Nicolai 2014

Nicolai винаги са били една от най-нестандартните и интересни марки, поради което отразяването ѝ в МТБ-БГ датира още от първите години на сайта, когато се пулехме на модела Nucleon DH с неговото огромно люлеещо се рамо, приютяващо главина Rohloff с 14 предавки, която служеше като скоростна кутия. Увлечението към тези технологии е една от неизменните черти на компанията. Друга такава черта е ръчната изработка на рамките в Германия и отличителния им „промишлен“ вид – те винаги са имали една, бих я нарекъл, „техническа“ красота.


За съжаление в последните години не ни оставаше време за всички нови продукти и давайки приоритет на новините за най-големите световни производители, оставихме на заден план по-малки компании като германската, а те в никакъв случай не са спрели с интересните разработки и новите модели. Затова ще използваме именно новите за 2014 г. рамки, за да разгледаме каква е в момента продуктовата линия на компанията и доколко тя е запазила уникалния си облик.

Преди да пристъпим към отделните модели, ще си позволя няколко кратки акцента върху основните тенденции в продуктите на Nicolai, за да може след това да ви представя само характеристиките им.

Представянето на скоростната кутия Pinion малко по-рано в нашия сайт не бе случайно. До нея стигнахме именно покрай велосипедите на Nicolai, които я използват в доста свои модели. В повечето случаи тя е добавена като възможност, а не като задължителен елемент, но важното е, че съпричастността на германския производител към скоростните кутии не се е изгубила и в наши дни ги виждаме като поддръжници на система, която може евентуално да се утвърди и като някакъв стандарт в тази област.

Друга иновативна технология в областта на предавките, която Nicolai предлагат, е ремъчното задвижване на Gates, за което също сме писали, но по-отдавна. Казано най-просто, вместо верига имате ремък, подсилен с въглеродни нишки, който предава движението от предния венец към задния. Сами се досещате, че това предполага или фиксирана предавка, или скоростна кутия, при която външното предаване на движението от нея към задната главина също е фиксирано. Освен това твърдите рамки, използващи ремъчно задвижване, трябва да позволяват разглобяване на задния триъгълник от страната на движението, за да може да бъде прокаран ремъкът. Наред с това ухото за главината трябва да позволява обтягане на ремъка до необходимата степен. Всички тези изисквания са спазени при тези от рамките на Nicolai, които са съвместими с Gates. Двете компании всъщност работят в доста тясно сътрудничество, имат и общ отбор, което гарантира, че рамките на Nicolai са изработени и с нужната прецизност и толеранси, необходими за правилното функциониране на системата.

Третата ясно забележима тенденция в байковете на Nicolai за 2014 г. е преминаването към размер на колелата 27.5 за много от моделите, които до скоро бяха 26-цолови. Това важи дори и за DH велосипеди. Има разбира се и доста 29еr-и, както ще видите в следващите редове.

Всички рамки на германския производител са подкрепени с 5-годишна гаранция.

И така, ето които са новите (или сериозно обновени) модели на Nicolai за 2014 г.:

Argon TB

Това е приятен All Mountain твърдак, предназначен за по-дълги карания, с отпусната (но не прекалено) геометрия и с тегло на рамката 2.1 кг. В размер S се предлага с диаметър на колелата 27.5, а в М, L и XL е с 29-цолови колела. Респективно челният ъгъл е 67.5 или 68 градуса, а регулируемите стойки на веригата се променят от 425 до 449 мм при малкия размер и от 435 до 459 мм при останалите. Може да бъде поръчан с различни уши за задната ос – 135х10 мм или 142х12 мм, като в зависимост от това са различни и ушите за задната спирачка – IS в първия случай и PM 180 мм във втория. Във всички случаи рамката разполага с уши ISCG 05, както и с вътрешни водачи за кол с регулируема височина, а при желание може да се добавят и външни за такъв. Челната тръба е конусовидна. Рамката е съвместима с вилки 130-150 мм ход при 27.5″ колела и 120-140 мм ход при 29ки. Argon TB е подготвен за ремъчно задвижване Gates, а като опция се предлага и рамка със скоростна кутия Pinion.

Argon AM

По-агресивният член на това „семейство“ ще допадне на всеки любител на техничните и агресивни спускания със своите 65° челен ъгъл и съвместимост с вилки до 150-160 мм. С тегло 2.35 кг рамката не е от най-леките, но със сигурност можете да разчитате на добри запаси от здравина дори в непредвидени ситуации. Колелата са с размер 27.5 цола, имате избор между накрайници за 135х10 или 142х12 мм задна ос, като и в двата случая ушите за главината са регулируеми, така че стойките на веригата могат да се променят от 425 до 449 мм. На снимката виждате варианта със скоростна кутия Pinion, който едновременно с това е пригоден и за ремъчно задвижване Gates. Ушите ISCG05, конусовидното чело и вътрешните водачи за регулируем кол също са налице.

Argon FAT

За този „шишко“ снимката казва почти всичко, което ви е необходимо да знаете. Представител на една рядка порода, която привлича все повече почитатели, този велосипед с 26-цолови като диаметър, но широки до 10 см гуми, е специализиран в преодоляването на меки терени като сняг и пясък, а освен това вероятно доставя и доста особено и забавно усещане при каране. Едва ли можете да разчитате на него за основен и единствен байк, освен ако не живеете някъде около полярния кръг или в пустинята Сахара, но ако искате да притежавате такова „животно“, Nicolai са го оборудвали с по-широко средно движение (100 мм), по-дълга задна ос (170 мм) и с възможност да ползвате ремък Gates и регулируем кол за седалка. Теглото на рамката е 2.3 кг, но те може да се окажат нищо пред теглото на гумите!

Helius TB

Още един велосипед, чиито колела са с различен размер в зависимост от големината на рамката – 27.5″ при S, 29″ при останалите размери. Типичен АМ модел с ход на окачването 130 или 120 мм (за 29ките), здрава рамка, но не много лека (3.1 кг без шок), и приятна геометрия с челен ъгъл 67.5°/68.5° (отново в зависимост от размера на колелата) при допустим ход на вилката 120-140 мм или 110-130 мм (за 29″). Детайли като 142х12 мм проходна задна ос, уши PM 180 за задната спирачка, вътрешни водачи за регулируем кол за седалка и уши ISCG05 показват ясно, че тази рамка е замислена да носи повече радост надолу, отколкото да бъде лек дългоходов ХС велосипед, макар че геометрията е оптимизирана за каране и в двете посоки. Стойките на веригата тук не са регулируеми – дължината им е фиксирана съответно на 435 мм (за 27.5″) и 445 мм (за 29″). Можете да закупите Helius TB и във вариант със скоростна кутия Pinion.

Helius AC

Този модел не е изцяло нов, но има някои промени за 2014 г. – 180 мм РМ уши за задната спирачка, 142х12 мм проходна задна ос, място за по-широки гуми. Иначе със своите 27.5 колела и 138/150 мм ход на окачването (можете да избирате между две позиции за захващане на шока), рамката е страхотно „оръжие“ за АМ/ендуро карания. Теглото е 3.18 кг без шок за размер М, а геометрията е с достатъчно дълга горна тръба, челен ъгъл 66.5°, сравнително ниско средно движение и стойки на веригата 440 мм. Отново виждате и варианта със скоростна кутия Pinion.

ION 15

Стигаме и до един нов и много интересен ендуро байк. Интересен е с това, че размерът на колелата му е 29″, а ходът на окачването – 145 мм. С навлизането на размера 27.5 през 2014 г. изглежда сякаш повечето производители се отказаха от опитите да поберат големите 29-цолови колела в дългоходова рамка, но Nicolai явно не се плашат от подобно предизвикателство и с тази рамка казват: можете да имате големи колела, голям ход на окачването и добра геометрия!

И наистина, въпреки окачването и диаметъра на колелата, стойките на веригата са с дължина 440 мм, което при много други производители е стойност за твърди рамки! Челният ъгъл е регулируем 67.5° или 67°, което е свързано и с две позиции за височината на средното движение, горната тръба е сравнително дълга (характерно е като цяло за геометрията на Nicolai). Препоръчителният ход на вилката е 150-160 мм. Теглото без шок е 3.35 кг, но отново напомням, че повечето модели на марката не са насочени към търсачите на минимално тегло. Между другото под името ION се подвизават предимно рамки за спускане/фрийрайд, така че и тази може да бъде разглеждана в известен смисъл като такава, но в по-лек и късоходов вариант, макар че 150 мм при 29″ колела е всичко друго, но не и малък ход!

ION 16 пък е вариант на същата концепция за ендуро велосипед, само че с размер на колелата 26 или 27.5 цола. Съответно и ходът на окачването е малко по-голям – 160 мм. Това обаче не е нов модел и като цяло в него няма промени за 2014 г., така че ви оставяме да го разгледате в сайта на компанията, посочен в края на статията.

ION20

Успешният модел за спускане на Nicolai, който сме виждали в действие и на родната DH сцена, е напълно обновен за новия сезон. Най-съществената промяна е преминаването към колела с размер 27.5. Същевременно ходът на окачването остава 205 мм, но кинематиката е променена към по-нисък коефициент на окачването, което винаги се счита за по-добро решение. Интересното е, че теглото на рамката без шок (3.7 кг) не е много по-високо от това на АМ/ендуро моделите, което още веднъж говори красноречиво за тяхната здравина (доколкото с този модел за спускане със сигурност не е правен компромис по отношение на якостните характеристики). Геометрията може да бъде променяна в малки граници по отношение на челния ъгъл (63 или 64°) и височината на средното движение (9 мм разлика между двете позиции). Задният амортисьор е с размери 240х76 мм. Обърнете внимание на задната ос (157х12 мм) и средното движение (83 мм) – размери, които са специфични за DH сегмента.

На базата на този модел Nicolai разработва и модел ION 20 Effi със скоростна кутия, наречена Effigear. Тя предава движението към задния венец чрез ремък Gates и ще бъде тествана през настоящия сезон от някои спонсорирани карачи на компанията.

И ако този прототип ви изглежда сравнително близък до конвенционалните велосипеди, ще завърша статията с няколко снимки, които показват, че Nicolai не са загърбили екзотичните и нестандартни разработки:

Nucleon AM  е ендуро/фрийрайд велосипед със скоростна кутия G-Boxx (съдържаща главина Rohloff с 14 предавки) и ход на окачването 160-170 мм.

Nucleon E2 e велосипед за спускане със същата скоростна кутия G-Boxx и с ход на окачването 200-221 мм.

ION 16 E-Boxx и ION 20 Е-Boxx са специални разработки на АМ и DH велосипеди, включващи електрически двигател на Bosch, който заедно с батерията е интегриран в рамката. Сами можете да си представите, че масивният външен вид съответства и на впечатляващо тегло – около 14 кг за това, което се вижда на снимката. Но както е казал народът, за всеки влак си има пътници, така че вероятно ще се намерят такива и за тежкотоварната електрическа композиция на Nicolai. Между другото, тези модели са свързани и с други проекти, които вероятно ще доведат до интегриране и на скоростна кутия към електродвигателя, в която насока вече има прототипи на Pinion. За всичко това обаче вероятно ще говорим по-подробно след няколко години.

http://nicolai.net/

http://industrial-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>