Avid представи новите спирачки X0 и X0 Trail

Всъщност наистина нова е спирачката X0 Trail – основната идея зад нея е да заеме място между досегашната Х0, която също е обновена, и DH/FR модела Code, който обаче е сравнително тежък за целите на ендуро/АМ велосипедите. Новият модел взима ниското тегло от едната и по-голямата спирачна сила от втората.

Първото, което прави впечатление е, че спирачният апарат на X0 Trail e четирибутален. Именно оттам идва увеличението на спирачната сила. Ако се вгледате още по-внимателно, ще видите, че едната двойка бутала са по-малки. По-специално, двата чифта са с диаметър съответно 16 и 14 мм. Основната цел на подобен дизайн е да се постигне по-плавно и добро спиране по аналогия с метода при спирачките за капла, където е добре накладките в предната си част да са малко по-близо до спирачната повърхност, отколкото в задната. Причината е, че когато натиснете лостчето и накладката се допре до ръба на каплата, въртеливото движение на последната „придърпва“ и задната част на накладката и ако тя е по-отдалечена, на практика би трябвало да се получи по-равномерен и плътен контакт, защото ако е идеално успоредна, накладките един вид ще се „разтворят“ в отпред и основният натиск ще остане отзад. По същите причини и тук „задните“ бутала са по-малки, което вероятно спестява и ценни грамове.

Като стана дума за тегло, при спирачния апарат то е само със 7 грама по-високо от стандартния модел Х0, а цялата система със 160 мм диск и директен монтаж на апарата (РМ) тежи 340 грама. В арсенала от средства за  постигане на лекота са включени и титанови болтове, а също така липсва един от елементите, който през годините досега е бил запазена марка на Avid – конусовидните CPS шайби. Производителят твърди, че вилките и рамките вече са достатъчно прецизно изработени и „подравнени“, така че реално нуждата от подобни шайби е отпаднала. Може и да са прави, но за нас това си остава най-добрият и лесен начин за фино и прецизно регулиране на спирачния апарат.

Спирачният апарат е кован от алуминиева сплав, състои се от две части. Накладките са органични и са само за този модел, т.е. не са съвместими нито с тези на стандартната Х0, нито на Code. За намаляване на теглото те са с подложки от алуминиева сплав.

Спирачното лостче е обръщаемо, монтажната гривна е с един болт и панта и е съвместима с Matchmaker X – специална скоба за комбиниране в едно на лостчето, командата и дори на дистанционния контрол за вилка, кол за седалка или др. Новост при лостчето е капсулованият лагер при оста – чрез него Avid иска да подсигури стабилно усещане, без хлабина, а също и леко действие. Вярно е, че това не е най-лекото възможно решение, но това показва само, че производителят не е постигнал ниското тегло на всяка цена. Спирачното лостче има възможности за настройка без инструменти както на отдалечеността, така и на контактната точка. Ръкохватката е карбонова.

X0 Trail ще се предлага в два цвята – черен и сив. Препоръчителната ѝ цена в Европа е 276 €.

Друга новост, която засяга всички спирачки на марката, е наличието на още един размер диск – 170 мм. Кому точно е нужен такъв, не можем да кажем, но явно Avid смятат, че ще има достатъчно хора, които да изберат точно такъв диаметър. Всъщност трябва да признаем, че комбинации като 170/160 мм отпред/отзад за ХС велосипеди и 180/170 мм за ХС/АМ байкове звучат изкушаващо.

Както отбелязахме, „стандартната“ спирачка Х0 остава в каталога и също е обновена, макар детайлите да не са толкова ясно видими. Повечето й характеристики и материали са сходни с тези на X0 Trail. И при нея CPS шайбите вече са минало, премахната е и настройката на контактната точка, като вследствие на тези „орязвания“ теглото е намаляло до 315 грама. По спирачния апарат и спирачното лостче също са направени дребни промени.

Препоръчителната цена в Европа на X0 е 232 €.

www.sram.com

www.onedistribution.com

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>