Sram 2016: XX1 Black и допълнителни аксесоари

С новините за продукти, които „на книга“ се водят за 2016 г., започнахме още в края на 2014 г., представяйки новите предни венци X-Sync с директно закрепване. Сега към тях Sram добавят още няколко неща – компоненти ХХ1 в черен цвят, капаче на мястото на предния дерайльор и предпазител за върха на курбелите. Може да се каже, че всички изброени продукти са насочени повече или по-малко към външния вид на велосипеда, а не толкова към функционалното му подобряване, макар предпазителят да има и такава задача.

Разбира се, независимо от цвета, топ-серията с 1х11 предавки ХХ1 си остава една от най-скъпите и добре работещи системи на пазара. Няма да я представям подробно, защото вече съм го правил, а в статията за Ram Podium Carbon можете да прочетете и първите ми практически впечатления от нея. Тук просто показвам снимките на допълнителния вариант в черен цвят, който ще се предлага вероятно още през настоящата 2015 г.

Допълнителен аксесоар за всички скоростни системи на Sram с 1 венец отпред е стилното капаче 1х, което служи за закриване на ухото за директен монтаж на преден дерайльор, което при такива задвижвания остава неизползвано. Мнозина ще реагират скептично към подобен детайл, който има единствено естетическа задача и струва 13 евро, но от друга страна, CNC-фрезованата „значка“ е лека, здрава, монтира се с 1 болт и придава по.завършен и красив вид на велосипеда – има достатъчно хора и велопроизводители, за които това не е без значение.

Вторият аксесоар е още по-интересен – той представлява пластмасов накрайник за курбелите, който да ги предпазва от удари и одрасквания в частта около отвора за педала, където е най-вероятно да претърпят съприкосновение с камъни и други препятствия. Макар че функцията на този продукт е защитна, производителят набляга на това, че той защитава най-вече добрия външен вид, доколкото самите курбели структурно са достатъчно здрави, за да издържат не един и два удара в тази част. При такива сутации обаче е нормално краищата им малко да се поолющят, издраскат или дори да се нащърбят или престържат. Срещу всички тези загрозяващи последици можете да противопоставите предпазителите, които ще съхранят добрия вид на компонентите – ако не друго, това може да помогне при последващата им продажба на старо. Цената на накрайниците е 9 евро.

www.sram.com

www.bikelab.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>