Sram XX1 – подробностите

През изминалата седмица американският производител разкри подробности за най-новата си група компоненти ХХ1. Както стана ясно още при първото ѝ обявяване в края на месец май, Sram отново ще се опита да направи революция при планинските велосипеди, залагайки на скоростна система с 1х11 предавки. За други пък това е по-скоро еволюция, особено в светлината на утвърдилите се вече 2х10 системи, чиято основна цел бе да опростят цялостния процес по избор и превключване на предавка. А какво по-просто би могло да има от велосипед само с един венец отпред и „подредени“ скорости отзад? Ще се върнем на този въпрос малко по-късно. Преди това нека ви представим отделните компоненти и техните характеристики.


Курбелите са с карбоново рамо за постигане на ниско тегло и алуминиев венец, CNC фрезован, чиито размер може да бъде 28, 30, 32, 34, 36 или 38 зъба. Като оставим настрана композитния материал (който не е нещо ново в наши дни) и това, че говорим само за един венец отпред (споменаваме го за последен път), ключовата технология тук се нарича X-Sync. Казано най-просто, това означава, че всички зъби са фрезовани прецизно с различна широчина и специални ръбове, като оформят своеобразни легла за звената на веригата. Тесните звена лягат върху тесните зъби на венеца, широките – върху по-дебелите. По този начин тя не просто контактува доста плътно с венеца, а буквално се закача към него и според Sram това играе ролята на интегриран стабилизатор, тъй като ще се изисква доста по-силно въздействие, за да падне тя от венеца. Както се досещате, подобна технология не може да бъде приложена при 2 или 3 венеца отпред, тъй като ще пречи на превключването, но при само едно зъбно колело тя е добре дошла.

Всички изброени размери венци се закрепват на алуминиевия паяк на курбела, така че ако искате да направите подобна промяна, не е необходимо да демонтирате рамото и средното движение. Като стана дума за касетата, предлагат се два варианта: BB30, при което и курбелите са с по-малък Q-фактор (широчина между тях, разкрач) и със стандартна GXP касета с външно изнесени лагери (тук и Q-факторът е по-голям).

Теглото на курбелите със средното движение ще е около 650 грама.

Друг доста различен от „стандартното“ компонент е задният дерайльор. Това, че е за 11 скорости е най-малката промяна в него. Далеч по-съществена е технологията, наречена от Sram X-Horizon. Конструкцията на ХХ1 включва т.нар. прав паралелограм, при който тялото на дерайльора се движи само по хоризонтал. Вероятно сте забелязали, че при досегашните дерайльори паралелограмът мести тялото на дерайльора и вертикално, а не само хоризонтално, и дотолкова сме свикнали с това, че новият продукт на Sram би могъл в първия момент да изглежда не съвсем интуитивно. Предимството на този дизайн обаче е, че прави невъзможно т.нар. „призрачно превключване“ (ghost shifting), т.е. превключването от само себе си, което понякога се получава при преминаване през неравности заради пренасяне на част от силите, които действат, към самия дерайльор. Освен това тази конструкция осигурява и по-леко превключване. Заради действието на правия паралелограм горното зъбно колело на дерайльора е голямо и е изместено навътре, а разстоянието между него и венеца, на който се намира в момента веригата, се запазва еднакво при всички предавки, тъй като на практика се поддържа от самата верига.

Всичко описано дотук е разработено и възможно само за системи с една предавка отпред, така че това е един съвсем нов дерайльор, който ще работи само с XX1. Иначе той използва и технологиите Type 2, т.е. специалния ролков съединител за намаляване люлеенето на рамото и възможността за блокиране на рамото с цел по-лесно изваждане на задното колело или откачане на веригата. Двете ролки на рамото също са оформени по веригата чрез споменатата технология X-Sync. Теглото на задния дерайльор ХХ1 ще бъде около 220 грама.

Следващият ключов компонент в новата група е касетата. Без нея скоростната система не би била възможна в този си вид. Касетата XX1 e с най-малък венец 10 зъба и най-голям 42 зъба. Това дава доста голяма разлика между предавателното отношение на най-високата и най-ниска скорост, а Sram твърдят, че и преходът между отделните предавки е плавен и лек.

За да се постигне ниско тегло, касетата е изработена по технологията X-Dome, позната от серията ХХ. При нея цялата касета общо взето е фрезована от стоманен блок – сложен и доста скъп процес, но за сметка на това въпреки огромния венец с 42 зъба, XX1 тежи само 260 грама.

Има обаче и някои особености, наложени от венеца с 10 зъба. Той е твърде малък, за да може да се наниже на обикновена главина, поради което Sram са прибегнали до разработването на ново тяло за храповия механизъм на свободното движение, наречено XD Driver Body. Същевременно най-малкият венец е неразделна част от цялата касета, а тя контактува с тялото на свободното движение на главината на съвсем малка площ, само при големия венец. За да нанижете венците ХХ1 на главината, трябва да подмените тялото на храповия механизъм с XD Drive Body. За всяка главина ли е възможно това? Не, но може би за много от наличните на пазара ще е. Първо, защото промените засягат само външната част на тялото, така че то остава непроменено по отношение на лагери, ос и т.н. Второ, вече е потвърдено, че то е съвместимо с главините/колелата на DT Swiss, а пък точно този производител доставя храповите механизми за още няколко други марки. Предполага се, че Mavic също няма да останат настрана. Самите Sram също ще предлагат наплетени колела, съвместими с ХХ1, както и отделни главини.

Още едно важно уточнение е, че като широчина и разстояние между венците касетата ХХ1 не е съвместима с други 11-скоростни системи на пазара, каквито имат Shimano и Campagnolo. Това се отнася и за веригата, която е създадена специално за новата група.

Единствено при командите промените са минимални – техните механизми са си същите, само че за 11 предавки, външно също само надписите са различни. Говоря за команди в мн.ч. не като за предна и задна, а като за Grip Shift и палцова, тъй като потребителите ще имат избор между двата типа.

Като ценово ниво ХХ1 се нарежда директно сред най-скъпите серии на пазара, наред с 20-скоростната ХХ – цената на цялата група ще е 1300 евро. Като предназначение на новите компоненти Sram посочват XC/Trail/All Mountain велосипеди, което е малко по-широко от ХХ, която се препоръчва само за първите две категории.

Накрая ви предлагаме и един видеоклип от Sram, посветен на разработването и тестването на ХХ1:

Нашият коментар

Идеята на Sram за скоростна система с 1х11 предавки безспорно е интересна, меко казано. Всъщност тя не е изцяло нова, доколкото още миналата година започнаха да се забелязват производители и състезатели, които експериментираха с 1х10 скорости, но някои нови технологии и функции правят упражнението доста по-смислено и приложимо към по-широк кръг от хора. Ключов компонент в това отношение е касетата с 10-42 зъба. Но въпреки големия обхват предавателни отношения, които тя осигурява, достатъчни ли ще са 11 предавки за планинско колоездене?

Няколко бързи сметки показват, че комбинация с преден венец 28 зъба например би дала почти същите предавателни числа в двата края, както при система с 22-32 зъба отпред и касета 11-34 зъба отзад. Наистина, при такава скоростна система се усеща известна липса на високи предавки за асфалт, но тя така или иначе би била приложима към дългоходовите АМ/ендуро велосипеди, при които рядко се кара по автомобилни пътища, но пък често се срещат стръмни наклони по пътеките и черните пътища. Оттам нагоре с увеличаването размера на предния венец ХХ1 става все по-удобна за хора със силни крака и леки велосипеди.

Прехвърляйки наум броя предавки, които реално се ползват най-често, изглежда напълно възможно да се „отпишат“ още няколко „излишни“ и да се кара само с 11 подредени скорости. Все пак тук може да има едно малко неудобство при рязка промяна на наклона, когато в нормалния случай бихте превключили направо между предните венци, а тук ще трябва бързо да смените поне 2 или 3 предавки отзад. По отношение на всички тези  неща обаче категорични изводи могат да се направят само след реална проба.

Това, което може да се каже още отсега като плюс, е намаляването на теглото и опростяването на скоростната система. Цели два компонента (предна команда и преден дерайльор) изчезват, заедно с поне един венец отпред. Това са си около 300-400 грама надолу, в зависимост от нивото на компонентите, разбира се. Комбинацията от заден дерайльор Type 2 (който противодейства на клатенето на веригата) и технологията X-Sync дава основание на производителя да твърди, че необходимост от преден водач/успокоител за веригата не съществува и ние му вярваме. Допълнителен плюс от гл.т. на хората, обичащи технични спускания с високи прагове е и това, че предният венец е само един и сравнително малък, така че дори и без предпазна плоча се намира достатъчно високо над опасните елементи на пресечения терен.

Очевидният недостатък, особено по нашите ширини, е цената на ХХ1. Дори и на доста по-развити пазари обаче много потребители, които биха желали да пробват идеята за 1х11 предавки, може би ще го отложат за времето, когато Sram евентуално ще разработи и по-евтини варианти на компонентите. Дали обаче ще дойде скоро такова време? Трудно ни е да прогнозираме, но ако интересът към ХХ1 се окаже силен, производителят вероятно ще отговори на потребителското търсене достатъчно бързо.

www.sram.com

www.onedistribution.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>