и оформени така, че да обгръщат коляното и да стоят стабилно около него, подпомогнати и от еластичния мрежест „чорап“, към който са пришити. Няма велкро-лепенки или друг тип закопчаване – само по един ластик отгоре и отдолу със силиконови ленти от вътрешната страна.

Корите не са твърди, нито пък са от онези „умни“ материали, които се втвърдяват при удар. Те обаче са достатъчно плътни, за да абсорбират добре евентуален удар, и в същото време достатъчно комфортни при носене и педалиране. Тънкият профил на наколенките ги прави много подходящи за носене под дълъг панталон, а ниското им тегло и компактни размери може би ще подтикне дори някои ХС любители да се снабдят с подобен продукт.

79.00 лв. от bikecenter.bg


Sprint Apolon/Apolon Pro

Завършваме статията с един от най-популярните модели на Sprint, който в момента е на промоционална цена. Apolon е на пазара от години и е  сред най-предпочитаните модели в началния клас, а сега вече се предлага и в две разновидности. По-скъпата, която виждате на снимката, има добавката Pro към името си. При този вариант вилката е SR Suntour XCR, задвижването е с 27 скорости Shimano Alivio/Acera, спирачките също са Shimano.

По-евтиният вариант (казва се само Apolon) също е в промоция и е с вилка SR Suntour XCM и някои по-евтини компоненти в окомплектовката.

И двата велосипеда се предлагат във варианти 27.5 или 29, а теглото им е около 14.8 кг.

789.00 /999.00 лв. 689.00/889.00 лв. от магазини Maxbike

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>