Подробности за новите Grip Shift команди на Sram

Когато представи новите 10-скоростни превключватели през месец февруари, американският производител не обяви почти никакви технически данни, нито разкри какви технологии са използвани в тези продукти. Сега информацията вече е налична.


Припомням накратко, че става дума за нови команди от типа Grip Shift (превключвателят е продължение на ръкохватката и предавките се сменят чрез завъртането му напред или назад), които са съвместими с 10-скорости отзад и ще се предлагат в най-високите серии на Sram – ХХ и Х0.

За да изчерпим въпроса със съвместимостта (включително и с бюджета на потребителите), командите ХХ са само за скоростни системи 2х10 и препоръчителната им цена в Европа е 270 €, докато при Х0 вариантите да много повече – за 2х10 и за 3х10, при това в два цвята за всяка от тези опции, а цената за крайни потребители е 206 €.

Като устройство продуктите са почти идентични, споделяйки следните общи технологии и детайли:

Speed Metal™ индексиране – това ще рече, че механизмът за индексиране (подреждане) на предавките е изцяло метален, с което се осигуряват здравина,  прецизност и издръжливост във времето.

Rolling Thunder™ – зад това маркетингово наименование стоят три сачмени лагера (с общо 120 сачми), които осигуряват лесно завъртане на командата, стабилна конструкция без хлабини, износоустойчивост и добра работа във всякакви условия.

Jaws™ – това са интегрираните ръкохватки със заключване към кормилото, които въврят в комплект с новите команди. Те са по-къси от стандартните ръкохватки, тъй като са проектирани като естествено продължение на самите превключватели. Поради това и теглото им е досто добро – 80 грама, но имайте предвид, че то не е включено в теглото на самите команди. Ако все пак интегрираните ръкохватки не ви харесват, те могат да бъдат свалени и заменени с предпочитани от клиента.

Като стана дума за тегло, то е еднакво при ХХ и Х0 и е 207 грама за комплект с брони и жила (но без интегрираните ръкохватки). При споменатата вътрешна идентчиност разликите между командите в тези две серии (освен съвместимостта с 3х10 при Х0) остават предимно дребни и „козметични“, а именно – превключвателите ХХ вървят в комплект с по-хубави жила (Gore Ride-On), които са с по-ниско триене, и имат карбонови капачки, докато при Х0 те са алуминиеви.

www.sram.com

www.onedistribution.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>