Трявна – Бижовци – Генчовци, вариант 2

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Още един кратък и маршрут на северозапад от Трявна, който споделя лекото изкачване и красивите панорами на вариант 1, само че ги комбинира с малко по-трудно и технично спускане по черен път, което би се харесало повече на хората, търсещи доза адреналин.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Начална точка: гр. Трявна, площада пред читалището и туристическия информационен център; https://goo.gl/maps/w92kw6PcKgv1PY7i9
Дължина: 13.9 км
Изкачване: 185 м
Техническа трудност: средна (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=3)
Вода: 0.5-1 л
Храна: не е необходима
Продължителност: 1-2 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Терен: асфалт и черни пътища

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ


Реклама

Описание

От центъра на града се придвижваме по главната павирана улица „Ангел Кънчев“ в северна посока, докато стигнем до кръговото движение (т.02, 0.6 км), където поемаме наляво и на следващото кръгово пак вляво, за да пресечем жп линията в т.03, след което продължаваме надясно по ул. „Васил Левски“ и следвайки само нея наляво, достигаме язовира, където пътят се разклонява – т.06, 1.9 км. Поемаме надясно и нагоре – започва основното изкачване. Минаваме покрай добре поддържаното SOS детско селище и с плавен наклон и достатъчно сянка набираме височина и достигаме с. Бижовци (т.08, 5.1 км), където продължаваме по асфалтовия път направо и след малко той обръща наляво в западна посока.

В т.10 (7.1 км) достигаме голяма ферма, при която се отклоняваме наляво по черен път и след кратко изкачване излизаме на равен участък с обширна гледка към главното старопланинско било с върховете Шипка и Бузлуджа.

В т.11 (7.8 км) пътят се разклонява и ние започваме спускане наляво през широки ливади. Наклонът е лек и приятен, няма технически трудности. В т.12 (9.0 км) отново има разклон и отново сме по левия път, който първо запазва лекия си наклон, но постепенно става по-стръмен и на места изровен, така че и вашето внимание е добре да се повиши. Пътят се включва в тесен асфалтов път (т.14, 10.7 км) под с. Генчовци.

Оттук до Трявна е само спускане по асфалт, като преминаваме през кв. Хитревци и в т.15 (10.9 км) напускаме главната улица надясно, за да се спуснем още малко по черен път между къщите. След това се завръщаме на асфалта и покрай язовира се прибираме по обратния път до центъра на града.Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.