Начало Пътеки Маршрути Рожен - Любовище - Кашина
Рожен - Любовище - Кашина
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 05 Април 2013 01:51    Печат

За мен лично това е един от най-хубавите маршрути в района на Мелник, защото включва две много забавни пътеки (едната е в самото с. Любовище, между градини, дворове и къщи!), зашеметява с обичайните за региона панорами, но предлага и допълнителни възможности за удължаване.


Тази статия е подготвена със съдействието на:Основните причини той да е сравнително кратък, са няколко: първо, времето беше точно пред дъжд и реално нямахме цял ден, затова се ограничихме до нещо като базов вариант, което да може да бъде разширявано и удължавано; второ, бяхме и малко поуморени като за трети ден каране; трето, в този си вид карането е достъпно за абсолютно всеки, като по-начинаещите ще се срещнат с технична, но все пак напълно преодолима пътека, а в следващите редове ще допълня и някои възможности за промени, които да паснат на по-напредналите и с повече сила в краката.

Първият вариант за удължаване е елементарен - вместо с автомобил, можете да се придвижите от Мелник до Рожен с велосипед. Това ще ви осигури почти 7 км във всяка посока, които са идеални за загрявка. В самото с. Рожен си е почти задължително да се разходите до Роженския манастир, който е на около километър разстояние. За тези, които обичат най-техничните и трудни пътеки, връщането към Мелник може да стане по туристическата пътека през манастира и Мелнишките пирамиди, която ще бъде описана в друга статия. Държа да подчертая обаче, че пътеката е много трудна и поради характера на почвата, ерозията там е сериозна. В същото време пирамидите са защитен природен обект, така че, моля, карайте по тази пътека само ако можете да се похвалите с добра техника и умения, които ще ви позволят да преминете бавно, без да провлачвате гуми и да изравяте почвата! Ако пък сте съвсем силни в краката и търсите дълго целодневно каране, можете да комбинирате този маршрут с описания ТУК, или изчакайте да се появи сборната GPS следа за района, където ще откриете още много възможности за удължаване на карането. А ако сте от хората, на които не им пречи да правят едно и също изкачване повече от един път с цел да спуснат повече пътеки, в т.8 от таблицата с описанието, при 9.20 км, вдясно се отклоняват цели две кратки пътеки в посока с. Кашина - не сме ги карали, но и на Гугъл Земя се виждат ясно, а и на място съществуването им се потвърди, така че с малко повече изследователска настройка може да ги проверите - изглеждаха обещаващо!

За много хора пък 20 км ще са идеални, особено като се има предвид на колко много места си струва човек да спре и да погледа околността, или някоя забележителност като Роженския манастир. На две места по пътя към с. Кашина дори имаше разположени шезлонги! Самият маршрут всъщност не стига до с. Кашина, но то е споменато в името, тъй като лесно ще ви упътят към него при нужда, а и голяма част от карането на практика се "върти" около него.

Още няколко думи и за пътеката в с. Любовище... Открихме я на шега - бяхме я видяли при изкачването и решихме просто да видим докъде отива, когато минахме покрай нея на връщане. Оказа се тясна, технична пътечка, вървяща с остри завои между градините, дворовете, а накрая и между прастарите къщи на селото. Съвсем кратка е, но чувството да караш на такова място, поне за мен, е опияняващо. Формално нивото на техническа трудност е Т4 заради няколко по-сложни, но съвсем кратки секции. Реално - струва ми се, че всеки би изпитал голямо удоволствие да мине по нея, вместо по черния път. Но ако сте на друго мнение, винаги можете да продължите по пътя, който тук трябва да ви е познат от началото на маршрута.


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Рожен
Дължина: 18.90 км
Денивелация (изкачване): 610 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 1-2 часа (с по-бързо темпо), 3-4 часа (с почивки и бавно темпо)
Вода: 2-3 л, в с.Любовище има чешма, но в топлите месеци е възможно да пресъхва.
Храна: За половин ден.
Терен:
- асфалт - 3.3 км
- черни пътища - 12.7 км
- пътеки - 2.9 км

Таблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route089_Rojen.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Снимки от карането по маршрута:


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 26 Януари 2018 15:48 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори