Маршрутиране

„МТБ-БГ“ ЕООД чрез сайта MTB-BG.com, най-голямата медиа за планинско колоездене в България, предлага уникална услуга, насочена към хотели, къщи за гости и дори общини. Нарекохме я „Маршрутиране“ или, иначе казано, описване/създаване на маршрути за планинско колоездене в определен район.


Защо е уникална? Защото включва едновременно реклама за неограничен период от време и готов туристически продукт, който е насочен не само към читателите на сайта, но може да се предоставя и на гостите на хотела.

От самото създаване на MTB-BG.com маршрутите и пътеписите са едни от най-четените и най-важни видове статии в сайта. Постепенно и последователно подобрявахме начина на описване, допълнителните функции, категоризацията и т.н. и смеем да твърдим, че в момента тези статии служат като образец за подражание и на други хора и организации, които се изправят пред необходимостта от описване на маршрути за маунтин байк.

В основата на услугата, която предлагаме, стои именно описването и публикуването на маршрути от даден район на страниците на MTB-BG.com, обикновено в комбинация с по-обща статия (пътепис), която играе въвеждаща и обединяваща роля. За разлика от обикновените маршрути обаче, тук има няколко особености:

1. Статиите са създадени със съдействието на хотел, хотелско сдружение, община или друг възложител. Поради това във всяка такава статия директно се публикува рекламно каре за домакини, съдържащо информация за условията за настаняване, съпътстващи развлечения и т.н. Тази информация се предоставя от възложителя или се създава специално за него от нашия екип. Това рекламно каре става неразделна част от статията, поради което може да се каже, че това е реклама „завинаги“ в MTB-BG.com, без доплащане, без срок или други ограничения. По този начин и след 3, 5, 10 години читателите на сайта ще виждат рекламата на възложителя и тя може да му доведе клиенти.

2. Маршрутите се създават не отделно, всеки сам за себе си, а като система, така че да се обхване по-пълно географския район и да се осигурят възможности за различните групи потребители – начинаещи, напреднали и т.н. В пакета от статии обикновено има леки, средни и тежки маршрути, с различни характеристики, терен, физическо натоварване. Броят на описаните маршрути зависи най-вече от желанието на възложителя, респективно броя на дните за престой. Засега оптималното решение е 4-5 дни престой, в резултат на което обикновено се създават 3-4 подробни маршрута, плюс допълнителни опции, дори и само като идеи, които туристите на място да реализират сами, ако желаят. По този начин посетителите имат стимул да планират по-дълга почивка или да посетят района повече от един път.

3. Услугата Маршрутиране на практика създава за възложителя готов туристически продукт – маршрути за планинско колоездене, които той може да предлага на своите гости, дори те никога да не са посещавали нашия сайт. За целта маршрутите не само се публикуват в MTB-BG.com, но се предоставят и обобщени GPS данни и примерни маршрути на възложителя, така че той може при нужда да ги разпечата и предостави на своите посетители. (Услугата обаче не включва прехвърляне на авторски права за отпечатване на маршрутите като книжно издание – това може да се договори допълнително.) По този начин, когато в един хотел например пристигнат гости с планински велосипеди и се интересуват къде могат да покарат, на тях може да им бъдат предоставени подробно описани и категоризирани маршрути, придружени от GPS следи.

Броят на подробно описаните маршрути и статии зависи от няколко неща:
1. Продължителността на престоя на нашия екип
2. Естествените дадености и характеристики на терена
3. Климатичните условия по време на престоя
По принцип средната „производителност“ е един маршрут за всеки ден престой, като при по-дълъг престой шансът за повече маршрути нараства, тъй като могат да се правят връзки и комбинации между тях. Оптималната продължителност на престоя е 3-4 дни, но са възможни и по-дълги варианти.

Статиите могат да са няколко вида: подробен маршрут, GPS маршрут/следа, сборна GPS следа и пътепис. Отделно от тях обикновено се публикува и галерия със снимки, в която също има лого и връзка към сайта на домакина. Ето пример от пролетта на 2013 г. за подобни статии, реализирани в партньорство с хотел в гр. Мелник:
https://mtb-bg.com/index.php/trails/travel/2151-travel071-melnik (пътепис)
https://mtb-bg.com/index.php/trails/routes/2152-route087-melnik (подробен маршрут)
https://mtb-bg.com/index.php/trails/routes/2153-route088-melnik (подробен маршрут)
https://mtb-bg.com/index.php/trails/routes/2154-route089-rojen (подробен маршрут)
https://mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/2161-gpstrack0038-melnik (GPS маршрут)
https://mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/2196-melnik (сборна GPS следа)
https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/melnik-march-2013 (фотогалерия)

Забележка: основната разлика между подробните маршрути и GPS маршрутите е, че при първите е добавена т.нар. таблица за навигация, която улеснява ориентацията дори при липса на карта или GPS. Примерна таблица вижте тук: https://mtb-bg.com/routes_tables/route088_table.html. В последните години обаче тенденцията е все повече хора да имат GPS устройства, така че и ние все повече наблягаме на GPS маршрутите, а не на тези с подробното графично описание.

Като цяло при едно посещение можем да гарантираме публикуването на минимум три материала: пътепис (от поредицата „Ловци на пътеки“), сборна GPS следа с всички открити от нас пътища и пътеки, фотогалерия с най-хубавите снимки. Оттам нататък колко точно маршрута ще бъдат описани зависи от твърде много фактори, но обикновено поне 2-3 хубави маршрута успяваме да сглобим.

Какво е необходимо да направи възложителят?
1. Да осигури за своя сметка нощувки+закуска и вечеря за съответния брой дни за екип от 3-4 души при нормални условия (екипът ни не се нуждае от лукс, просто от нормални условия, включващи санитарен възел, отопление, чисти завивки и т.н., по отношение на храната се нуждаем от нормално количество, но ако възложителят предпочита, може да се сложи праг от 20 лв. на човек за 1 ден по цените от менюто на хотела)
2. Да осигури сигурно място за велосипедите
3. Да заплати договорената цена за услугата.

Екипът ни сам осигурява транспорта и обедите си по време на престоя.

Срокът за публикуване на статиите е 1 година от приключване на посещението, но това е условен период, тъй като посочените като минимум три материала обикновено се появяват не по-късно от 1-2 месеца след посещението. Ако се появят по-късно, за това обикновено има някаква причина – например да се изчака по-подходящ сезон за съответния район или друга подобна. Посоченият по-дълъг срок е най-вече за маршрутите, тъй като тяхното описание понякога отнема повече време.

Ако възложителят желае всички материали да бъдат публикувани максимално бързо, в срок до 2 месеца от приключване на посещението, това може да стане срещу допълнително заплащане в размер на 100 лв.

Ако горните редове са Ви заинтригували, не се колебайте да се свържете с нас за допълнителни подробности.

За контакти:
„МТБ-БГ“ ЕООД
Любомир Ботушаров
GSM: 0887 321695
e-mail: [email protected]
www.mtb-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>