Предложения пролет 2017, част 1

Пролетта дойде, къде си, байкърче?
Са очакваш нек’во страшно трасе.
Некои хора изпаднаха в мания,
че треа да се купува стока като у кампания.


Може би така би звучал текстът на песента „Втора цедка“, ако Ъпсурт я бяха писали специално за нашата аудитория.

Няма по-важен сезон за колоездачите от пролетта, защото тя означава чисто и просто повече каране! Едни захвърлят ски, шейни, бордове и снегоходки, за да се завърнат към трисезонната си мания на две колела по планините; други отчитат нерадостните показания на домашния кантар и се заричат, че от утре ще карат всеки ден, докато не се върнат на килограмите преди зимата; трети пък са тренирали сериозно през студените месеци и сега нямат търпение да започне състезателният сезон, за да проверят формата си в истински съревнования. Какъвто и да е вашият случай, пролетта официално настъпи и е време да яхваме байковете и да навестим оголените от снега пътеки – първо по южните склонове, скоро и по всички останали…

За търговците пролетта също е дългоочакван сезон. Магазините се пълнят със стока и очакват присетилите се че им трябва това или онова колоездачи, да разгледат новите колекции и да изберат най-доброто за себе си. Част от потребителите дебнат за нов велосипед, други искат просто да освежат верния си другар, трети са решили, че е крайно време да се екипират подобаващо за предстоящия сезон. А пък ние решихме да ви помогнем с всичко това с тази статия, в която публикуваме горещите предложения на нашите партньори за първите топли месеци на 2017 година. Тъй като този път се събраха доста продукти, сатията ще е в две части – очаквайте втората утре!


DRAG Hardy TE 2017

Hardy TE е среден клас XC велосипед с размер на колелата 27.5″ или 29″, който може да бъде ползван както за любителски излети, така и за по-интензивно каране. Той е на пазара от няколко години, като при актуалното поколение рамката е с хидроформовани тръби, конусовидно чело, задна спирачка в рамките на задния триъгълник, вътрешен път за жилата на скоростите и удобна геометрия с умерено дълга горна тръба и челен ъгъл 69°. Интересен е подходът с размерите, които са общо пет. Двата най-малки (15 и 17 инча) са с 27.5-цолови колела. След тях има още един, 17.5 инча, който вече е с 29-цолови, което важи и за двата по-големи размера (19 и 21.5 инча). По този начин хората със среден ръст (статистически) имат избор между двата актуални размера за колела на пазара, докато при хората с по-малък или по-голям ръст производителят залага на най-логичния за тях диаметър.

Окомплектовката на Hardy TE е готова за всеки преход в планината. Основен акцент в нея е задвижването с 2х10 скорости, съставено от заден дерайльор Shimano SLX и компоненти Shimano Deore. Вилката е Rock Shox 30 Gold, спирачките са Shimano BR-M447, хидравлични, с дискове 180/160 мм, а периферните компоненти са Cox. Колелата са наплетени с капли Mach 1 Neuron, а гумите са Schwalbe Racing Ralph Performance 2.25″. 

1690.00 лв. от Dragzone.bg и магазини Drag Zone


Pulse ST2

Най-новата българска марка за велосипеди през 2016 г. навлезе смело на пазара със стратегия за директни продажби онлайн и макар че това стана едва в средата на сезона, велосипедите им бързо набраха популярност и станаха един от най-обсъжданите варианти за покупка. Тъй като реално Pulse все още не са завъртяли един пълен сезон, те започват 2017 г. с непроменена колекция. Пък и има ли смисъл да се правят промени само заради самите промени?

ST2 е техният твърдак от начален клас, т.е. конкурира се в един от най-трудните сегменти, към който стотици потребители обръщат погледа си напролет. Ето какво може да им предложи този велосипед:

Рамката е с характерна и запомняща се челна тръба, с хидроформовани тръби и с геометрия, която набляга на комфорта и удобството при спускане, но в границите на ХС предназначението на велосипеда. Челният ъгъл е 68 или 70° в зависимост от размера на рамката. Защо така? Защото двата по-малки размера (S и М) са 27.5 колела, а двата по-големи (L и XL) са с 29-цолови. И в двата случая рамката е доста лека за този ценови клас, въпреки че изглежда и доста масивна. По отношение на цвета можете да избирате между жълт, сив и черен.

Вилката е Rock Shox XC30 TK със 100 мм ход и заключване, скоростната система е Sram X5 с 3х9 предавки, спирачките са Sram DB1, а повечето от допълващите компоненти са брандирани с марката на производителя, но и за тях можете да разчитате на добро качество.

1099.00 лв. от Pulse Cycles


Ram Bikes Mentor 26″ 2016

От 20 март до 17 април включително този популярен модел на Ram Bikes ще бъде с 15% отстъпка от цената и за двете окомплектовки, което го прави едно от най-добрите пролетни предложения за хората, търсещи достъпен велосипед за каране по леки планински терени. Не че няма да се справи и с по-тежки – ако вие можете, ще може и той!

Намаленията са чудесно нещо, но в случая поводът може би ще е малко тъжен за почитателите на Mentor, защото Ram го спират от производство. Това обаче не е причина за сълзи, а за покупки, тъй като наличните в дистрибуторската мрежа бройки са ограничени откъм размери и цветове и като се има предвид изгодната цена, броят им сигурно ще намалява с всеки следващ ден. 

Основната разлика между двата варианта на модела са спирачките. При по-скъпия Mentor 26.1 (стандартна цена 849 лв., сега 722 лв.) те са дискови – Shimano BL-M396, докато Mentor 26.2 (стандартна цена 749 лв., сега 637 лв.) е с V-образни. Във всяко друго отношение двата байка споделят общи компоненти – вилка Rock Shox XC28 TK, задвижване Sram X4/X3 с 24 скорости, главини Formula с капли Mach.1 и периферни компоненти Kore.

722.00 лв. или 637.00 лв. от дилърите на Ram Bikes
* Цените без отстъпка са съответно 849 или 749 лв.


Trek Superfly 8 29

Ако се оглеждате за ХС велосипед от елитен производител, в магазин Drop-In имат нещо за вас. Superfly e алуминиевата ХС серия на големия американски производител, а геометрията на рамките е създадена за и с помощта на някои от най-добрите състезатели в света, така че този байк е готов както за тренировки и дълги карания с приятели, така и за състезания. Остава и вие да сте.

Всичко в този велосипед е оптимизирано за бързо каране, като се започне от рамката, която благодарение на леките тръби от алуминиева сплав Alpha Platinum, които са хидроформовани и изтънени, е отлична основа за лек ХС велосипед. Конусовидна челна тръба Е2, вътрешен път за жилата, средно движение PressFit и проходна задна ос – това са само някои от нещата, които подсказват високия клас на рамката.

Вилката е Fox Evolution 32 Float CTD с 15 мм проходна ос и 100 мм ход. В нея и в задния триъгълник намират мястото си колела Bontrager Mustang Elite, които заедно с гумите са подготвени за превръщане в безкамерни. Много от другите компоненти също са от Bontrager – собствената марка за качествени компоненти на Trek. За задвижването велосипедът разчита на скоростна система 2х10 Shimano SLX, но със заден дерайльор Shimano XT. SLX са и хидравличните дискови спирачки. 

А най-хубавото в момента е, че тъй като велосипедът не е модел за 2017 година, цената му е намалена с повече от 1000 лв.

4175.00 лв. 2926.00 лв. от dropin-shop.com


Велокомпютър Sigma Sport BC 16.16

Този нов уред от германския производител Sigma Sport осигурява не само най-важните данни за карането, но и доста интересна допълнителна информация. Сред новите функции, вградени в него, е ETA (очакван час на пристигане) – тя непрекъснато изчислява колко време и разстояние остава до достигането на вашата дестинация, което може да е от полза при решения за по-кратък или по-дълъг маршрут, промяна в темпото на каране и т.н. Друга интересна екстра е превръщането на всеки изминат километър в икономия на гориво (дневна и обща) – подобно пресмятане със сигурност ще се хареса на хората, които карат не само за удоволствие, а и като осъзнат начин за по-евтино и щадящо околната среда придвижване в града.

Благодарение на NFC технологията и безплатното приложение SIGMA LINK, BC 16.16 може да комуникира с Android смартфони, за да програмирате различни параметри или да изтеглите данните, записани в уреда.

BC 16.16 е с кабел, което запазва цената достъпна. Освен изброените по-специални функции, велокомпютърът отчита и всички базови показатели като време, разстояние, скорост и т.н. Може да се ползва едновременно на няколко велосипеда и да записва информация за всеки от тях поотделно, както и общо за всички. Полезна функция е и термометърът, а за тъмните часове на денонощието или за закрити помещения е предвидена и подсветка на дисплея.

68.50 лв. от dimibike.com


Born ISO Pro+

По време на упражнения се изгарят въглехидрати. Наред с това се губят течности и минерали. Възстановяването им по ефективен начин е много важно. ISO PRO+ осигурява правилно възобновяване на въглехидратите и натрия. В допълнение към това тази напитка включва в състава си и Peptopro®. Този пептид подпомага ускореното възстановяване на мускулите по време на самото упражнение. Това превръща ISO PRO+ в истинска напитка за издръжливост при продължителни натоварвания. Съотношението глюкоза/фруктоза в състава ѝ е 2:1, лактоза липсва, а свежият вкус е на мандарина и манго. Тествана е от професионалния отбор Giant-Alpecin.

23.00 лв. от магазини Maxbike


Екип за колоездене Crosser

Ако сте почитатели на марката Cross и искате да се облечете със специализирано колоездачно облекло, без да се охарчите колкото за половин велосипед, спортните екипи на Crosser ви очакват с достъпни цени. Водещ елемент от екипировката обикновено е колоездачната фланелка (джърси). Тази на Crosser е с  къс ръкав и цял цип отпред, както и с дишащи мрежести панели отстрани, така че при интензивни изкачвания и/или високи температури да можете да постигнете максимално проветрение. За цветното оформление са използвани екологични бои, а цената е 29.00 лв. Към него можете да добавите и къс клин с презрамки (42.00 лв.), който е изработен от дишаща и разтеглива материя и включва омекотяваща подложка с анатомична форма и антибактериална защита, а ако искате да сте подготвени и за по-хладно време или вятър, елекът Crosser (39.20 лв.) е с мрежест гръб за отлично проветрение и ветроустойчива предна част с цип от горе до долу.

110.20 лв. (за целия екип от три части) от velosiped.bg


KTM Myroon Prime B11 29″

От началото на 2017 г. австрийската марка KTM е представена в България чрез търговската мрежа на Веломания. Това осигурява на българските потребители достъп до още един реномиран производител и ако вашето каране е ХС ориентирано и сте готови за похарчите по-голяма сума за класен твърдак със състезателна геометрия, ниско тегло и топ-окомплектовка, Myroon Prime B11 е точно такъв. Карбоновата рамка е безкомпромисна по отношение на лекота и коравина, с конусовидно чело отпред и проходна задна ос отзад.

Вилката Rock Shox RS-1 е една от най-скъпите на пазара, а обърната ѝ конструкция не само привлича погледа на околните, но осигурява и по-добра отзивчивост. Задвижването (с един венец отпред и 11 отзад) и спирачките са от серията Shimano XT, така че можете да разчитате на отлична работа и издръжливост във времето, а периферните компоненти са брандирани предимно с марката на производителя, каквито са и колелата с капли KTM-DT Team II CC 29″, съвместими с безкамерни гуми, и главини DT Swiss.

7690.00 лв. от Dragzone.bg и магазини Drag Zone


Реклама


Specialized Stumpjumper FSR Comp 6Fattie

Този универсален велосипед е направен да осигурява забавление по пътеките и е представител на най-новия пазарен сегмент – т.нар. „Плюс“ велосипеди с 27.5-цолови колела и големи гуми с широчина до 3 инча. Изработената от алуминиева сплав М5 рамка е с толкова изчистена визия, че отдалече човек би могъл да я сбърка с карбонова. Ходът на задното окачване е 135 мм, а отпред вилката  RockShox Revelation RL разполага с цели 150 мм за изглаждане на неравностите. Разбира се, за това помагат и гумите Specialized Purgatory, които с големия си обем осигуряват допълнителен комфорт и сцепление.

Между другото, рамката не е ограничена само до 27.5+ колела. Ако предпочитате, можете да я карате и със стандартни 29-цолови колела с широчина на гумите до 2.3 инча, при което единствено средното движение ще се вдигне с няколко милиметра. То обаче по принцип е достатъчно ниско (331 мм), така че във всички случаи можете да очаквате стабилност и добро завиване от този велосипед. Stumpjumper FSR Comp 6Fattie е с т.нар. Trail геометрия, която е с 67.5° челен ъгъл и умерена дължина на горната тръба (като цяло малко по-къса в сравнение с много от другите предложения на пазара в наши дни). На хартия това би трябвало да осигури отлична повратливост на байка, но без да го лишава от стабилност при по-висока скорост.

Задвижването е с един венец и 11 предавки отзад, Sram GX с курбели Race Face. Колелата са със собствената марка Roval, както и периферните компоненти Specialized, а спирачките са Sram Guide R.

5390.00 лв. от bikecenter.bg


Фланелка Fox Flexair

Линията от МТБ продукти Flexair  на Fox води началото си от екипировката за мотокрос и е създадена специално за най-взискателните любители на спускането, фрийрайда и ендурото. Тази блуза с дълъг ръкав е изработена от бързосъхнещата и проветрива материя TRUDRI, съдържаща нишки от полиестер и спандекс (познат още като ликра или еластан), което я прави едновременно лека, мека и издръжлива.

Мрежестата структура и допълнителните отвори, разположени на внимателно подбрани места, подобряват циркулацията на въздуха и позволяват на влагата от тялото да се изпарява навън. Безшевните и перфорирани маншети са проектирани за удобство при носене и движение; за това допринася и еластичността на плата, която не само осигурява свобода на движенията във всички посоки, но и подобрява съвместимостта със защитна екипировка (налакътници, протектор за гърба, броня и т.н.). Да не забравяме и модерния двуцветен дизайн, който е едновременно изчистен и агресивен.

180.00 лв. от Scott Bulgaria


WTB Ranger 2.25

Ranger 2.25 е едно от най-новите попълнения в каталога на WTB. Макар че не е изцяло нов модел, тази гума едва отскоро се предлага с широчина 2.25 инча, която е подходяща както за ХС каране, така и за леки All Mountain велосипеди. Налична е в размери 27.5 и 29 цола.

Производителят набляга на универсалната шарка на гумата, осигуряваща отлично сцепление във всякакви условия, включително по мокри и кални пътеки. Един поглед върху нея е достатъчен, за да очакваме  добро поведение от нея на разнообразни терени и настилки. Централната линия грайфери са достатъчно близо разположени и не много високи, за да осигуряват ниско съпротивление при търкаляне, а острите им ръбове, стабилната основа и напречните канали предполагат добро спиране дори в трудни условия. От двете им страни са разположени странични грайфери (включително преходна линия), които са надлъжно набраздени и с по-голяма височина, за да осигуряват опора и сцепление при завиване.

Конструктивно Ranger 2.25 използва каркас TCS Light, който е олекотен и гъвкав, но също така и със защита срещу пробиви, което прави гумите подходящи за превръщане в безкамерни с уплътняваща течност. Двукомпонентният протектор е с име Fast Rolling, което ще рече, че двете каучукови смеси са с дурометър 50a на страничните грайфери (за повече сцепление) и 60a на централните (за по-добро търкаляне). По отношение на теглото Ranger 2.25 не са шампиони, но във всички случаи са доста по-леки от АМ/ендуро моделите на компанията. Ranger 2.25 27.5” TCS Light Fast Rolling тежи 685 грама, а в размер 29 около 700 грама.

79.00 лв. от магазин All Mountain


Oryx X-120 27.5 10spd

X-120 може би все още е от по-малко познатите модели на Oryx, но всъщност е много универсален велосипед, който може да донесе доста радост на притежателя си. Числото в името показва хода на окачването (120 мм отпред и отзад) и макар че на пръв поглед предназначението изглежда по-скоро за крос-кънтри, което се подкрепя и от ниското тегло, геометрията на рамката обещава значително повече комфорт и увереност при спусканията заради челния ъгъл 68°. Широкото кормило и по-късата лапа също подсказват, че байкът не е направен само за бързи изкачвания, но и за шеметни спускания. X-120 е с 27.5-цолови колела, което предполага повече пъргавина по пътеките, но е и достатъчно дълъг, за да има нужната стабилност при висока скорост и по-груби терени. Вътрешен път за жилата, конусовидна челна тръба, средно движение Press Fit и проходна задна ос са част от нещата, които определят съвременното ниво на рамката.

Оборудването е в по-високия сегмент на средния клас и включва вилка Rock Shox Reba RL с 15 мм проходна ос, задвижване Sram X7 с 2х10 предавки и периферни компоненти Race Face. Колелата са наплетени с капли WTB ST i23 и качествени главини Black Peak, а гумите са WTB Trail Boss 27.5×2.25 TCS. В тази връзка е важно да отбележим, че колелата са подготвени за превръщане в безкамерни, а към велосипеда получавате и необходимите за тази цел вентили и запечатваща течност.

3599.00 лв. от дилърите на Oryx Cycles


Вилка MRP Stage

Повечето потребители са запознати с продуктите на големите играчи на пазара, но понякога по-малките компании смело навлизат в една или друга ниша, за да предложат висококачествени продукти, които често се харесват на по-взискателните клиенти, търсещи нещо по-различно от това, с което всички останали карат. Пример за нещо подобно е ендуро вилката Stage на MRP.

Преди години едва ли някой е очаквал, че компанията ще поеме в такава посока, но ето, че тя изненада мнозина, когато лансира серия от вилки и заден амортисьор, насочени директно към високия клас планински велосипеди. Stage се предлага в два варианта, с които покрива всички размери колела – единият е за 26/27.5, а другият за 29 цола. Съответно при първия ходът е 140, 150, 160 или 170 мм, а при втория 120, 130, 140 или 150 мм. Това, както и ниското тегло (1.95 кг за по-късата вилка и 2.00 кг за по-дългата) правят Stage един доста универсален продукт.

Пружината е пневматична, наречена EqualAir – името подсказва, че налягането се вкарва чрез един вентил, а системата сама постига равновесие между позитивната и негативната камери, за да работи вилката меко и отзивчиво. Откъм настройки Stage предлага 8 позиции за компресията и реглаж на разгъването – стандартна и проста конфигурация, която няма да доведе никого до объркване.

Има обаче и една допълнителна, много ценна настройка, наречена Ramp Control. Чрез нея можете да променяте прогресивността на вилката, т.е. да заложите повече втвърдяване в края на хода, за да я предпазите от сгъване докрай и да си осигурите по-добър контрол при тежки приземявания и силни, резки удари. Това се дължи на патрона Ramp Control Cartridge – същия, какъвто MRP предлагат и за вилки на други производители, само че тук си е заложен стандартно. Чрез него можете да промените характера на вилката буквално в рамките на секунди, без да са необходими инструменти или специални познания.

Няма да се спираме на стандартни за този клас вилки неща като конусовидния стержен и бързо свалящата се проходна ос отпред, но си струва да отбележим, че MRP са помислили за външния вид на продукта по един хитър начин. Базовият цвят на вилката е черен, но чрез комплект от стикери в различни цветове можете лесно да промените облика ѝ, за да пасне идеално на велосипеда или екипировката ви.

1850.00 лв. от магазин Industrial


Ръкавици Giro DND

Giro DND (Down And Dirty) са подходящи за всекидневно каране на планински велосипед (MTB), независимо от дисциплината. Дизайнът им е фокусиран върху удобството, проветривостта и издръжливостта. Освен това са и на достъпна цена.

Горната част включва предимно зони с разтеглива, мрежеста материя за отлично проветрение в топлите дни.  Към това са добавени гъвкави зони при ставите на пръстите и подсилени върхове. В областта около палеца е пришито и меко, хавлиено парче плат за подсушаване и забърсване. За дланта от висококачествена и издръжлива изкуствена кожа Clarino е приложена технологията Super Fit, която осигурява максимален комфорт чрез плътно прилягане по ръката без стягане, гарантиращо пълна свобода на движенията. Върховете на пръстите са със силиконови апликации за подобряване на контакта със спирачните лостчета, а ластичните маншети с допълнително ухо за придърпване от долната страна осигуряват бързо и лесно сваляне/слагане на ръкавиците. Има ги в размер за всяка ръка – от S до XL.

36.90 лв. от Dragzone.bg и магазини Drag Zone


2017 HT.ONE 27.5’’

Легендарният твърдак на Ram Bikes HT.ONE през 2017 г. се завръща с 27.5-цолови колела и три окомплектовки с доста атрактивни цени (HT1.3 – 899 лв.; HT1.2 – 999 лв.; HT1.1 – 1249 лв.). Скоро ще ви го представим и по-подробно на страниците на МТБ-БГ, но засега е важно да знаете, че леката алуминиева рамка се предлага в три размера и в няколко разцветки, така че всеки лесно да избере перфектния за себе си вариант. Геометрията като цяло е ХС ориентирана, но важен акцент са вилките със 120 мм ход, които гарантират на прохождащите планински колоездачи повече комфорт и по-добро изглаждане на терена.

Новите байкове вече са налични в магазините на оторизираните дилъри, а най-важното за трите нива на оборудване е следното: Най-евтиният HT1.3 e с вилка SR Suntour XCR LO-R, задвижване Sram X4/X3 с 24 предавки, колела с главини Formula, капли Mach.1, спици Sapim и гуми Maxxis Pace, дискови спирачки Shimano BL-M396L и периферни компоненти Kore. Към това HT1.2 добавя по-добра вилка (Rock Shox XC30 TK) и скоростна система Sram X4 с 9 предавки отзад. При най-скъпата модификация HT1.1 вилката е Rock Shox Recon TK, а задвижването е със смесени компоненти на Sram и Shimano Alivio, отново с 27 скорости.

899.00 – 1249.00 лв. от дилърите на Ram Bikes


Cross Euphoria

За 2017 г. Cross имат няколко нови модела, както и няколко ревизирани, сред които е и Euphoria – един от най-популярните велосипеди на компанията. Рамката запазва геометрията си с подчертано ХС предназначение и отново е във варианти за 27.5 и 29-цолови колела, като двете версии са на една и съща цена. Промените засягат ушите на задния триъгълник, пътя на жилата (вече са по долната тръба, от долната страна) и по-опростената челна тръба. Във всички случаи рамката е лека и корава, благодарение на хидроформованите тръби с променлива дебелина на стените и детайли като слепването на горната и долната тръби при челото и на горната със стойките на седалката. Euphoria се предлага в 4 размера и две разцветки – черно-зелената на снимката е за варианта 27.5, докато 29-ката е в синьо и зелено. 

Както сме свикнали да очакваме от Cross, съотношението между цена и окомплектовка е доста добро. Вилката е Rock Shox 30 TK със 100 мм ход и дистанционно заключване, скоростната система е Shimano Deore с 30 предавки, а колелата са с главини Shimano и капли Crosser X11. Спирачките също са Shimano – М365.

Очаквайте скоро в MTB-BG.com и ревю на 29-цоловия велосипед, но ако основният ви въпрос е дали си струва парите – да, струва си! Euphoria е хубав и достъпен ХС велосипед, който няма да ви разочарова.

1439.00 лв. от дилърите на Cross или във velosiped.bg


Shockblaze R5

Без съмнение един от най-популярните велосипеди в началния клас, R5 на Shockblaze за 2017 година е с нова рамка, която е с променлива дебелина на тръбите за намаляване на теглото и запазва добрите характеристики на предишното поколение – конусовидна челна тръба, която гарантира безпроблемно надграждане с по-добра вилка в бъдеще, вътрешен път за жилата на скоростите, спирачен апарат в задния триъгълник. С други думи модерна, функционална рамка, с типични ХС стойности на геометрията и налична в пет размера (от XS до XL) и във варианти с колела 27.5 или 29.

Окомплектовката е с компоненти на Shimano от сериите Acera/Alivio, скоростите са 27, вилката е SR Suntour XCM RL с ход 100 мм, а дисковите спирачки са Shimano M315. Периферните компоненти и каплите са брандирани с марката на Shockblaze.

775.00 лв. от shockblaze.com магазини Maxbike

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>