Скоростната кутия на Pinion – може би бъдещ стандарт?

Макар че този интересен продукт се появи на пазара още през 2012 г., едва сега решихме да му обърнем повече внимание, защото тогава системата изглеждаше като поредната разработка в тази интересна област – нова, вероятно добра, но една от многото други, които пък не бяха успели да постигнат желаната масовост. Днес нещата около Pinion може би изглеждат малко по-различно. „Може би“, доколкото за масовост на тези технологии все още е трудно да се говори, но ако погледнете списъка с партньори на компанията, а партньори в случая означава производители на велосипеди, които вграждат тяхната скоростна кутия във велосипедите си, ще видите, че те не са никак малко и покриват почти всички видове колоездене. В този смисъл и заглавието говори за „може би“ бъдещ стандарт, доколкото в някакъв момент ще има доста рамки и производители, които предлагат съвместимост с тази система, но от друга страна, за момента проектът е „затворен“, т.е. размерите и спецификациите се знаят само от Pinion и техните партньори, а не са предназначени за ползване и от други производители, както е при стандарта G-Boxx / G-Con например. Преди да говорим за масовост обаче, нека видим с какво скоростната кутия Pinion би могла да я предизвика…

Историята на проекта е толкова очаквана, че е почти тривиална. Двама млади германски инженери, работещи в централата на известен германски производител на автомобили в Щутгарт, прекарват свободното си време в каране на планински велосипеди и при всеки счупен дерайльор, лошо превключване, измиване на кален байк и други неща, които ни карат да „обичаме“ класическата скоростна система на планинския велосипед, двамата се питат „А не може ли другояче?“. И в един момент решават, че може, и че могат да пренесат при велосипедите голяма част от знанията и технологиите, използвани в скоростните кутии на автомобилите. Така се ражда продуктът, наречен Р1.18.

Едно от първите неща, които правят впечатление в тази скоростна кутия, са компактните размери. Ако разгледате галерията в сайта им, бързо ще се убедите в това – интегрирана в рамката, Р1.18 може да остане почти невидима при някои от примерните велосипеди.

В добре затворената скоростна кутия се помещават 18 предавки, на равни стъпки, осигуряващи общо предавателно отношение 636% или от 1.59 до 0.25. Това е повече от която и да е класическа верижна скоростна система.

Р1.18 използва цилиндрични зъбни предавки с прави зъби – това в общи линии са най-простия вид предавки, но това не бива да ви подвежда относно техническото ниво и качество на продукта. Ако създателите му не са избрали по-сложни механизми, каквито със сигурност са им добре познати, то вероятно са имали добра причина за това.

При скоростната кутия на Pinion срещаме типичните предимства за тези продукти – можете да превключвате по всяко време, с минимално усилие, бързо и прецизно; разположението в областта на средното движение сваля ниско центъра на тежестта; системата е добре запечатана и защитена както срещу вода, кал и нечистотии, така и срещу удари; не се нуждае от почти никаква поддръжка, освен смяна на маслото, в което се „къпят“ предавките, веднъж годишно. Р1.18 използва за целта биоразградимо синтетично масло.

Налице е, разбира се, и основният недостатък, а именно – по-високо тегло. Колко е то? Самата скоростна кутия тежи 2698 грама. Към това трябва да добавите курбелите (435 г), командата (от ротационен тип, 95 г), преден и заден венец (110-130 г) и устройство за обтягане на веригата (122 г). С други думи, отиваме към общо тегло от порядъка на 3.5 кг (и то без веригата), което все още надвишава доста (с поне 1.5 кг) леките скоростни системи с верига.

Да речем обаче, че сте преглътнали високото тегло. Ето още няколко подробности за Р1.18, които е добре да споменем.

Създателите на скоростната кутия твърдят, че при правилна поддръжка и експлоатация тя би трябвало да издържи минимум 60 000 км.

Q-факторът („разкрачът“) на курбелите е 174 мм.

Препоръчителната комбинация от преден и заден венец е 24/21 зъба, но има и вариант за 30/26 зъба. Във всички случаи трябва да гоните подобно (близко до 0.875) съотношение.

Частите на скоростната кутия са проектирани и изпълнени с максимална точност и прецизност, което е от ключово значение за надеждно и дълго функциониране. За целта всички детайли и елементи са произведени в Германия, предимно от компании, специализирани в продукция за автомобилния бранш, и са тествани във фабриката на Pinion, преди да станат част от продукта им.

Продуктът се предлага и в три различни цвята (на страничните панели) – син, черен и сив, като по поръчка могат да бъдат добавени и други – във всички случаи става дума за анодизация.

Както споменах в началото, за момента Р1.18 е достъпна само чрез производители на велосипеди, които са партньори на компанията. Поради това за скоростната кутия не е обявена цена, но за съжаление не може да се очаква тя да е ниска. Въпреки това Р1.18 засега е една от най-добрите разработки на тази тема, които сме виждали, така че вероятно има своето бъдеще.

http://pinion.eu

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>