Enduro World Series 2013 – що е то и кога ще се случва?

Може би си спомняте, че Международният колоездачен съюз (UCI) имаше намерение да лансира нова серия състезания в дисциплината ендуро… Е, това не се случи, но други хора и организации поеха инициативата и през есента на 2012 г. бе обявена нова верига от състезания, наречена Enduro World Series. Всъщност тя обединява няколко от досегашните най-популярни ендуро надпревари, като не липсват и нови попълнения. Действието ще се разиграва на два континента с общо 7 кръга, чрез които ще бъдат излъчени и крайните победители в дисциплината.

Преди да продължим обаче, редно е да отворим една скоба за това що е то ендуро. Труден въпрос, защото този все по-атрактивен формат се среща в няколко форми. Някои от тях са добре познати от години – например състезанията от типа Super D или ендуро DH. Казано най-просто, това са надпревари по спускане, но трасетата (всъщност по-правилно е да се каже маршрутите) са дълги, може да включват и кратки изкачвания, а стартът обикновено е масов. Логично, с оглед на тези характеристики, повечето участници избират дългоходови АМ/ендуро велосипеди, които обаче са и достатъчно леки за каране нагоре. Същото важи и за другата форма на ендуро състезанията – нека я наречем многоетапна. Този формат заимства много неща от автомобилните ралита и мотоциклетните ендуро състезания и се състои в следното – в рамките на 1 или 2 дни (най-често) участниците трябва да преминат няколко специални етапа (отсечки с дължина няколко километра), в които преобладава спускането по технични пътеки. В тези етапи на състезателите се засича време. Победител е този, който премине всички етапи за най-кратко време. Между специалните етапи обаче има и свързващи отсечки, които включват най-вече изкачване. При тях не се засича време, но участниците трябва да ги преминат на собствен ход и обикновено трябва да се вместят и в определени времеви граници, в противен случай отпадат от надпреварата. Така че в крайна сметка се получава едно доста интензивно състезание, изискващо комплексна подготовка и умения.

И така, няколко от организаторите на подобни състезания, координирани от Крис Бол, който е бивш кадър на UCI, а сега е изпълнителен директор на новата верига състезания, обединиха усилията си, за да създадат тази нова серия от събития. По-специално, участващите организатори са: Enduro Series (Coupe de France), SuperEnduro (Италия) и Crankworx. Изброените поставиха началото и на Ендуро маунтин байк асоциация (Enduro Mountain Bike Association – EMBA), която си поставя за цел да развива този състезателен формат и да търси подкрепа за него.

Ето как изглежда календарът на Enduro World Series през 2013 г.:

За повече информация можете да посетите сайта на новата серия: http://www.enduroworldseries.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>