Dynaplug – интересен комплект за ремонт на безкамерни гуми

Независимо дали говорим за UST безкамерни гуми, или за обикновени, превърнати в безкамерни с уплътняваща течност, един от малкото недостатъци, свързани с тях, е възможността да скъсате или пробиете тялото на външната гума с толкова голям отвор, че течността да не може да го запълни. Бих разделил подобни инциденти на два вида – първият са разрезите, при които се получава надлъжен отвор в каркаса/протектора на гумата с дължина 5 мм или повече; другият вид са пробиви с предимно кръгла или овална форма и с диаметър 2-3 мм или повече. По спецификация повечето уплътняващи течности би трябвало да се справят с пробиви до 5-6 мм, но нека бъдем честни – това не винаги е така! Аз лично все още не съм имал случай на подобно спукване, но от опита (понякога горчив) на мои приятели зная, че в зависимост от конструкцията на гумата, мястото на пробива и други фактори уплътняващата течност не винаги успява да помогне. А какво да кажем за UST безкамерните гуми, които по идея се карат без уплътняваща течност и макар да са подсилени като конструкция, няма как да имат 100% защита, особено когато се съревновават и за поносимо тегло. Във всякакви такива случаи човек не просто трябва да монтира вътрешна гума на пътеката (или да се прибира пеш), но и не винаги може да поправи пробив в домашни условия и тогава или гумата се хвърля и заменя с нова, или се кара с вътрешна, което повечето любители на безкамерни гуми не биха желали да правят. Затова американската компания Dynaplug предлага един полезен комплект за ремонт, за който научих от публикация във форума на МТБ-БГ и смятам, че е добре повече хора да знаят за него. 

Продуктът оригинално не е предназначен специално за велосипеди – по-скоро е създаден за автомобили и мотоциклети, при които гумите отдавна са безкамерни и спукването обикновено означава посещение на вулканизатор. В този ред на мисли, доколкото много от читателите на МТБ-БГ са и шофьори, Dynaplug може да им послужи и при автомобилни ситуации. Имайте предвид обаче, че това се отнася до няколкото универсални комплекта (Ultralite, Pro и Pro Extreme), които са с по-големи размери и са удобни по-скоро за съхранение в колата, отколкото в колоездачната раница. Техният размер и конструкция позволяват прилагането на повече сила, необходима за пробиване на дебелия протектор на автомобилна гума.

Най-новият комплект на компанията обаче е разработен специално за велосипеди, има минимални размери, иновативен дизайн и струва 54.99 щатски долара. Името му е Micro Pro Tubeless Bicycle Tire Repair Kit. За краткост ще го наричам по-нататък само Micro Pro:

Принципът на действие е същият като при останалите продукти на компанията. В най-голяма степен бих оприличил този инструмент на шило, но върхът му представлява своеобразно острие с „опашка“, играещо ролята на тапа. Острието се прикрепва към дръжката, гумата се пробива през отвора, оставен от външното тяло, проникнало в нея, и при изтегляне на дръжката конусовидният връх запъва във вътрешната стена на гумата, а опашката уплътнява отвора, тъй като тя е направена от вискоеластичен импрегниран каучук. Остава само да проверите дали изтича въздух (добре е да имате подръка шишенце с вода) и да изрежете стърчащия край на опашката с остър нож или клещи-резачки. Цялата процедура може да отнеме буквално минута и да се приложи върху напомпана гума – даже така е по-лесно, отколкото върху спадната. Вижте как се работи с Dynaplug в следващия видеоклип:

Както забелязахте на снимката горе, в комплекта има още 1-2 неща. Най-важна сред тях е металната конусовидна тапа за временно запушване на отвора в гумата, докато подготвите Dynaplug за действие. Включено е също и миниатюрно ножче, в случай че нямате по-подходящ режещ инструмент подръка. За по-специфични ремонти има и малко свредло за премахване на остатъци от външното тяло, а за почистване на повърхностите и на самия отвор е добавена и микро-четка.

Комплектът включва 5 накрайника с остър връх, което при повечето хора би било достатъчно за няколко години (съдейки по собствения си и на приятели опит). Допълнителни тапи могат да се купят на цена 5 долара за 5 броя. Предлагат се и накрайници с объл връх, които са подходящи за по-големи отвори, а също и за случаи, когато имате притеснения за възможно увреждане на каплата, в случай че външната гума поддаде и острият връх се забие в нея.

Впечатления от реална проба на продукта можете да прочетете тук (на англ. език): http://www.pinkbike.com/news/dynaplug-micro-pro-tubeless-tire-repair-tool-review.html

Всички комплекти на Dynaplug можете да видите в сайта им: http://www.dynaplug.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>