Shimano 2013 – ново поколение Saint и изцяло нова група Zee

И двете групи компоненти са насочени към любителите на спускането, фрийрайда и други нанадолни дисциплини, като „Светецът“ си остава най-високия клас на японците за тази цел, а Zee ще бъде насочена към клиентите с по-скромен бюджет.

И така, групата Saint вече е 10-скоростна, а водещи идеи при разработването й са били здравината и надеждността при най-високи натоварвания, по-добра ергономичност и по-незабележима работа. Иначе казано, колоездачът да може да се фокусира изцяло върху карането и терена, без да се разсейва от шумове и без да мисли за компонентите.

Новият заден дерайльор, освен че е 10-скоростен, е от типа Shadow RD+, което означава, че при ставата над горната ролка на рамото има специален стабилизатор за веригата с бутон за включване и изключване. Когато е активиран, той намалява люлеенето на рамото и клатенето на веригата, а по този начин и шумът и опасността от падане/заклещване, но ако искате да свалите задното колело, трябва да изключите стабилизатора, за да върнете пълната подвижност на дерайльора.

За намаляване на шума е добавен и малък буферен елемент в задната горна част на дерайльора.

Конструктивно дерайльорът е с още по-широка вътрешна връзка за повече коравина и стабилност. Той е и по-компактен в сравнение с предишното поколение. Запазена е и възможността за избор на режим на работа спрямо типа задна касета – шосейна/DH (с по-малка стъпка между венците, от 11 до 28 зъба) или планинска (11-32 и нагоре).

Командата е от типа Rapidfire Plus, като за по-добра ергономичност дължината на превключващите лостчета е увеличена – с 6% главното и с 10% освобождаващото. Действието им също е направено по-леко спрямо предходния модел. Налице са и познатите технологии като двупосочно действие на освобождаващото лостче, възможност за смяна на няколко предавки наведнъж и незабавно задействане и изтегляне на жилото. Командата се предлага и във вариант I-Spec (ляво), т.е. за комбинираща гривна за съвместен монтаж със спирачното лостче.

При курбелите няма някакви драстични новости. Този продукт от групата Saint и досега беше образец за добро съотношение между тегло и якостни характеристики, така че инженерите на Shimano просто са използвали още по-прецизно технологията Hollowtech ІІ, за да постигнат още по-добро тегло. Оста на курбелите  и вложките за педалите обаче остават стоманени, тъй като производителят смята тези елементи за ключови и не иска да прави компомиси с надеждността им. Венецът е само един, с размер 34, 36 или 38 зъба, а съвместимостта със средни движения включва такива с широчина 68, 73, 83 мм и PressFit.

Една от областите, на които Shimano винаги са отделяли сериозно внимание, е спирането, а при спускането и фрийрайда то е с още по-голяма важност. Затова никак не е учудващо, че разработените в последните две години Ice Technologies за по-добро охлаждане на спирачната система заемат челно място сред подобренията в новата група. Познатите елементи като конструкция тип сандвич на диска, чрез която алуминиевата сърцевина отвежда топлината по-бързо, и възможността за добавяне на радиатори към накладките (целта е същата) са внедрени и в новите четирибутални спирачки Saint, които запазват и технологията Servo Wave за повече сила и по-добра модулация.

При дисковете има и още една новост – самата алуминиева сърцевина е оребрена на няколко места, за да се охлажда още по-бързо – според производителя това намалява работната температура с още 50 градуса, което пък води до 20% повече спирачна сила спрямо досегашните продукти, използващи „ледените технологии“. Засега обаче този дизайн е използван само при Center Lock ротора с 203 мм диаметър. Други детайли, които заслужават отбелязване, са керамичните бутала и еднопосочното обезвъздушаване.

Новост в групата Saint са и платформените педали, които вероятно ще извикат приятни спомени в съзнанието на хората, ползвали навремето модела DX. Новият продукт е малко по-широк и малко по-тънък, а също е и с характерна, леко вдлъбната форма, така че контактът между подметката и шиповете да е още по-добър. Доказалата се конструкция със стоманена ос и капсуловани лагери е запазена, както и доброто самопочистване/незадържане от/на кал.

При главините няма някакви особени новости. Предната е за 20 мм проходна ос, а задната се предлага в няколко варианта: 135х10 или 12 мм, 150х12 мм и 142х12 мм.

Както отбелязахме още в началото, Zee се явява втора, по-достъпна група на Shimano за спускане и фрийрайд. По-ниската цена обаче не бива да ви подлъгва – новите компоненти използват мнго от ключовите технологии на японския производител, като най-често разлики има в материалите, изработката и вследствие на всичко това – теглото. Преценете сами:

Задният дерайльор е 10-скоростен и отново е от типа Shadow RD+. Той не разполага с настройка спрямо типа задна касета – вместо това обаче се предлага в два варианта, по един за всеки тип касета. Както и при Saint, конструкцията му е масивна, компактна и корава, а рамото е късо.

Командата е тип Rapidfire Plus, с двупосочно действие на освобождаващото лостче и ергономични параметри като при Saint, но без технологиите за смяна на няколко предавки и за незабавно действие.

Курбелите са с означение Hollowtech ІІ, но в случая то се отнася до това, че стоманената ос е куха и лагерите са в чашки извън рамката. Самото рамо на курбела обаче е плътно, ковано от алуминиева сплав. Вложките за педали са стоманени. И тези курбели са предназначени за един венец – 34, 36 или 38 зъба. Съвместими са с рамки, чиито средни движения са 68 или 73 мм, а за 83 мм муфа има отделен вариант.

Спирачките Zee едва ли ще разочароват някого откъм сила, охлаждане, надеждност и модулация. Спирачният апарат отново е с 4 керамични бутала, като единият чифт е с по-малък диаметър за по-плавно и контролирано прилагане на силата. Спирачното лостче е снабдено с технологията Servo Wave. Осигурена е и съвместимост с продуктите, използващи Ice Technologies, но серийно те не са приложени към спирачките Zee.

В новата група има и главини, които се предлагат в същите варианти като при Saint – 20 мм ос отпред и 135х10 или 12 мм, 150х12 мм и 142х12 мм отзад.

www.shimano.com

www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>