Shimano 2010

Почна се! Сезонът за представяне на продуктите за 2010 година (колкото и да е условно вече подобно определение), е открит. В следващите редове ще стане дума за компонентите на Shimano. По ирония на съдбата в разгара на икономическата криза дойде ред за обновяване на групата Deore, която е в по-достъпен ценови клас, така че навлизането в нея на технологиите от по-скъпите серии е добре дошло за потребителите, особено в момент, когато имат причини да обърнат специално внимание на съотношението цена/качество.

Задният дерайльор е от типа Shadow, т.е. с тънък профил, прибран максимално към колелото, директен път на бронята и жилото и без възможност задвижение напред и нагоре, така че да не може да се удря в рамката. Засега се предлага вариант с дълго рамо, в черен цвят. Дерайльорът е съвместим само със задни венци за планински велосипеди, чиято най-голяма плоча е поне 32 зъба.

Командите също са заимствали технологии от по-горните класове – в случая говорим за 2-Way Release, т.е. освобождаващото лостче се движи и действа и в двете посоки, което позволява да оперирате с палеца или показалеца си – както ви е по-удобно. Другото лостче, с което се изтегля жилото, е с подобрена и удължена форма, за да е по-удобно и ергономично. Разполагате и с голям дисплей, показващ на коя предавка сте в момента.

Лостчето на спирачката M595 e с удобна врътка за реглаж на отдалечеността от кормилото и използва радиална помпа. При този дизайн маркучът влиза под ъгъл, сходен с този на броните за командите, което според Shimano подобрява външния вид исъвместимостта на компонентите в тази част на велосипеда.

Много важно подобрение при този модел е гривната за захват към кормилото, която е с панта и позволява монтаж и демонтаж, без да се свалят ръкохватките и командите. Още по-интересна е защитата срещу нежелано отваряне на гривната. Когато развиете болта, тя може да се разтвори само частично. Трябва да бръкнете с тънка отвертка или шестогранв специален отвор (на снимката горе), за да освободите блокировката и да свалите лостчето.

Спирачният апарат е двубутален и се характеризира с подобрен (еднопосочен) път на флуида, което пречи при обезвъздушаването (и при работата на спирачката) да се задържат мехурчета с въздух в спирачния апарат. При предишни модели това бе възможно заради характерните „джобове“, образувани от каналите, по които флуидът стига до буталата.

Курбелите са от типа 2-Piece Crankset с интергирана ос и средно движение с лагери, изнесени извън рамката. Предлагат се в два цвята – сив и черен. Големият венец е от алуминиева сплав, другите два са стоманени. Има два варианта според размерите на венците – 44-32-22Т и 48-36-26Т.

Главините в серията са два вида – за диск със захват Center Lock (на снимката) и за V-образни спирачки. В сравнение с предишното поколение са подобрени уплътненията и е олекотено тялото на свободното движение.

Освен МТБ компоненти, групата Deore включва и продукти за туристически/хибридни велосипеди. Основните разлики са при курбелите, спирачните лостчета (за V-спирачки, с по-дълга ръкохватка, има и комбинирани команди/лостчета), задния дерайльори др.

В групата SLX е добавена нова главина за 15 мм проходна ос със захват за диска Center Lock.

Има новости и при компонентите, които не попадат в никоя от групите на Shimano, а само „гравитират“ около определен клас. Такива са например спирачките M486 и M575, които условно се причисляват към класа Deore и през следващия сезон ще се предлагат в допълнителнаразцветка – бяло.

Внимание заслужават и новите комплекти готови колела, които ще бъдат добавени в каталога за 2010 година.

WH-MT65 са с 24 прави спици, двойно кръстосани, и се предлагат с главини за Center Lock или с 6 болта. Съвместими са със стандарта UST за безкамерни гуми. Теглото на комплекта е 1796 грама, а предназначението е за ХС/АМ велосипеди.

WH-MT15 са с по-ниска цена, 28 спици и само във вариант Center Lock. Теглото им е 1982 грама.

Разработен е и нов ротор SM-RT76, чиято конструкция се състои от алуминиев „паяк“ и стоманен диск, с което се намалява теглото и, според твърденията на Shimano, се увеличава коравината. Налични са три размера – 160, 180 и 203 мм.

Ще се предлагат и няколко компонента, предназначени специално за 29 цолови велосипеди. Става дума за два чифта главини (едните с 6 болта, другите за CL), чиито свободни движения са проектирани за по-големия въртящ момент и по-ниските предавки на байковете с големи колела. Задната касета CS-HG61-9 осигурява точно такива по-ниски предавки (12-36 зъба) и е съвместима с всички дерайльори от типа Shadow.


Дотук бяха компонентите за планинско колоездене, но искам да ви покажа още няколко интересни продукта на Shimano от другите им серии.

Това е нов стандарт с 8 мм проходна ос, който също е наречен E-Thru и е предназначен за туристически и хибридни велосипеди. Според изчисленията на Shimano конструкцията е с повишена коравина и по-здрав захват в сравнение с обикновените главини с QR.

Да си припомним и серията Deore LX, която вече не е за планински велосипеди и включва дори динамо-главина.

За шосейните велосипеди има нова група в началния клас, наречена 2300, която е 8 скоростна.

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>