Калофер | Обиколка около вр. Ралчовец

Още един кратък и лесен в техническо отношение маршрут, следващ само асфалт и черни пътища, който е подходящ за бърза разходка в близост до Калофер, особено за хора, които търсят по-леки терени. Имайте предвид обаче, че макар да не е тежък като общо физическо натоварване, част от изкачването е стръмно и може да се наложи да бутате на 2-3 места. Затова като цяло не бих го препоръчал за деца.

Маршрутът в общи линии прави обиколка около едно никому неизвестно връхче, което на някои карти е посочено като Ралчовец. Ако желаете, може да ползвате първата част от този маршрут като алтернативен вариант за достигане в близост до манастира „Покров Богородичен“, т.е. да го комбинирате с маршрута Калофер | Разходка до „Малкото манастирче“.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Начална точка: гр. Калофер, централен площад
Дължина: 11.1 км
Изкачване: 190 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=3)
Продължителност: 1-2 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 0.5 л (по пътя има една чешма)
Храна: не е необходима
Терен:
– асфалт – 6.8 км
– черни пътища – 4.3 км

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.


Реклама

Описание

01 (0.0 км) На площада в Калофер се изкачваме стотина метра плътно покрай кметството (голямата бяла сграда) и след това по улицата наляво (под стъпалата към паметника на Христо Ботев) в северозападна посока. В т.02 (0.7 км) достигаме площадче с магазини и кръчма, където пресичаме р. Тунджа по мост наляво и веднага след това продължаваме надясно покрай реката. В т.03 (1.4 км) излизаме на пътя за м. Паниците и караме по него надясно.

Следваме асфалта до т.04 (4.6 км), където започваме по-стръмната част от изкачването по черен път наляво. След 50 м (т.05) пътят се разделя – ние сме по десния. В т.06 (4.9 км) следваме главния път с остър завой наляво, а след още стотина метра, при следващия десен завой (т.07) пътят отново се разделя и този път сме по левия. Той ще ни изведе при една ферма – т.08 (5.5 км). При фермата следваме основния черен път наляво, който е равен или се спуска с лек наклон през буковата гора. На няколко места пропускаме отклонения – в т.09 (6.8 км) има път вляво, в т.10 (7.1 км) има път вдясно, а в т.11 (8.1 км) отново има път вляво. На всички тези места ние караме направо, по главния път.  В т.12 отдясно идва път, който се слива с нашия и стотина метра по-нататък (т.13, 8.9 км) се включваме в асфалтовия път за Калоферския манастир, по който наляво се прибираме към града – в т.14 (9.9 км) сме надясно по горната главна улица и след това в т.15 (10.5 км) се спускаме наляво към центъра.