Начало Пътеки Маршрути Мелник - Рожен - Любовище - Златолист - Виногради
Мелник - Рожен - Любовище - Златолист - Виногради
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 03 Април 2013 11:32    Печат

Един обзорен маршрут, който ще ви "разведе" из района, но без да ви откъсва далеч от цивилизацията. Ще можете да разгледате някои интересни села като Рожен и Любовище, да погледнете отблизо и далеч пясъчните скали, и всичко това, без да се напрягате много, защото по-голямата част от карането е по асфалт и черни пътища. Не липсва и една пътека, която е много лесна като техническо ниво, поради което ще се хареса и на най-неуверените. За тези, на които тя може би ще се стори скучна, сме прибавили в GPS следата и пряк вариант, който е малко по-стръмен и техничен, но отново не представлява сериозна трудност. Макар да не е описано в маршрута, препоръчвам ви и посещение на Роженския манастир, което ще ви коства малко допълнително изкачване.


Като казах, че маршрутът е лек, не очаквайте все пак да е разходка в парка. 24 км може да ви се сторят повече, ако е топло, тъй като най-стръмните изкачвания са в последната част, след с. Златолист, и са далеч от всякаква сянка. Затова пък дългите асфалтови секции компенсират с плавен наклон и бързо отмятане на километрите. Както личи и от заглавието, карането ви прехвърля от село в село. Първо се придвижвате от гр. Мелник през с. Кърланово до с. Рожен. Дори по това шосе има какво да видите - надвиснали скали, белосани къщи и огромни бъчви за вино пред някои от тях. Тъй като към с. Любовище се отбивате в самото начало на с. Рожен, съветвам ви там да махнете километражите и да се отбиете до центъра и дори нагоре до Роженския манастир, макар че това не е единственият маршрут, при който можете да го направите. Изкачването към Любовище е стръмно и на едно място пътят минава през тунел в скалата, а в горната част на селото, точно при началото на пътя, който ще ви отведе до пътеката, е направена горната снимка с широка панорама към Пирин. Самата пътека някога е била черен път, който вече не се ползва - дотолкова, че в най-долната част дори ще се наложи да се провирате през клонки на разни храсталаци, които са започнали да я превземат. След това първо спускане се озовавате в долина, която преди това е била на 100 м под вас, и по нея достигате с. Златолист. Там отново ви очаква баир - този път по черен път и то доста стръмен. Затова пък набраната височина ще ви възнагради с поредните необятни гледки към цялата околност и към местата, където сте карали в първата част на маршрута. До с. Виногради ви очаква каране през хълмиста местност с едно слизане (и след това изкачване) в дълбоко дере. Последните километри до Мелник са по асфалт, предимно с лек наклон нагоре.


Тази статия е подготвена със съдействието на:
Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: гр. Мелник
Дължина: 24.67 км
Денивелация (изкачване): 640 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2, Т2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 2-3 часа (с по-бързо темпо), 4-5 часа (с почивки и бавно темпо)
Вода: 2 л, в селата има чешми, но в топлите месеци е възможно да пресъхват.
Храна: За половин ден.
Терен:
- асфалт - 12.1 км
- черни пътища - 9.7 км
- пътеки - 2.9 км

Таблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route087_Melnik.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Снимки от карането по маршрута:


Add this to your website

Коментари

avatar emoonthemove
0
 
 
Мелник, красота!
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 26 Януари 2018 15:50 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори