Медиен преглед: Какво предизвиква „експлозията“ на 27.5-цоловите велосипеди?

Едва ли е тайна за някого, че последният вик на модата в планинското колоездене са велосипедите с размер на колелата 27.5 цола / 650B. В тях много хора виждат златната среда между 26 и 29-цоловите маунтин байкове, но дали засиленото им предлагане на пазара през 2013 г. е продиктувано от интереса на потребителите, или пък движеща сила се явява индустрията, която иска да предложи поредното ново и модерно нещо, за да накара хората да си купуват нови велосипеди и части за тях?

Това е само един от въпросите, на които може да намерите отговор в една чудесна обширна статия на BikeRumor, която всъщност се появи още през лятото на 2012 г. По-конкретно, тя представлява сбор от интервюта с представители на велоиндустрията, които отговарят на серия от еднакви въпроси, а сглобяването на изводи остава най-вече за читателите, които могат да научат от първа ръка много интересни неща за новия размер и за неговото пазарно присъствие и бъдеще.

Всъщност първото, което ще научите е, че нито 27.5 цола, нито 650В отговарят по някакъв точен начин на размера на колелото в милиметри. По стандарта ETRTO този междинен размер капли е 584 мм (диаметъра на леглото за борда на гумата; за сравнение – при 26-цоловите той е 559 мм, а при 29-цоловите – 622 мм). За жалост поради маркетингови цели (благозвучие) или по други причини, този точен стандарт почти не се споменава – вместо него се използват 27.5 или 650В, което са системи, при които посочената стойност (в цолове/инчове или мм) се отнася за каплата/колелото + усреднения размер на гумата. Сами разбирате, че при гуми с различна широчина и височина, т.е. с по-голям или по-малък балон, реалният размер на колелата може да е както под 27 цола, така и над 27.5. Сбъркана работа, както би казал всеки любител на точните неща, но това е положението.

Ако искате обаче поне отчасти да ви се изясни материята за 27.5-цоловите байкове, въпросите в интервютата са много интересни, а отговорите още повече! Още веднъж наблягамe на това, че статията е от лятото на 2012 г. и e наш пропуск, че чак сега ви насочваме към нея, но от друга страна, почти всичко в нея е все още актуално.

http://www.bikerumor.com/2012/06/06/whats-driving-the-650b-explosion-interviews-tech-breakdown-more/ (на англ. език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>