DVO Suspension – Emerald 2014, ще се продава и в България

За новата (тогава) компания DVO Suspension писахме за пръв път през 2012 г. Тогава никой не можеше да каже дали този проект на Брисън Мартин, бивш шеф на американското подразделение на Marzocchi, ще бъде успешен, или не. Анонсът беше за двукоронна обърната вилка, която изглеждаше много добре, включваше много иновации, но въпреки това не беше ясно дали ще се стигне до производство, дали няма да остане просто един страхотен прототип, но без да бъде реализиран. Съветвам ви да прочетете онази статия, най-малкото за да се убедите, че екипът на DVO е работил с последователност и всички добри идеи са запазени.

През 2014 г. продуктът Emerald прави реалната си премиера на световния пазар и най-изненадващо от всичко е, че тутакси ще можем да я видим и в България, тъй като през последната година Веломания е водела преговори и е станала представител на DVO за страната. По-долу можете да видите прес-изявлението на българската компания по този въпрос, но преди това е по-важно и интересно да представим самия продукт по-отблизо, защото едно е, когато беше още в начална фаза на прототип, а съвсем друго, когато е вече завършен продукт в продажба.

И така, Emerald е „чистокръвна“ състезателна DH вилка с обратна конструкция (upside down). Както е известно, тази конструкция е свързана с по-ниска неокачена маса, което (поне на теория) води до по-добра работа и отзивчивост. Наред с това обаче обърнатите вилки „страдат“ от повече усуквания, коравината им е по-малка, ако се гони тегло, или пък теглото им е по-високо, ако се гони коравина, спрямо „стандартната“ за велосипедите конструкция с ботуши+арка, в които влизат горните тръби. DVO обаче твърдят, че са решили проблема с коравината, без да добавят значително тегло, и това е станало с един интересен елемент, наречен Carbon Torsion Arch (CTA).

Това е двойна карбонова арка, която свързва двата крака на вилката, захващайки се долу в основата, при накрайниците за оста. Компанията е подала и заявка за патент във връзка с този елемент. Между другото, с него Emerald изглежда почти като конвенционална вилка – отдалече човек може и да не забележи, че конструкцията е обърната. Целта е да се комбинират предимствата на обърнатите вилки с устойчивостта на усукване на „стандартните“.

Според тестовете на производителя CTA арката  повишава общата коравината с 50%, а коравината при усукващи натоварвания с 25%. Това подобрение е на цената само на 300 грама повече тегло (спрямо същата обърната вилка без арката). Освен всичко друго, CTA служи и като предпазител за долните тръби. Повече информация за този детайл може да се види това видео от страницата на DVO:

От 2015 година се очаква във външната конструкция да се реализира  и още едно нововъведение, които за първи път ще се появи във велосипедната индустрия. Това е системата за захват на короните към тръбите, която ще използва на практика титанов патронник, подобен на тези, които се ползват при силови инструменти, бормашини, фрези, стругове и т.н. Този вид „скоба“ разпределя по-добре силата на стягане и по този начин подсилва захвата. В същото време отсъствието на болтове намалява теглото. Засега обаче короните използват стандартен захват с болтове.

Вътрешността на вилката е не по-малко интересна и иновативна. На фона на споровете дали е по-добре амортизацията да е с отворена баня и със затворен патрон, решението, което DVO предлагат, е системата Twin Tube Damper. Тя предлага съчетание от елементи и на двете основни системи и има амбицията да намери идеалното съотношение. Маслото като цяло е в патрон, но може да преминава през специални отвори извън него, т.е. към тръбите на вилката, в които се намира патронът. Така флуидът може да се охлажда по-добре, а също и да маже уплътненията и тръбите, но без да е необходимо толкова голямо количество от него, както при класическата отворена баня. И макар да не е толкова много, маслото в Emerald не е и никак малко (в сравнение с много други модели, които използват затворен патрон) – в крака с амортизацията то е 320 мл. По думите на инженерите на компанията, хидравличната система на Emerald е проектирана с мисълта да бъде използвана само при дългоходови вилки (с над 180 мм ход). Според Брисън Мартин затворените системи имат своите предимства, но при окачване с ход под 160 мм. Не така стоят нещата когато се говори за по-голям ход.

В продуктите за окачване от висок клас адаптивността и възможностите за настройка също са ключови елементи за доброто представяне. Освен задължителните в днешно време настройки на връщане (rebound), високо- и нискоскоростна компресия, Emerald предлага и възможност за настройка чрез пренареждане на комплекта шайби (shim-stack) на компресията. Подобна възможност се среща и при други вилки за спускане в този клас, но тук има една важна особеност – при DVO пренареждането може да стане много по-лесно, отколкото при други системи. При него не е необходимо да се отваря изцяло системата/патрона за амортизация. Достатъчно е да извадите един детайл, наречен Bottom Loader, в който е поместена клапата и контролния комплект шайби – той е достъпен след обръщане на вилката с краката нагоре, просто развивате капачката в основата на крака и изваждате споменатия елемент, след което можете да го „разпарчетосате“ и да подредите шайбите по друг начин. Едно пренареждане може да стане дори на терен (например между две спускания в състезание), без дори капка масло да изтече от системата. Нагледна представа може да се придобие от този видеоклип:

Като стана дума за тегло, без CTA то е 2950 грама, като вилката е с пневматична пружина + негативна пружина, позволяваща външно настройване.

За да бъде напълно в крак с времето, моделът ще се прадлага и във вариант за 650B колела. За сега този размер е все още слабо застъпен при велосипедите за спускане, но все пак вече има и такива и не се знае дали те няма да се увеличават, затова екипа на Брисън Мартин е разработил своята обърната конструкция така, че да може тя да бъде лесно адаптирана към по-големите колела.

Спецификации:

Ход: 203 мм

Корони: Ковани от алуминиева спрлав с четириболтов монтаж за лапа

Горни тръби: 42 мм, алуминий 7000, с променлива дебелина на стените.

Долни тръби (подпори): 36 мм, алуминий 7000 с променлива дебелина на стените.

Уши за главина: Ковани от магнезиева сплав с 20 мм проходна ос

Уши за спирачка: 74 мм Post Mount за 203 мм диск

Амортизация: Open Bath Cartridge с Bottom Loader компресия

Настройки: разгъване, високо- и нискоскоростна компресия

Пружина: Въздушна с настройваща се негативна пружина.

Стержен: Конусовиден 1.5 – 1 1/8

Опции за колела: Опции за 26 и 27.5 цолови колела.

Цветове: Emerald зелено и черно.

За още видеоклипове и информация посетете сайта на DVO: http://www.dvosuspension.com/

В следващите редове можете да видите и прес-изявлението на Веломания относно продукта и представителството на марката в България.


Прес съобщение

20 януари 2014 г.

ВИСОКИЯТ КЛАС ОКАЧВАНЕ DVO SUSPENSION ВЕЧЕ И В БЪЛГАРИЯ И НАЛИЧНИ В МАГАЗИНИ DRAGZONE

Българската фирма „Веломания” ЕООД стана официален представител на марката у нас

С началото на 2014 година „Веломания” ЕООД продължава дейността си по установяване на нови партньорски отношения с чуждестранни производители и марки. На 10 януари 2014 г. компанията стана официален представител на американския бранд DVO Suspension за България. Преговорите с щатския МТБ производител на професионални системи за окачване за велосипеди стартират през ноември миналата година.

Установяването на партньорските отношения се реализира, след като DVO Suspension представят своя първи реализиран проект на световния пазар – вилка за спускане (DH) Emerald 2014. Именно това е продуктът, с който марката навлиза и в България.

Веломания ЕООД и DVO Suspension работят съвместно по доставяне на специализирания продукт Emerald 2014 и пускане в продажба на българския пазар. Продуктите на DVO Suspension предстои да бъдат налични в търговските обекти на фирма Веломания – магазини DragZone и интернет магазин Screambikes.eu.

Тази година брандът се появява за първи път като реализиран проект в световен мащаб. Целта на „Веломания” ЕООД е да създаде условия на достъпност и възможност за запознаване с една нова и висока технология на велосипедно окачване за спускане, специално разработена от велосипедисти и експерти в МТБ областта. С навлизането на новия продукт официалният представител за българския пазар предвижда и възможност за извършване на професионален сервиз и подмяна на резервни части.

Спецификата на продукта DVO вилката Emerald 2014 се състои в нейната конструкция – тя е обърната, така че долните тръби навлизат в горните – широко имплементирана технология в структурата на мотоциклетите. За разлика от всички останали подобни продукти във вело и мото окачването, Emerald е снабден с карбонова арка, която свързва двата крака. По този начин се съчетавата предимствата на обърнатата конструкция с устойчивостта на усукване на стандартната такава. Освен във външната си конструкция, новият продукт се отличава и с иновативна хидравлична система. Тя съчетава характеристиките на отворените (Open Bath) и затворените (Cartridge based) системи. Адаптивността и настройките на модела са оптимизирани в посока, така че да бъдат максимално лесно достъпни за работа. Практически, системата Bottom Loader позволява на спускачите да променят настройката на комплекта шайби (shim stack) на терен, без да капнат и капка масло извън вилката. Генерално, DVO се стреми да сведе редица експертни настройки, смятани от много колоездачи за табу, до знанието и възможностите на масовия потребител.

Предметът на дейност на щатската компания е строго съсредоточен в производство на състезателно окачване. DVO Suspension стартира като един различен и високотехнологичен проект през 2012 г. и за период от 2 години се посвещава на проучвания в областта на велоокачванията и разработване на специфичен и нов продукт – Emerald 2014. Основната мисия на американската компания е свързана именно с развиване на висок клас продукти с отлични качества на работа, силна и лека конструкция и първокласни материали. Екипът на компанията е съставен от запалени велосипедисти и експерти в областта на велосипедните компоненти. Основател на DVO е Брисън Мартин, дългогодишен ръководител на американското представителство на Marzocchi. Относно DVO: http://www.dvosuspension.com/

„Веломания” ЕООД е производител на велосипеди DRAG, представител и дистрибутор на над 50 световноизвестни марки за велосипедни части, компоненти, аксесоари и екипировки и собственик на верига магазини DragZone и онлайн магазин Screambikes.eu.

http://velomania-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>