Аарън Гуин премина в отбора на Specialized

Точно на прехода между 2012 и 2013 г. Specialized се появи като част от две изненадващи новини. Първата бе за преминаването на Сам Хил в нов отбор, което за мнозина бе неочаквано. Какво да кажем обаче за последната вест, а именно, че доминиращият в СК през последните два сезона американец Аарън Гуин ще заеме мястото му като основен състезател в DH отбора на Specialized?

Новината е почти скандална, главно поради това, че Гуин имаше договор с тима Trek World Racing, който явно се оказва предсрочно прекратен и ако се съди по изявленията на Мартин Уайтли, който е мениджър на отбора, това е станало без тяхното съгласие. По-конкретно Уайтли говори за „напускане на Trek World Racing при пълно незачитане на неговите договорни задължения“ и дори уточнява, че тимът „разглежда всички възможности за действие в тази ситуация, включително и за юридически действия“.

От друга страна, за Specialized и Гуин нещата явно изглеждат доста по-приятни. Както състезателят, така и мениджърът на отбора, Шон Хаймдал, се изказаха с оптимизъм за бъдещото сътрудничество.

Покрай това станаха известни и другите двама спортисти, които ще правят компания на американеца по трасетата за СК. Това са младият австралиец Трой Броснан, който пропусна голяма част от сезон 2012 заради контузия и американеца Мич Ропелато, който досега бе част от американския отбор на Specialized, но през изминалия сезон замести успешно Броснан в тима Monster Energy/Specialized.

През 2013 г. обаче отборът вероятно ще носи друго име. Споменава се S-Racing DH Team и има достатъчно причини да бъде така, като една от най-съществените е, че и Гуин, и Ропелато са спонсорирани от Red Bull, докато Monster Energy са спонсори на Сам Хил и на напусналия миналата година Брендън Феърклоф.

След всичко това може да се каже, че празнината в лагера на Specialized бе запълнена по най-добрия възможен начин (колко им е струвало това, вероятно ще остане тайна завинаги). Какво ли ще направят обаче Trek, за да попълнят овакантеното от Гуин място?

Обновяване – 10 януари 2013 г.

Ден след избухването на новината и множеството коментари около нея, включително за това дали Гуин е постъпил коректно или не, дали от бившия му отбор ще го съдят и т.н., състезателят разпространи съобщение до медиите, в което представи и своята гледна точка. Ето кои са най-важните моменти в него:

„Не съм нарушавал никакъв договор!“ – това е синтезираният отговор на Гуин към изявлението на Мартин Уайтли. По-специално, американецът обяснява, че старият му договор е изтекъл в края на на 2012 г. Няколко месеца преди това той наистина е подписал документ, представляващ нещо като предварително намерение/съгласие за сключването на нов договор. Когато обаче такъв е бил предоставен на Гуин, той не е останал доволен от условията в него и не го е подписал, така че на практика към момента на подписване със Specialized е бил договорно необвързан.

В изявлението се споменава също, че заради евентуални съдебни искове, които Trek World Racing може да заведе срещу него, Гуин предпочита засега да не споделя повече подробности, тъй като такъв е бил съветът на адвокатите му.

Междувременно в Pinkbike се появи и интересна статия с коментар по въпроса, която се опитва да даде и допълнителна гледна точка. Можете да я прочетете тук: http://www.pinkbike.com/news/Aaron-Gwin-Karma-vs-Drama.html

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>