Медиен преглед – 1-15 януари 2013 г.

Още по случая с Аарън Гуин; Верига или ремък?; Прототипи на Fox; Каране в Монголия и Исландия; Височина на седалката; Тестове на Gamut, Marzocchi 44 и 55, Mondraker Foxy XR.

Още по случая с Аарън Гуин…

Изненадващото преминаване на американеца към Specialized разбуни духовете и предизвика най-различни коментари, слухове, изявления. Припомняме набързо това, което вече сме публикували (http://www.mtb-bg.com/index.php/other/sportnews/2012-sportnews-130108-aaron-gwin-specialized), и добавяме още един материал в Pinkbike, представляващ пространни интервюта с Мартин Уайтли от 23 Degrees и Ерик Бьорлинг от Trek, които споделят своето виждане за нещата:
http://www.pinkbike.com/news/Exclusive-Trek-And-Whiteley-Weigh-In.html (на англ. език)

Верига или ремък – кое е по-бързо и ефективно?

В началото на месеца в BikeRadar се появиха резултатите от интeресно изследване по въпроса кое е по-ефективно – класическата колоездачна верига или ремък от типа на Gates Carbon Drive? Изненадващо или не, резултатите не са еднозначни, но във всички случаи са интересни! Казано най-просто, при по-ниска мощност на колоездача (до 208 вата като постоянно ниво), веригата е по-ефективна, но в действителност любителите и градските колоездачи едва ли ще усетят съществена разлика. Доста по-важна би била тя за състезатели и спортисти, които често влагат и по-голяма мощност – над споменатите 208 вата ремъкът започва да става по-ефективен. В уравнението обаче са включени и неща като натягането на ремъка, така че най-добре прочетете сами за какво става дума:
http://www.bikeradar.com/road/news/article/chain-or-belt-drive-which-is-faster-36074/ (на англ. език)

Прототипи на Fox (вилка и заден амортисьор) за новата дисциплина ендуро

Да си призная, на моменти дори престава да ми е забавно. Появява се изведнъж някаква нова мода и всички започват да говорят за това като за нещо нечувано и невиждано, започват да бълват продукти за „новата“ дисциплина и машината за пари се върти по-бързо от колелата на велосипеда на Нино Шуртер.

„Новото“ в случая е ендуро карането и кавичките не са случайни, защото това понятие съществува поне от 10 години и всъщност първите велосипеди, съчетаващи ниско тегло, ефективно окачване и по-голям ход често имаха в името си означението „enduro“. Емблематичният модел на Specialized и досега се казва така. После същите тези велосипеди добиха масова популярност под името All Mountain, но ето, че в последните години (и особено през 2013 г.) значително се увеличи броят на ендуро състезанията (кратко обяснение за тях можете да намерите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/eventsworld/1984-events-world-121215-enduro-world-series), поради което изведнъж всички започнаха да говорят за нови „ендуро“ продукти, нов вид каране и всякакви такива дивотии. Иначе казано, ако някой ми обясни с какво „ендуро“ продуктите са нови спрямо „all mountain“ продуктите (в широк смисъл), ще съм му дълбоко признателен.

Както и да е, Fox не остават по-назад от другите и изглежда разработват нови вилки и шокове за „новия“ сегмент. Подробности за забелязаните прототипи можете да прочетете в цитираните долу статии, а на мен ще ми е много интересно дали те ще се появят като нови модели или по-скоро като подобрени версии на наличните и в момента АМ/ендуро продукти в каталога на компанията.

http://www.vitalmtb.com/photos/features/Santa-Cruz-Nomad-with-Prototype-Fox-Shox-Parts,4912/Santa-Cruz-Nomad-Carbon-with-Prototype-Fox-Shox-Parts,47948/sspomer,2 (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2013/01/07/prototype-fox-enduro-suspension-fork-shock-spotted-in-the-wild/ (на англ. език)

Ваканция в Монголия

Маргус Рига, един от фотографите на Pinkbike, разказва за 10-дневното състезание Mongolia Bike Challenge, което прекарва участниците през необятните монголски степи. Огромни пространства, сериозен офроуд с УАЗ-ки, спане на палатки – всички тези неща са били част от приключението, което Маргус Рига е запечатал в страхотни снимки.
http://www.pinkbike.com/news/Holiday-in-Mongolia-2013.html (на англ. език)

Пътуване до Исландия

Още една подобна статия, отново в Pinkbike, отвежда жадните за далечни и екзотични места читатели в малката северна европейска държава, която се оказва и доста интересна дестинация за планинско колоездене. Уверете се сами от уникалните снимки в статията:
http://www.pinkbike.com/news/Ovegur-A-Journey-to-Iceland-2013.html (на англ. език)

Как да настроим правилно височината на седалката?

За някои читатели тази материя вероятно е добре позната и дори скучна, но никога не е вредно подобни важни неща да се повтарят. Затова ви насочвам към една статия в BikeRadar, която представя цели 4 метода за определяне височината на седалката – кой от тях бихте избрали за себе си ще трябва да решите сами.
http://www.bikeradar.com/fitness/article/how-to-get-your-seat-height-right-14608/ (на англ. език)

Тест на Gamut P20S

Американската компания Gamut предлага някои от най-добрите водачи за верига на пазара, а продуктите ѝ се продават и в България, така че може би ще ви е интересно да прочетете впечатленията на екипа на Bike Rumor, които са тествали модела P20S, който бе обновен през 2012 г., за да бъде по думите на производителя по-лек, по-тих, по-издръжлив и с по-ниско съпротивление при въртене.
http://www.bikerumor.com/2013/01/09/review-gamuts-totally-revamped-p20s-chain-guide/ (на англ. език)

Тестове на Marzocchi 44 Micro sTA и Marzocchi 55 Micro sTA

Макар че не сме писали скоро за италианския производител, това не означава, че продуктите му са изгубили блясъка си, нито пък качествата си. Впрочем дали е така можете да разберете и от двете тестови статии, публикувани в рамките само на седмица в германския сайт MTB-News.de. Те са посветени на две вилки – от серията 44 и 55, които попадат в най-популярния пазарен сегмент – АМ/ендуро велосипедите.
http://www.mtb-news.de/news/2013/01/02/marzocchi-44-micro-switch-ta-und-marzocchi-55-micro-switch-ta-im-langzeittest/ (на немски език)
http://www.mtb-news.de/news/2013/01/03/marzocchi-55-micro-sta/ (на немски език)

Тест на Mondraker Foxy XR

Ревютата на продукти по принцип са сред най-любимите ми статии, а в случая става дума за особено интересен продукт, тъй като тестваният велосипед на Mondraker използва тяхната нова концепция Forward Geometry с т.нар. централна лапа, за която можете да прочетете по-ранно съобщение тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/media/1586-media0008-2011-december16-2012-january15

Е, сега вече подобни байкове в каталога на испанския производител са факт, а екипът на Bike Radar оценява нововъведението като доста добро. Повече впечатления вижте тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/bikes/mountain/full-suspension/product/review-mondraker-foxy-xr-13-46861 (на англ. език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>