Трявна – Бижовци – Генчовци, вариант 1

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Този кратък и лежерен маршрут ни отвежда на северозапад от Трявна, където също има китни села, пасторални гледки, равни била, панорами към централното старопланинско било и приятно спускане по горски пътища и асфалт. Минава се и покрай микроязовира край Трявна, който е едно от популярните места за отдих сред жителите на града. Изкачването към с. Бижовци е по асфалт и е много приятно. Последвано е от каране по черни пътища с приятен наклон нагоре и надолу към с. Генчовци, откъдето по асфалт се спускаме обратно в Трявна. Маршрутът е с ниска техническа трудност и напълно подходящ за хора, които са по-неуверени или още нямат умения за спускане по трудни терени. Имайте предвид обаче, че на едно-две места пътищата може да са „изчезващи“ и маршрутът да е по-труден за следване без GPS.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Начална точка: гр. Трявна, площада пред читалището и туристическия информационен център; https://goo.gl/maps/w92kw6PcKgv1PY7i9
Дължина: 14.6 км
Изкачване: 180 м
Техническа трудност: ниска (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=2.5)
Вода: 0.5-1 л
Храна: не е необходима
Продължителност: 1-2 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Терен: асфалт и черни пътища

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ


Реклама

Описание

От центъра на града се придвижваме по главната павирана улица „Ангел Кънчев“ в северна посока, докато стигнем до кръговото движение (т.02, 0.6 км), където поемаме наляво и на следващото кръгово пак вляво, за да пресечем жп линията в т.03, след което продължаваме надясно по ул. „Васил Левски“ и следвайки само нея наляво, достигаме язовира, където пътят се разклонява – т.06, 1.9 км. Поемаме надясно и нагоре – започва основното изкачване. Минаваме покрай добре поддържаното SOS детско селище и с плавен наклон и достатъчно сянка набираме височина и достигаме с. Бижовци (т.08, 5.1 км), където продължаваме по асфалтовия път направо и след малко той обръща наляво в западна посока.

В т.10 (7.1 км) достигаме голяма ферма, при която се отклоняваме наляво по черен път и след кратко изкачване излизаме на равен участък с обширна гледка към главното старопланинско било с върховете Шипка и Бузлуджа.

В т.11 (7.8 км) пътят се разклонява и ние започваме спускане наляво през широки ливади. Наклонът е лек и приятен, няма технически трудности. В т.12 (9.0 км) отново има разклон и този път сме надясно, спускайки се по сравнително хубав дърварски път до една долчинка (т.13, 9.7 км), където продължаваме наляво по нещо средно между черен път и пътека. След 300 м на една поляна пътеката почти се губи – търсете я в левия край на поляната, през един поток. Нататък пътят вече е ясен и след малко ни извежда в с. Генчовци (т.16, 10.8 км), известно с множеството пещери около него. За съжаление те не са достъпни с велосипед.

Оттук до Трявна е само спускане по асфалт, като в началото пътят е тесен и много стръмен, така че внимавайте! После преминаваме през кв. Хитревци и се спускаме до язовира, откъдето по обратния път се прибираме до центъра на града.Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.