Sram 2013 – Rock Shox Monarch RT3, Avid Elixir 5 и други нови продукти

Фестивалът Sea Otter започна, а неизменна част от него са презентациите на продукти за следващия сезон, така че тепърва ще си говорим за такива. Когато обаче става дума за един от най-големите производители, какъвто е американската компания Sram, няма как новините от нейния щанд да не са с предимство.


Всъщност американците вече представиха част от новостите за 2013 г. – например задните дерайльори Type 2, спирачките Х0 и Х0 Trail, командите Grip Shift за 10-скоростни системи, новото графично оформление на вилките Rock Shox, така че сега просто добавиха още една порция нови продукти. Ето кои са те и какви са основните им характеристики:

Monarch RT3

За новото поколение на този модел може да се каже обобщено, че предлага повече възможности за регулиране на амортизацията и по-добри фабрични настройки. И двете неща са свързани с пълното обновяване на вътрешните елементи на шока.

За фабричните настройки Rock Shox са ползвали отзивите от потребителите, за да разберат от какво се нуждаят повечето от тях. Така трите позиции, засягащи сгъването, а именно: отключен, платформа (т.нар. floodgate) и заключен са станали по-ясно изразени. Специално за двете крайни положения производителят твърди, че когато е отключен, шокът е по-меко работещ, по-чувствителен от предшественика си, а когато е заключен, платформата е втвърдена за още повече ефективност при педалиране.

Може би по-важна от всичко това обаче е възможността за независимо тунинговане на всяка от трите позиции. Променяйки настройките на едната, това не влияе на другите две. Макар че това засяга производителите на велосипеди, а не е пряко достъпно за крайните потребители (макар че, ако последните имат необходимите технически познания и опит, вероятно също ще могат да променят работата на амортисьора), то е от голямо значение за реалното поведение на Monarch RT3, тъй като по заявка той ще може да бъде фабрично настроен, и то съсем презизно, за съответната рамка, съобразно лостовото отношение и други характеристики на нейното окачване.

Monarch RT3 включва и една нова функция, наречена Rapid Recovery, която засяга смекчаването при разгъване. Казано най-просто, тази част от системата за амортизация вече е направена така, че при последователни бързи неравности шокът да не остава сгънат дълбоко в хода си, а да се разгъва по-бързо и да работи по-активно.

Теглото на Monarch RT3 e 215 г за размер 165х38 мм. Иначе най-малката дължина е 152х31 мм, а най-голямата – 222х66 мм. Шокът се предлага в черен или бял цвят, а също и с възможност за въздушен кожух с по-голям обем. Препоръчителната цена в Европа е 245 евро (278 € за варианта с по-голям въздушен кожух).

PushLoc

Rock Shox представи и напълно обновена команда за дистанционен контрол (заключване) на окачването, която работи с жило. Тя наподобява действието на хидравличната команда X-Loc, т.е. направена е така, че само с натискането на един бутон заключвате и отключвате вилката. Според производителя това е удобно и ефективно. Rock Shox изтъква, че новата команда е и по-ергономична. Предвидена е и възможност за комбинирането й с команда за скоростите и със спирачен лост Avid посредством скобата Matchmaker X.

PushLoc е предназначен за следните модели вилки през 2013 г. – Sid, Reba, Revelation, Sektor, Recon Gold. Теглото му е 48 грама (без жило и броня) , а цената – 103 €.

Solo Air

Въздушната пружина Solo Air, разбира се, не е нещо ново в арсенала на Rock Shox. Тя се характеризира с това, че и двете камери (позитивна и негативна) се помпат чрез един вентил, като системата сама разпределя/изравнява налягането в тях, така че вилката/задният амортисьор да работи добре спрямо килограмите на колоездача. През годините тази система претърпя различни подобрения, но като цяло принципът й на работа се запази.

Новост за 2013 г. е, че производителят внедрява тази въздушна пружина в моделите Sid, Reba и Revelation на мястото на Dual Air, при която всяка камера е снабдена с отделен вентил. На теория Dual Air дава възможности за по-прецизна, а понякога и за по-нестандартна настройка, но на практика от гл.т. на повечето потребители Solo Air е по-интуитивната и лесна за употреба система.

Като стана дума за Revelation, в сайта BikeRadar се появи информация и за вилка в тази серия, която е за велосипеди с размер на колелата 650В. Напомняме, че това е междинен размер между 26 и 29 цола, който бе лансиран още преди години, но за 2013 г. изглежда набира скорост, тъй като се появяват все повече продукти и за него, след като се оказа, че пазарът възприема все по-добре големите 29-цолови велосипеди. За въпросната вилка обаче Sram още не са ни изпратили официално прес-изявление, така че ще ви я представим по-подробно, когато това стане.

Rise 40 650B

Съвсем официална е обаче информацията за комплекта наплетени колела Rise 40, който вече се предлага  и във вариант за споменатия размер 650В. Доколкото в главината няма разлики, а стоманените спици са просто с по-голяма дължина, за новия продукт Sram е трябвало да разработи само съответния размер капли. За всеки случай, ако сте пропуснали статията за Rise 40, когато те се появиха, ето основните характеристики на комплекта:

Капли:  Алуминиева сплав s-6000, със заварка при снадката. ETRTO 584x19c.
Спици: 24 бр. (отпред и отзад), от неръждаема стомана, двойно кръстосани
Главини: Тяло от алуминиева сплав. Стоманено тяло на храповия механизъм. Предна ос – QR или 100х15 мм проходна. Задна ос – QR или 142х12 мм проходна.

За момента теглото и цената на новите колела не са посочени.

Avid Elixir 5

След по-скъпите спирачки на компанията дойде време и „народният“ модел Elixir 5 да бъде обновен. Той вече ще използва новото поколение на технологията TaperBore, за което производителят твърди, че е открил и премахнал някои недостатъци, водещи до проблеми с наличието на въздух в системата. Освен това новата „петица“ вече е с гривна за кормилото с един болт и панта, което прави спирачката съвместима с комбиниращата скоба MatchMaker X. Както и досега, спирачният лост има реглаж да отдалечеността (с помощта на шестогран).

Спирачният апарат e от две части и се предлага в два варианта – при единия маркучът е в една линия с монтажната равнина, а при другия е под ъгъл.

Както съобщихме по-рано във връзка със спирачките Х0 и Х0 Trail, от 2013 г. Avid ще предлага още един размер дискове – 170 мм.

www.sram.com

www.onedistribution.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>