Медиен преглед: Кой ще прави свободни движения за Sram XX1

Вероятно все още си спомняте статията за новата група на Sram с 1х11 предавки и основните подробности за нея. Едно от нововъведенията е задната касета с най-малък венец 10 зъба, което налага и използването на по-различно тяло на свободното движение. За улеснение, ето цитат от статията за ХХ1:

„Има обаче и някои особености, наложени от венеца с 10 зъба. Той е твърде малък, за да може да се наниже на обикновена главина, поради което Sram са прибегнали до разработването на ново тяло за храповия механизъм на свободното движение, наречено XD Driver Body. Същевременно най-малкият венец е неразделна част от цялата касета, а тя контактува с тялото на свободното движение на главината на съвсем малка площ, само при големия венец. За да нанижете венците ХХ1 на главината, трябва да подмените тялото на храповия механизъм с XD Drive Body. За всяка главина ли е възможно това? Не, но може би за много от наличните на пазара ще е. Първо, защото промените засягат само външната част на тялото, така че то остава непроменено по отношение на лагери, ос и т.н. Второ, вече е потвърдено, че то е съвместимо с главините/колелата на DT Swiss, а пък точно този производител доставя храповите механизми за още няколко други марки. Предполага се, че Mavic също няма да останат настрана. Самите Sram също ще предлагат наплетени колела, съвместими с ХХ1, както и отделни главини.“

Наскоро в сайта BikeRumor се появи много интересно интервю с представители на някои от най-известните производители на главини и/или наплетени колела, които отговарят на въпроса дали смятат да предлагат модифицирано свободно движение за своите продукти, което да ги направи съвместими с ХХ1, какво се е наложило да променят/разработят в тази връзка, кога се очаква да се появят такива храпови механизми и т.н. Отлично четиво за тези, които обичат информацията от първа ръка и се интересуват от новите продукти и технологии:

http://www.bikerumor.com/2012/12/27/manufacturer-round-up-whos-making-xx1-freehub-bodies/ (на англ. език)