Mondraker 2012

Има поне три причини да ви представим продуктите на този испански производител за 2012 г. Първата и най-важна е, че в каталога им има някои нови и доста интересни модели; втората е, че марката е представена в България още от миналия сезон; а третата и може би най-приятна за нас е, че МТБ-БГ в момента тества един от споменатите тук модели, така че до месец се надяваме да ви представим повече подробности и реални впечатления от него. Всяко нещо по реда си обаче и в този смисъл като че ли е най-логично да започнем с малко история.

Някои от нашите читатели вероятно си спомнят марката Modraker още преди години, когато испанският производител използваше същите „каталожни“ рамки на тайванския производител Astro, каквито предлагаше и българската компания Ram Bikes. Доста вода изтече оттогава – в момента Ram Bikes вече са се ориентирали към друг производител на рамки в Далечния Изток, който ги прави по техни индивидуални проекти. Mondraker вероятно още използва услугите на споменатия по-горе производител на рамки, но също премина на съвсем друго ниво, забравяйки за евтините готови решения – продуктите им са със собствен дизайн и геометрия, което си личи от пръв поглед. Детайлите са изпипани на най-високо ниво, визията също, а за окачването Zero ще говорим по-подробно след малко. Всъщност една от най-важните стъпки в последните години, които превърнаха Mondraker в марка със световна известност и от висок клас, бе изграждането на силен състезателен отбор по спускане и ендуро, в който главатар бе не кой да е, а Фабиен Барел. Талантливият французин, който по всеобщо мнение е един от най-добрите спускачи за изминалото десетилетие, със сигурност е допринесъл не само за имиджа на компанията с победите си, но и за развитието на продуктите й със своя богат опит и с толкова здраво каране, на което едва ли много от крайните потребители някога ще подложат велосипедите си. Барел и Mondraker си партнираха добре и смело експериментираха с геометрията на велосипедите – известни са случаите с подлагането на допълнителни втулки за намаляване на челния ъгъл до нещо като 61 градуса например, а наскоро компанията обяви смела концепция за централно разположена лапа, която вероятно ще видим при някои от моделите за 2013 г.

Всъщност футуристични модели има и в каталога за 2012 г. – както отбелязахме, това е главната причина точно сега да насочим поглед към тази марка. Става дума за новите състезателни ХС велосипеди Podium Carbon, които просто се набиват в очите с визията си и карат хората да си задават въпроса дали това е концептуален модел или реално продаващ се на пазара байк. Е, вторият отговор е верен.

Както сами виждате, елементът, който веднага се забелязва като отличителна черта на Podium Carbon, е интегрираната лапа. Mondraker са нарекли тази технология IST (Integrated Stem Technology) и дори са подали заявка за патентоването й. За целта рамката в челната област е оформена по специфичен начин, така че лапата със специален дизайн да бъде като естествено продължение на горната тръба. На пръв поглед подобно решение изглежда просто като трик за постигане на споменатата футуристична визия и производителят не отрича, че това е желан ефект, но смисълът на упражнението не се изчерпва само с външния вид на байка. Ако погледнете по-внимателно, ще забележите, че челната тръба, която е за вилки с конусовиден стержен, всъщност е като отрязана, т.е е доста по-къса, тъй като интегрираната лапа заема част от „стандартната“ й дължина. От това следва и по-ниската позиция на кормилото, което прави стойката на колоездача по-ефективна за педалиране и катерене, а някои вероятно ще предпочетат подобна позиция и при спусканията. Друг плюс на системата, който изтъкват от Mondraker, е по-голямата коравина и прецизност при управлението, защото отделните компоненти са компактни и проектирани като единна система.

IST позволява дори и приспособяване/регулиране спрямо нуждите на ездача, макар това да не се виждя ясно от пръв поглед. На първо място, лапата може да се смени с по-дълга или по-къса, като размерите варират от 80 до 115 мм. Освен това при скобата за кормилото има специална втулка с форма на ексцентрик, която позволява до 1 см реглаж както по хоризонтал, така и по вертикал.

Колкото и да е важна за този модел системата IST, тя не изчерпва достойнствата му. Както отбелязахме, две са основополагащите цели, поставени пред Podium Carbon – първата е да изглежда различно от всеки друг велосипед на пазара, а втората е да бъде бърз и ефективен състезателен ХС байк, който да е в състояние да отведе подходящите хора до подиума. Цялата рамка е подчинена на тези две цели, които са преследвани в техното единство. Така например линиите на байка са остри и прави, но според Mondraker това не е просто визия, а и средство за постигане на повече коравина, а дори и на по-ниско тегло. Модерните технологии за изработка на рамки от въглеродни нишки са били впрегнати изцяло за този велосипед – предният триъгълник е с конструкция тип монокок, за всяка отделна област от рамката внимателно са подбрани видовете карбонов плат, подходящите лепила, оптимизирана е формата, и т.н., и т.н. Резултатът можете да оцените сами, макар и само визуално. Що се отнася до качествата при каране, производителят твърди, че рамката е корава и много ефективна при трансформирането на енергията на колоездача в ускорение. Теглото й е около 1 кг, т.е. напълно съизмеримо с другите продукти в този клас и с такова предназначение. Излишно е да казваме, че тя е снабдена и с всички съвременни детайли – интегрирани накрайници за дискова спирачка, вътрешен път на жилата и маркучите, средно движение ВВ30.

Геометрията също е „наточена“ за състезания – дълги тръби на предния триъгълник, къса задница, ниско средно движение, но челният ъгъл е 70 градуса, което би трябвало да осигури малко повече комфорт и стабилност при спусканията, без да компрометира ефективността нагоре.

Линията включва четири модела, чиито компоненти са подбрани изцяло с оглед посоченото вече предназначение. Най-високо сред тях стои показаният на снимките Podium Carbon Pro SL Limited, който е оборудван с вилка DT Swiss XRC Carbon със 100 мм ход, колела DT Swiss XR 1450, движение Sram XX, спирачки Formula R1 и карбонови периферни компоненти OnOff. Останалите три велосипеда, макар и по-достъпни като цена, в никакъв случай не са с компромиси, така че най-съществената разлика между тях вероятно е в теглото.

След като отделихме толкова място на този чисто нов и доста впечатляващ модел на компанията, продължаваме с по-кратък преглед и на останалите моделни линии, най-вече на тези с двойно окачване. Затова тук е мястото да опишем общо характеристиките на системата Zero Suspension, която испанският производител използва при всичките си модели от висок клас. Първоначално тя бе разработена за целите на дългоходовите им велосипеди, но впоследствие бе модифицирана дори и за целите на ХС байковете със 100 мм ход. От гл.т. на конструкция и кинематика Zero спада към системите с виртуална опорна точка и по-специално новото поколение такива, които използват цял заден триъгълник, закачен към предния с две двойки къси ставни връзки. Можете и сами да се сетите за поне няколко подобни окачвания и техните търговски наименования, но при Zero има една особеност, която не е толкова широко разпространена – задният амортисьор в долната си част е закрепен директно към ставната връзка, а не към предния триъгълник. По този начин шокът има плаващо положение между горната и долната връзки на окачването, като и двете го сгъват, и според Mondraker това дава още по-големи възможности за проектиране на окачването за различни стилове на каране и ход на рамката, моделирайки желаните параметри за работата му. Нещо повече, двустранното въздействие върху задния амортисьор го прави по-отзивчив, при равни условия той се сгъва по-лесно, отколкото ако въздействието е едностранно – поне така излиза от сметките на испанските инженери. Като основни плюсове на системата Zero, с които е свързано и името й (в превод означава „нула“), производителят изтъква:
– Нулева загуба на енергия – окачването предотвратява нежеланото сгъване при педалиране и осигурява максимална ефективност.
– Нулево ритане на педалите – „удължаването“ на веригата при сгъване на окачването е минимално, така че не води до никакви осезаеми енегативни ефекти при преминаване през неравности.
– Нулево влияние от действието на спирачката – окачването нито се сгъва, нито се разгъва, нито пък променя отзивчивостта си по време на спиране.
– Нулево усещане на неравностите – това е главната характеристика на системата, постигната чрез внимателен избор на траекторията на движение на задната ос и като цяло линейна крива на коефициента на окачването, така че то да се справя леко и плавно с всякакви размери неравности.
Главен проектант на системата Zero е Сезар Ройо – този човек не само е един от успешните испански спускачи, достигал дори подиум в СК, но също и проектант с доста опит в мотоциклетизма, където е работел в тима за MotoGP на KTM.

Както отбелязахме, първоначално окачването Zero се използваше при велосипедите с повече ход, като хронологично най-напред бе представена при модела Dune. Тогава, а сега още повече, Dune е може би най-универсалният велосипед в каталога на Mondraker. Макар че акцентът при него и поставен малко повече към спускането, за което се грижат 160 мм ход при задната ос и удобна геометрия с челен ъгъл 67 градуса, топ моделът Dune RR Limited, оборудван с компоненти от много висок клас, но без да се изпада в крайности (движение Sram X0, вилка Fox 36 RLC, колела Easton Haven, спирачки Formula RX, тежи 13.2 кг без педалите (но с регулируем кол за седалка!), а благодарение на ефективността при педалиране и на балансираната геометрия (рамката не е твърде къса, ъгълът на седалковата тръба е 73.5 градуса) байкът без проблеми катери и доста стръмни и дълги баири. Можете да приемете това и като предварителна информация от първа ръка, тъй като точно такъв велосипед тестваме в момента – затова засега ще ви препратим към спецификациите за тази моделна линия в сайта на Mondraker, но с обещанието да ви представим много повече подробности, когато съберем по-пълни впечатления от него.

Моделите Dune са поставени в категорията Enduro, а над тях са т.нар. от Mondraker enduro xtrem модели, именувани Zenith. Тяхното окачване е със 170 мм ход, но задният амортисьор вече е DHX Air, а вилките също са със 170 мм ход. Нас ако питате, това вече са си леки велосипеди за спускане/фрийрайд – с натъртване върху „леки“, тъй като теглото на показания горе Zenith RX е само 14.4 кг без педали. В същото време с подобен ход на окачването и челен ъгъл 66 градуса едва ли ще изпитате трудности дори по най-трудните терени – или поне няма как да обвините велосипеда за това. При Zenith към стандартната окомплектовка се появява и комплект втулки за промяна на геометрията, по-конкретно на челния ъгъл. С тяхна помощ можете да го увеличите или намалите с 1 или 2 градуса – сами можете да сметнете какво означава това.

Такъв комплект се предлага и с DH модела Summum – може би най-известният велосипед в каталога на Mondraker. Все пак когато с такъв се е състезавал Фабиен Барел, трудно е да остане незабелязан. В основата му отново стои окачването Zero – тук е с цели 205 мм ход. Рамката изглежда силно удължена, което се дължи най-вече на челния ъгъл, който е 63 градуса. Сега, ако си го представите намален с още 2 градуса чрез втулките, т.е. 61 градуса… не случайно споменахме още в началото на статията за някои смели експерименти. Компонентите на модела sumum Pro Team също са на очакваното високо ниво – вилка Fox 40 RC2, шок Fox DHX RC4, спирачки Formula The One, колела Easton Havoc, движение Sram X0. Има и втори, по-евтин модел.

Ще завършим тази статия както я започнахме – с лек ХС модел, но този път с двойно окачване. Такъв е Lithium RR Ltd – именно тази моделна линия със 100 мм ход на задницата е последната, в която бе внедрена системата Zero. Рамката е алуминиева, хидроформована, а компонентите са аналогични с тези при топ-модела от серията Podium Carbon. Теглото на Lithium RR Ltd е едва 10.1 кг (не забравяйте, че не става дума за карбонов байк).

Ако сте си помислили, че сме успяли да разгледаме всички модели, лъжете се – някои ви ги оставяме за домашно. Такива са Durham (предназначен за фрийрайд, със 190 мм ход на окачването), Foxy (All Mountain, 140 мм ход на окачването) и Factor (ХС/маратон, 120 мм ход на окачването). Тях, както и повече подробности за разгледаните в статията велосипеди, можете да видите в сайта на Mondraker.

http://www.mondraker.com/

http://trueriders.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>