Упътване за качване на снимки в галерията на МТБ-БГ

Регистрираните и влезли в профила си потребители могат да публикуват снимки директно в галерията на сайта. Още по-важното е, че за снимките може да се гласува (отново само след влизане в профила), така че всяка снимка си има оценка и тази оценка е важна за избора на Снимка на седмицата например, макар да не се взима предвид само тя.

След качването на снимки от страна на потребителите, те трябва да бъдат одобрени от администраторите и едва тогава ще се появяват в галерията. Ще бъдат пропускани дори и снимки, които не намираме за достатъчно добри по нашите критерии, но със сигурност ще има и много изображения, които няма да бъдат допуснати. Целта на галерията е снимките да стават все по-хубави, а не по-лоши. Затова и настройките са зададени така, че да ви поощряват да качвате по-малко, но по-добри снимки.

В долните редове ще разгледаме набързо каква е процедурата по качване на снимки, как е подредена галерията и т.н. За тази секция има и специални правила, които са в Условията за ползване.

Когато влезете в секцията „Снимки“, ще видите в табличен вид основните категории в галерията.

В някои от тях има само отделни снимки (например в категорията „Снимка на седмицата“), а в други има и подкатегории със собствени снимки (в голямата си част това са досегашните тематични галерии, т.е. подгатегория се открива за група от снимки, обединени от общ признак – например от едно и също каране, от конкретно състезание и т.н.).

Когато отворите основна категория, най-отгоре се показват първите 12 подкатегории. Останалите са достъпни чрез избирането на следваща страница от списъка над тях.

Можете да подреждате снимките в категорията по различни признаци. Освен това галерията си има и собствена търсачка, с която можете да търсите в заглавията и описанието на снимките.

Когато отворите конкретна снимка, тя се показва със заглавие, описание, текуща оценка и друга съпътстваща информация. Имате възможност да я видите в пълен размер или направо да я свалите на твърдия си диск. Ако сте влезли в профила си, можете и да я добавите към „Любими“, както и да дадете своята оценка за нея.

Ако искате да качите снимки, трябва първо да влезете в профила си. В такъв случай потребителският панел в секцията „Снимки“ ще е достъпен и ще можете да качвате снимки през него. Един потребител може да качи наведнъж най-много 20 снимки, като им зададе общо заглавие и описание. След това можете да редактирате информацията за всяка снимка чрез потребителския панел. Там виждате и статута на снимката – дали е одобрена или не. Второто може да означава, че още не е видяна от администратор. Ако е изтрита обаче (т.е. не си я намирате), значи е видяна и не е одобрена. Одобряването може да стане до няколко дни след публикуването, така че проявете търпение.

Всеки потребител може да качи в галерията най-много 500 снимки. Всяка снимка трябва да е с размер до 1 МВ. Това е т.нар. оригинален файл, докато в галерията се показва автоматично намалено копие с широчина/височина до 600 пиксела.

Потребителите могат да качват снимки само в достъпните за тях категории. По правило това е категорията „Нови снимки“.

Потребителите могат да създават и собствени подкатегории в някои от главните категории. Един потребител може да създаде най-много 20 собствени подкатегории.

Във всички случаи при прегледа на снимките и потребителските галерии администраторите могат да ги изтриват, променят, преместват в други категории и изобщо да правят с тях каквото сметнат за необходимо. Като цяло няма да бъдат одобрявани снимки на счупени рамки, счупени хора и други такива, освен ако не преценим, че имат наистина висока художествена или друга стойност. Изобщо, най-добре е снимките да са с каране. Достъпът до категорията „Снимки без каране на планински велосипед“ ще е доста труден и съвсем, съвсем субективен.

Когато публикувате малко на брой снимки (до 10 броя), най-добре  е да го правите в съответната главна директория, а не в потребителска поддиректория.

Периодично снимките, които не са получили висока оценка и/или са разглеждани съвсем рядко, ще бъдат изтривани. Подборът ще е субективен – по преценка на администраторите.

Имайте предвид, че в потребителския панел и в „любими“ не излизат умалени копия на снимките, т.е. можете да се ориентирате само по заглавията. Това е така, защото ако бъдат добавени умалени копия, това може да доведе то твърде голямо натоварване на сървъра в някои моменти и забавяния.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>