Продуктов семинар на Веломания 2009

На 28 ноември в столичния хотел „Форум – Централ“ за пореден път се проведе традиционният продуктов семинар на Веломания, в рамките на който многобройните дилъри на компанията бяха запознати с част от новите продукти за следващия сезон. За някои от тях читателите на МТБ-БГ вече знаят, но не пречи да ги видите и на снимки. За други сигурно ще ви е интересно да научите от тази статия.

По традиция първата и най-обширна част от представянето бе посветена на продуктите на Shimano. За моя най-голяма изненада на масите в залата бяха наредени всички компоненти на Pro, за някои от които публикувахме информация буквално преди няколко дни. В целия им блясък тук бяха сериите на семейство Атертън и на Томас Вандерхам, както и останалите продукти на марката, сред които инструменти, ръкавици и др.

Специално внимание бе отделено и на обновената серия Deore, с която ви запознахме в тази статия, както и на другите нови продукти за 2010 г., идващи от страната на изгряващото слънце. можете да ги разгледате отново на снимките в края на статията. За собствениците на АМ и FR велосипеди може би ще представлява голям интерес задната 9-скоростна касета HG-61, която е с 12-36 зъба и е съвместима с всички задни дерайльори, използващи технологията Shadow.

През следващия сезон се очертава да има и голямо разнообразие от обувки Shimano – за всякакви терени, приложения, предпочитания и изисквания. Надявам се да има и повече номера от всеки модел.

След това дойде ред и на велосипедите Drag и Dragomir. Както знаете, с втората марка се предлагат по-високия клас рамки и точно тук бяха най-интересните неща. Например боядисаната в бяло „Черна перла“- карбонова монококова твърда рамка с тегло 1160 грама, която включва и някои от последните технологии от типа на средно движение BB30 и челна тръба за вилки с променлив диаметър на стержена (от 1.5 към 1 1/8). 

Анодизираните в различни цветове рамки F7 вече дори не са новост – засега се очертава това да е един от най-успешните модели на компанията, а в най-скоро време очаквайте и статия с моите впечатления от рамката след няколко месеца разнообразно каране. Както знаете, F7 се предлага в три размера – 17, 19 и 21 инча. Може да я закупите само като рамка (без заден амортисьор) за 945 лв. или като готов велосипед с вилка SR Suntour Epicon (140 мм ход), монтаж Shimano SLX и заден амортисьор X-Fusion на цена 2690 лв. Освен чудесното покритие, за добрия външен вид на велосипедите се предвижда и използването на компоненти с еднакви цветове, които да оформят цялостната визия на байка – например педали, лапа, ръкохватки и т.н. 

Налице бяха и два прототипа, на които им предстоят изпитания и ако ги преминат успешно, догодина може би ще си говорим за тях като за нови продукти на пазара. Рамките са с четириставни окачвания, използващи люлееща връзка. Едната рамка е наречена условно „Slopestyle“ – тя ще е за по-агресивно каране, предимно в посока надолу. Другият прототип, на който гостите можеха да се повозят и който от две седмици бива разхождан по Балкана в реални условия, е със 130 мм ход на окачването и е насочен към ХС/АМ сегмента (не се подлъгвайте по вилката Marzocchi 66, монтирана на него – тя е на тестващия рамката колоездач и е малко „по-голяма“ от предвиденото). 

При марката Drag няма нови модели, но ще има доста новости, представени от главния дизайнер Цветелин Любенов. На първо място ще се търси подобряване на външния вид и функционалност на всички велосипеди, дори и на ценово ориентираните модели като Hacker. На гостите бяха представени различни концептуални визии, засягащи дизайна на байковете, които включват опростени цветови схеми без конфликти отделните тонове, подобрено покритие на компонентите, стикери под лака, технологична маркировка (дребни надписи и емблеми, указващи различни характеристики на продукта) и т.н. Промени ще има и в логото на двете марки, като ще се търси плавен преход между сегашните графични изображения и модернизираните им варианти. Вече са започнали и първите опити за компютърен анализ и симулация на натоварванията при проектирането на нови рамки – пионер в това отношение сред моделите на Drag се явява новият Climber, при който са били проучени зоните на съсредоточаване на усилията и е било преценено къде и какви подсилващи конструкцията елементи да бъдат добавени. 

Както знаете, с марките Drag  и Dragomir се предлагат не само велосипеди, но и облекла, екипировка и аксесоари. Така например, от Веломания се похвалиха, че линията им от спортни очила се представя повече от успешно на пазара и отново акцентираха върху основните характеристики на моделите. От тази година за всички рамки, които позволяват сваляне на плаките, се предлага набор от различни цветове, които можете да закупите отделно.

По бронята за тяло Lorika 137 също са направени подобрения – използвани са нови платове за по-добро проветрение и по-голяма устойчивост на протриване в зоните, където е нужно това. Дизайнът на протектора за гръбнака също е подобрен, така че да предпазва от усуквания при падания тип „скорпион“. 

Показани бяха и три нови модела каски с марката  Drag. Моделът DV-3X е с ХС/АМ приложение, осигурява по-голямо покритие за главата и добро проветрение чрез 21 отвора в черупката. DV-2X е с ХС предназначение и 23 отвора, а DV-1X е юношески модел. 

При SR Suntour прави впечатление използването на 15 мм проходна ос Q-Loc при все повече модели, дори и от по-евтините. Такава вече се среща в сериите Raidon и XCR. 20 милиметровата версия на Q-Loc пък е внедрена в сериите Durolux  и Duro. Както знаете, още през 2009 г. модела Axon се предлага с възможност за дистанционно електрическо заключване от кормилото, което, в съчетание с ниското тегло (около 1600 грама, но с нормална ос и QR) и добрата работа, я правят може би най-достъпната състезателно ориентирана ХС вилка.  

Интерес предизвикват и други продукти на компанията, като  курбелите XCR FX, които се отличават с конструкцията си, включваща ос, закрепена към единия от тях, но комбинирана със средно движение, чиито чашки се навиват вътре в рамката, а не стоят извън нея. Според производителя това позволява да се постигне по-малък Q-фактор (разстоянието между двата курбела) и по-ниска цена, като в същото време коравината е по-голяма в сравнение с обикновените (неинтегрирани) курбели и касети. 

При Schwalbe има доста новости, които може би ще разгледам в отделна статия, но все пак… един от най-успешните продукти на компанията, Nobby Nic, е обновен за следващата година. Доколкото обаче качествата му бяха превъзходни и до момента, промените са дребни и като цяло гумата запазва шарката и характеристиките си. При новото поколение бутоните са с малко по-голяма площ и по-различно разположение, което цели подобряване на сцеплението и износоустойчивостта. Страничните стени на каркаса са подсилени за повишаване на устойчивостта към разрези, а теглото е намалено с 30 грама (за размер 2.25). За 2010 има и няколко нови модела – Dirty Dan (гума за кал с размер 2.35 или 2.00; Wicked Will (модел за спускане с размери 2.35 и 2.5); Sammy Slick (полугладка ХС гума); Marathon Plus MTB (гума с подсилена защита срещу спукване) и др.

Италианският производител на багажници Peruzzo освен нов сайт, има и нови модели в каталога си. Такъв е например багажникът за закрепване към теглича Siena, който позволява превоз на 2 или 3 велосипеда и има функция за накланяне назад, за да се осигури достъп до товарния отсек на колата.

Arezzo е друг модел за теглич, който е по-достъпен като цена и опростен като конструкция, но въпреки това предлага и възможността за накланяне, като се предлага в модификации за 2, 3 и 4 велосипеда.

Pordoi пък е продукт, който се монтира на напречни греди върху покрива на автомобила, а велосипедът се закрепва след сваляне на предното колело, като за разлика от досегашни модели на компанията, багажникът е съвместим и с байкове с дискови спирачки.

Интересен продукт е и специалната стойка, чрез която някои от багажниците за задната врата/капак на автомобила могат да се окачат на стената в дома, което ги превръща и в своеобразни „закачалки“ за велосипеди. 

В сайта на компанията вече можете да намерите и информация за съвместимостта на продуктите й с различни марки и модели  автомобили – попълвате полетата в кутията за търсене и получавате списък с багажниците, които пасват на четириколесното ви возило. 

Както обикновено, времето не стигна за всичко, което можем да очакваме през следващия сезон. В края на семинара домакините изредиха набързо някои от най-новите марки, които ще се появят (или вече са) на пазара чрез Веломания: висококачествени облекла на английския производител Endura; задни амортисьори и вилки X-Fusion; компоненти Prodigy; продукти за BMX с марките Animal и Mirra; сгъваеми велосипеди Dahon; продукти на Bontrager и Gary Fisher и др. 

{gallery}products_news/products-news-091201_pics{/gallery} 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>