За първи път в България – Carbon Drive System

Carbon Drive е ремъчна система за задвижване на велосипеди, която в последните 2-3 години неизменно присъства на големите велоизложения и с която отдавна се каня да ви запозная, но все не намирах време. И докато се натуткам, тя взе, че се появи и на живо в България чрез Boycott Cycles. Така че сега всеки би могъл не просто да прочете следващите редове, но да види и на живо тази все още екзотична технология.

Както виждате сами, главната особеност при Carbon Drive System (CDS) е в това, че вместо верига се използва ремък. Основният материал, от който е изработен той, е полиуретан, но са добавени и карбонови влакна за повишаване на якостните характеристики и издръжливостта, както и специално покритие на зъбите, което намалява триенето и увеличава износоустойчивостта. Оттук идва и основното предимство на системата, което изтъкват създателите й – компонентите издържат по-продължителна употреба, при това без да е необходима каквато и да е поддръжка. Качвате се и карате – без да слагате смазки, без дори да почиствате движението на велосипеда, тъй като венците се самопочистват от кал и мръсотия. Като плюсове се изтъкват и по-бързото и директно предаване на усилието, както и липсата на разтягане с течение на времето (затова са вплетени карбоновите влакна).

Ремъкът тежи 80 грама, което е доста по-малко от лека велосипедна верига. Според производителя дори цялата система (с преден и заден венец, които са CNC фрезовани от алуминиева сплав) е по-лека от обикновена верига – една от най-често използваните комбинации тежи 240 грама. Като добавим и факта, че CDS е насочена главно към велосипеди с фиксирана предавка или такива с вътрешни скорости, така че отпред и отзад имате само по един венец, трябва доста да се постараете, за да сглобите при подобни условия тежък велосипед. По данни на Veloheld, велосипедът, който е в България, тежи около 11 кг, като се има предвид, че е със стоманена рамка и някои от частите му със сигурност могат да са по-леки.

Като стана дума за Veloheld, този германски производител е една от компаниите, чрез които можете да се сдобиете с  Carbon Drive System. За момента продуктът се предлага само по този начин, като OEM, т.е. за вграждане в готови велосипеди. Може би този вариант е избран, за да се избегнат възможни грешки при монтажа на компонентите, които би могъл да направи крайният потребител, макар че по принцип няма нищо сложно. Има обаче някои особености – например това, че задницата на рамката трябва да може да се разкача и снажда, за да бъде прекаран ремъкът, тъй като, за разлика от веригите, той не може да бъде прекъснат.

Както вече споменах, CDS се ползва основно при т.нар. singlespeed велосипеди (такъв е и този на Veloheld), като задния венец се монтира на главина със стандартно свободно движение с жлебове. Има и модификация за главините с вътрешни скорости на Shimano – по този начин може да направите велосипеда си с няколко предавки. Предният венец пък се монтира директно към стандартни курбели с 4 или 5 болта. Предлагат се няколко размера предни и задни венци, както и няколко дължини на ремъка.

Един от основните въпроси, които възникват, е този за триенето и ефективността на подобна ремъчна система за задвижване. Известно е, че веригата на велосипеда е много трудно победима в това отношение, но създателите на CDS твърдят, че според проучвания, които са правили (включително и от независими източници), тяхната ремъчната предавка не отстъпва по този показател.

Във всички случаи обаче засега технологията остава по-скоро екзотична и ограничена до твърди рамки, тъй като при тези с окачване често има ефект на удължаване на разстоянието между средното движение и задната ос, което при липсата на обтегач няма как да бъде компенсирано. Към това се добавя и невъзможността за комбиниране с дерайльори. Вероятно още е далеч момента (ако изобщо настъпи такъв), в който CDS ще стане по-широко разпространена при планинските велосипеди (при градските това изглежда доста по-вероятно), което обаче не я прави по-малко интересна.

Повече подробности можете да намерите в сайта на производителя: http://www.carbondrivesystems.com/

{gallery}products_news/products-news-100206_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>