Мелник 1.2

След четиридневното ни изследователско посещение в Мелник през 2013 г., което стана възможно благодарение и на нашите домакини от хотел „Славова крепост“, и още едно подобно каране, осъществено с екипа на Ram Bikes през 2014 г., ви представяме сборната GPS следа на района (актуализирана към месец март 2014 г.), чрез която всеки, който ползва GPS, може да си сглоби по-кратки или по-дълги маршрути в подножието на Пирин и околностите на най-малкия български град.


Както се досещате, бидейки разположен в югозападната част на страната, Мелник е едно доста топло и приятно място през ранна пролет и късна есен. Това са и най-хубавите периоди за каране там – от средата на март до средата на май и след това от началото на октомври до края на годината. При мека зима можете смело да пробвате някои от маршрутите дори през януари и февруари. През лятото обаче горещините в региона са големи, така че си струва да планирате лятна почивка там, само ако нямате проблеми с ранното ставане, за да започнете по хлад и да приключите до обяд. Впрочем следите по-долу позволяват спокойно да сглобявате и по два кратки маршрута на ден (особено ако си помогнете малко и с кола), което би било чудесен вариант за топлите месеци – правите по едно кратко каране преди обяд и привечер, а в следобедните часове отмаряте в стаята или градината на хотела. Ех, живот ли е, да го опишеш…

Излишно е да казвам, че Мелник е интересен не само с пътеките си, но за обща туристическа информация бих препратил към туристическите сайтове. Нашата работа тук е да ви представим маршрути и пътеки и преди да продължа по същество, ще направя още едно последно уточнение, което е важно – много от пътеките и пътищата, които са описани по-долу, се оказаха леки за каране и в същото време достатъчно забавни за напреднали колоездачи. Това, заедно с останалите туристически забележителности, прави района на Мелник наистина добро място за семейна почивка – било само през уикенда, било и по-дълга. Повечето описани следи (с изключение на обозначените като Т4 и Т5) могат без особени проблеми (или без никакви) да бъдат преминати и от начинаещи колоездачи, а някои от тях дори и от деца, които вече са открили планинското колоездене.

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален):

Melnik_1.2.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Списък на промените във версия 1.2:

  • Добавени следи Track035 и Track036.
  • Добавен маршрут „Мелник – Кърланово – параклис „Свети Илия“
  • Добавени връзки към още снимки и статии, свързани с района

Описание на отделните отсечки в GPS следата:

Track001_R1
Дължина: 6.1 км
Асфалтов път от гр. Мелник до с. Рожен. Използва се в много от маршрутите, и в двете посоки. От Мелник към Рожен изкачването е по-плавно, в обратната посока имате стръмен наклон в началото и плавно спускане към Мелник.

Track002_R1
Дължина: 950 м
Асфалтов път от с. Рожен до Роженския манастир, който е една от основните забележителности в района.

Track003_R2
Дължина: 5.1 км
Черен път от с. Кърланово през с. Сугарево. Представлява един от основните варианти за изкачване до хоризонталния път над повечето села в района.

Track004_R2
Дължина: 16.3 км
Хубав, здрав черен път в подножието на Пирин, минаващ над повечето села в района на Мелник. Наклонът е променлив, плавен, като цяло пътят държи надморска височина между 800 и 1000 м. Описаната тук отсечка започва от рибарниците над с. Горна Сушица и стига отвъд с. Кашина, до отклонението на най-източната пътека, която намерихме. По принцип по същия път може да се стигне чак до района на с. Пирин. Тази следа е изключително важна, тъй като дава възможност за каране и на изток, и на запад. Може да се включи както в маршрути с по-висока техническа трудност (за достигане до началото на някои от пътеките), така и в леки карания по хубави черни пътища, включително дълги обиколки (40-60 км) на района.

Track005_R1
Дължина: 1.7 км
Тесен асфалтов път от с. Рожен до с. Любовище. Откъм Рожен е доста стръмен. Минава се през тунел, прокопан директно в една от пясъчните скали – ако решите да го минавате с кола и имате велосипеди на покрива, свалете ги!

Track006_R2
Дължина: 6.4 км
Хубав черен път от с. Любовище до с. Кашина. Изключително плавен като наклон и изключително красив. Подходящ за каране и в двете посоки.

Track007_R2
Дължина: 2.4 км
Хубав черен път от с. Кашина към хоризонталния черен път от Track004. Подходящ за каране и в двете посоки.

Track008_R2
Дължина: 1.7 км
Черен път, който свързва хоризонталния път от Track004 с параклиса „Свети пророк Илия“, където се намира и гробът на Тодор Александров. За по-леки маршрути тази отсечка може да се ползва само като отбивка до едно от най-красивите места над Мелник, което определено си струва да видите. За любителите на най-трудните пътеки от параклиса започва такава в посока с. Рожен.

Track009_Т5
Дължина: 930 м
Една от най-техничните и трудни пътеки в района. Спуска се от параклиса „Свети пророк Илия“ към с. Рожен. В началото е тясна горска пътека с остри серпентини, след това се карай в дълбок улей, представляващ корито на пресъхнал поток с големи камъни и прагове. Накрая коритото се разширява и се кара в дълбок пясък и дребни камъни.

Track010_R2
Дължина: 2.5 км
Хубав черен път над с. Рожен, на който излиза пътеката от параклиса „Свети пророк Илия“.

Track011_Т3
Дължина: 2.5 км
Една от най-хубавите пътеки в района – като цяло лесна и много забавна, но не липсват и отделни по-трудни участъци. Подходяща е за почти всеки любител на планинското колоездене, освен най-начинаещите. Спуска се от хоризонталния път над селата до пътя между с. Любовище и с. Кашина.

Track012_Т3
Дължина: 3.4 км
Още една хубава пътека, тръгваща от хоризонталния път в Track004. Спуска се източно от с. Кашина до черен път под селото. Някога е била черен път, поне в горната си част.

Track013_R2
Дължина: 2.7 км
Черен път, минаващ в деретата под с. Кашина, който излиза на пътя от Track006 между с. Любовище и с. Кашина. За момента сме го ползвали за излизане от края на пътеката в Track012, но предполагаме, че има още пътеки, които излизат на него, така че е важна връзка.

Track014_Т3_X
Дължина: 2.3 км
Още една хубава пътека на изток от с. Кашина. Като цяло не е трудна, но в края излиза при едни скали, където има кратък, стръмен и трудно проходим участък в храстите покрай скалите. Там носенето и неизбежно. Секцията е между т. 24_Х и т.25.

Track015
Дължина: 1.6 км
Тази следа не е категоризирана, защото не съм сигурен каква част от нея е пътека и каква черен път. Уоутър я записа като вариант за излизане от края на пътеката в Track014 до с. Кашина. Със сигурност се минава, просто не е ясно по какво точно. 🙂 При т. 26 реката се пресича при разрушен мост – може да се наложи да преджапате.

Track016_Т4
Дължина: 550 м
Страхотна кратка пътечка в самото с. Любовище. Технична е, със серпентини, виеща се между дворове и къщи.

Track017_R2
Дължина: 1.3 км
Черен път по ръба на билното ребро от с. Любовище към вр. Долна чука. Изключително приятен и лесен за каране.

Track018_Т3_задънена
Дължина: 1.4 км
пътека през вр. Долна чука, продължение на билния път от Track017. За съжаление пътеката свършва в нищото, но е забавна за каране (макар и малко „бодлива“ на места) и ви отвежда до места с хубави панорами, така че може да я ползвате просто като отклонение от някой маршрут, след което да се върнете обратно по нея. (Видяхме и някакво едва забележимо продължение в южна посока, по продължение на билото, но не сме го пробвали.)

Track019_Т2
Дължина: 2.7 км
Изключително лесна пътека от подножието на вр. Долна чука до долината на р. Говедарска (в посока с. Златолист). Някога е била черен път. Подходяща дори за съвсем начинаещи колоездачи. В долната част е малко обрасла. Става и за изкачване.

Track020_Т3
Дължина: 660 м
Пряка пътека на Track019, респективно – малко по-стръмна и по-забавна за напреднали колоездачи.

Track021_R2
Дължина: 2.3 км
Черен път между с. Рожен и с. Златолист.

Track022_R2
Дължина: 5.5 км
Черен път от с. Златолист към с. Виногради. Минава през хълмове и дерета между двете села, предимно по открити места, изкачванията са стръмни. Може да се кара и в двете посоки. Разкрива страхотни панорами.

Track023_R1
Дължина: 3.8 км
Асфалтов път от с. Виногради към гр. Мелник. Част от следата е по основния път за Мелник, където в почивни дни трябва да карате с повишено внимание заради автомобилния трафик.

Track024_R2
Дължина: 2.3 км
Черен път от с. Златолист към Мелнишките пирамиди.

Track025_T3_R2
Дължина: 2.1 км
Пътека през Мелнишките пирамиди, до която се достига през с. Златолист по черен път (Track024). В началото пътеката се изкачва стръмно, след това се спуска към Мелник, като в края е черен път. Като цяло пътеката е сравнително тясна, но не много стръмна и без някакви сериозни препятствия, така че би се харесала на почти всеки, освен може би на най-начинаещите.

Track026_Т5
Дължина: 3.8 км
Маркирана туристическа пътека от Роженския манастир през Мелнишките пирамиди към гр. Мелник. Една от най-трудните пътеки в района. В почивни дни може да има доста хора, но още по-важно е, че Мелнишките пирамиди са защитен природен обект. Самата пътека е изградена върху ронлива песъчлива почва и е много уязвима от ерозионни процеси. Затова е изключително важно ние, хората, да не допринасяме за тяхното увеличаване, тъй като водата и без това се труди достатъчно. Поради всичко това отправяме молба към всеки, който ще прочете тази статия, да прецени трезво и реалистично уменията си и да не кара по тази пътека, освен ако не може да го направи бавно и без провлачване и блокиране на гумите. Всякакво агресивно или неумело каране по нея е равносилно на увреждане, което не трябва да допускате, при положение, че в района има и други интересни пътеки, които са много по-устойчиви. Затова още веднъж повтарям, ако не сте сигурни, че можете да контролирате велосипеда си във всеки един момент дори по най-стръмните и технични терени, просто я пропуснете или я минете пеша! Това е важно не само за опазване на пътеката, но и за вашата собствена безопасност!

Track027_R2
Дължина: 4.2 км
Черен път в долината на Горносушицка река, който свързва пътя за гр. Мелник с пътя за с. Горна Сушица. Може да се ползва и в двете посоки.

Track028_R1
Дължина: 4.8 км
Част от шосето за с. Горна Сушица. Може да се ползва в различни маршрути и в двете посоки.

Track029_R2
Дължина 3.4 км
Черен път над с. Горна Сушица. Изкачва се до едни рибарници и продължава нагоре към планината. На много места наклонът е доста стръмен, но като цяло пътят е добре утъпкан.

Track030_R2_T3
Дължина: 6.1 км
Пътека, вървяща по билното ребро западно от с. Горна Сушица. В началото е занемарен черен път, след първия километър се превръща в пътека, която на места се разделя на няколко ръкава. Трънлива е, но като цяло не е трудна. В края отново се завършва по черен път.

Track031_R2
Дължина 18.4 км
Черен път от с. Сугарево до с. Любовка. Записан е от Уоутър, характеризира се с плавен наклон, навлиза в планината до височина 1400 м. В средата на март обикновено още има сняг във високата му част. Може да се ползва и в двете посоки за дълги, целодневни маршрути.

Track032_T3_R2
Дължина: 5.5 км
Пътека над с. Любовка. Следата е записана от Уоутър, на места (в началото и в средата) се кара за кратко и по черни пътища. Първата част на пътеката на места е обрасла и по-трудно забележима. Като цяло Уоутър я описа като страхотна, игрива пътека, без някакви сериозни препятствия.

Track033_R1
Дължина: 4.2 км
Асфалтов път между с. Падарево и с. Любовка. Може да се ползва и в двете посоки.

Track034_R2
Дължина: 2.5 км
Черен път, представляващ връзка по пресечен терен между с. Падарево и пътя за с. Горна Сушица. Може да се ползва и в двете посоки.

Track035_T4
Дължина: 1.4 км
Една от най-хубавите технични пътеки в района. Започва от параклиса „Св. пророк Илия“ и завършва в близост до Кърланово. Макар и кратка, пътеката е доста разнообразна.

Track036_R2
Дължина: 1.2 км
Черен път, свързващ шосето Мелник-Рожен с Роженския манастир. Иначе казано, това е вариант да стигнете до манастира, без да се спускате по асфалт до с. Рожен. Имайте предвид обаче, че пътят е от глинеста почва и след дъжд се превръща в тежка, лепкава кал.

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Примерни маршрути:

Кратки полудневни маршрути
(дължина до 20 км, продължителност до 4 часа с по-бавно темпо и почивки)

Мелник – Рожен – Мелнишките пирамиди

Дължина: 10.8 км
Денивелация: 400 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, T2, T5)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Това кратко каране вероятно ще се превърне в „класика“ за любителите на най-трудните и технични пътеки, които решат да посетят Мелник. Пътеката от Роженския манастир през Мелнишките пирамиди е точно такава, но моля, обърнете внимание на предупрежденията в описанието ѝ по-горе. Като навигация карането е съвсем лесно, дори не ви е нужен GPS – карате по асфалтовия път до Рожен (Track001), продължавате към Роженския манастир (Track002) и хващате пътеката от него към гр. Мелник (Track026).

Мелник – Рожен – Любовище – Златолист – Мелнишките пирамиди

Дължина: 19.0 км
Денивелация: 560 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T2, T3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Това е един по-забавен и кратък вариант на този маршрут: https://mtb-bg.com/index.php/trails/routes/2152-route087-melnik. Разликата между двата е, че тук вместо да заобиколите през с. Виногради по черни пътища, минавате направо през Мелнишките пирамиди по хубава и забавна пътека.

От Мелник се придвижвате до Рожен по шосето (Track001), след това продължавате през с. Любовище (Track005) и оттам следвате Track017 и Track019 (респективно и пряката пътека от Track020, ако предпочитате малко по-стръмно и технично). По черен път (Track021) излизате в с. Златолист и продължавате по главната му улица, която е черен път (Track024). Нагоре след селото черният път се разделя на две пътеки (т.07) и трябва да подължите по лявата (Track025), която първо стръмно се изкачва, а след това се спуска през пирамидите към гр. Мелник.

Внимание: Маршрутът е изключително живописен – ако обичате да се наслаждавате дълго на хубавите гледки, може дори 4 часа да не ви стигнат! 🙂

Кърланово – Сугарево – параклиса

Дължина: 13.8 км
Денивелация: 470 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, T5)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Още един труден в техническо отношение маршрут, може да се разглежда като съкратен вариант на този: https://mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/2161-gpstrack0038-melnik. Иначе казано, тук е само първата част от него, само пътеката от параклиса до пътя за Рожен. Започва се от с. Кърланово, изкачвате се плавно до с. Сугарево (Track003) и малко над него хващате хоризонталния път от Track004. По него карате 3 км до отбивката за параклиса „Свети пророк Илия“ – спускате се до него по черен път (Track008). От параклиса започва една от най-техничните пътеки в района – Track009, след което по черен път (Track010) достигате шосето Рожен-Кърланово и се връщате по него до изходната точка.

Рожен – Любовище – Кашина

Дължина: 18.9 км
Денивелация: 610 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Един от най-хубавите маршрути в района, достъпен както за по-начинаещи, за които пътеката ще е хубаво, технично предизвикателство, така и за напреднали, за които има достатъчно забавни и игриви участъци. Описан е подробно тук: https://mtb-bg.com/index.php/trails/routes/2154-route089-rojen.

Мелник – Виногради – Златолист – Мелнишките пирамиди

Дължина: 13.9 км
Денивелация: 460 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Още един сравнително лек и много живописен и интересен маршрут, подходящ в еднаква степен за всяко ниво на каране. От Мелник се придвижвате по асфалт до с. Виногради (Track023 в обратна посока, но тъй като той е записван при спускане, преди самото село ще трябва за момент да го изоставите и да се изкачите по главната улица, вместо по пътеката и черния път, по които минава следата). Продължавате по черен път (Track022) през 1-2 хълма и 1-2 дерета, докато стигнете в с. Златолист. Оттам се изкачвате в посока Мелнишките пирамиди (Track024) и се спускате по лесната пътека през тях (Track025).

Ласкарево – Горна Сушица

Дължина: 14.3 км
Денивелация: 530 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

На практика началото на този маршрут е в „нищото“, защото при каранията така и не стигнахме до с. Ласкарево, което е на около 2 км по асфалт от началната точка (т.32). Нищо не пречи обаче да започнете маршрута именно от Ласкарево, до което се стига с автомобил през с. Склаве. Навигацията с GPS (че дори и без него) би трябвало да е съвсем проста – първо карате по асфалта до с. Горна Сушица (Track028), после продължавате по стръмен черен път нагоре до рибарниците (Track029) и малко след тях се отбивате вляво по занемарен черен път, който се превръща в пътека и спуска билното ребро западно от с. Горна Сушица (Track030). На практика маршрутът е съкратен вариант на това каране: https://mtb-bg.com/index.php/trails/routes/2153-route088-melnik.

Любовка

Дължина: 9.4 км
Денивелация: 430 м
Ниво на техническа трудност: средно (R2, T3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

До едно от селата с многозначителни имена в района на Мелник можете да стигнете с автомобил през с. Склаве, с.Ласкарево и с. Ладарево. От Любовка продължавате нагоре по черен път (Track031 в обратна посока) до т.34, където се отклонявате по черен път/пътека (Track032) и се връщате обратно до началната точка. За този маршрут GPS-ът е задължителен, тъй като на места пътеката е трудна за намиране.

Мелник – Кърланово – параклис „Свети Илия“

Дължина: 19.0 км
Денивелация: 580 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1,R2, T4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Още един маршрут до параклиса „Св. Илия“, само че този път спускането е по другата пътека – към с. Кърланово. По-подробно описание можете да намерите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/2720-gpstrack-2014-melnik-karlanovo-sveti-iliq

Средно дълги маршрути
(дължина 15-40 км, целодневни при по-бавно темпо с почивки или полудневни при по-бързо темпо на каране)

Мелник – Рожен – Любовище – Златолист – Виногради

Дължина: 24.7 км
Денивелация (изкачване): 640 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2, Т2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5

Един от най-леките като терен маршрути, при това включващ и пътека. Също така и един от най-живописните. Подробно описание може да намерите тук: https://mtb-bg.com/index.php/trails/routes/2152-route087-melnik.

Мелник – Горна Сушица

Дължина: 27.7 км
Денивелация (изкачване): 910 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Физическо натоварване: средно, КФН=6

И за този маршрут вече има подробно описание, така че ви препращам към него: https://mtb-bg.com/index.php/trails/routes/2153-route088-melnik.

Мелник – Кърланово – Сугарево – Горна Сушица

Дължина: 28.1 км
Денивелация (изкачване): 930 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Физическо натоварване: средно, КФН=6

Този маршрут е сходен с предишния, тъй като ползват обща пътека за спускане и се развиват в един и същи район. Разликата е, че при този вариант се спестява изкачването и спускането по един и същи черен път и се вижда малко повече от района, което безспорно е плюс. От Мелник се тръгва по шосето към Кърланово (Track001), където продължавате нагоре по хубав черен път към с. Сугарево (Track003). След Сугарево излизате на хоризонталния черен път от Track004 и по него в западна посока през с. Долени достигате рибарниците над Горна Сушица. Изкачвате се малко над тях и започвате спускането по занемарен черен път и пътека (Track030) по билното ребро, разположено западно от с. Горна Сушица. Спускането приключва на асфалтовия път между с. Ласкарево и с.Горна Сушица – изкачвате се по него в посока на второто (Track028) и на едно място се отклонявате вдясно по път между лозови насаждения, който се спуска в долината на Горносушицка река – Track027. По него излизате на шосето за Мелник и се прибирате с леко изкачване към града.

Мелник – Кърланово – Сугарево – Горна Сушица – вариант 2 (по-лесен)

Дължина: 23.3 км
Денивелация (изкачване): 750 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5

Ако пътеките и тръните все още ви плашат, може би ще предпочетете да пропуснете пътеката от първия вариант на маршрута и да карате само по черни пътища и асфалт. Това прави този втори вариант съвсем лесен и подходящ за най-начинаещите, като в същото време ви среща с някои от най-хубавите места около Мелник и с уникалното село Горна Сушица, което е разположено на невероятно място, но за жалост е почти напълно обезлюдено.
От Мелник се тръгва по шосето към Кърланово (Track001), където продължавате нагоре по хубав черен път към с. Сугарево (Track003). След Сугарево излизате на хоризонталния черен път от Track004 и по него в западна посока през с. Долени достигате рибарниците над Горна Сушица. От тях се спускате по черен път до с. Горна Сушица (Track029 в обратна посока) и продължавате по асфалта от него надолу (Track028 в обратна посока) до един завой, където се отклонявате вляво по път между лозови насаждения, който се спуска в долината на Горносушицка река – Track027. По него излизате на шосето за Мелник и се прибирате с леко изкачване към града.

Маршрутът може да се направи и в обратна посока, т.е. Мелник – Горна Сушица – Сугарево – Кърланово.

Мелник – Сугарево – Рожен

Дължина: 21.2 км
Денивелация (изкачване): 750 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т5)
Физическо натоварване: средно, КФН=6

Най-трудният в техническо отношение маршрут, който сме открили до момента край Мелник. Подробно е описан тук: https://mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/2161-gpstrack0038-melnik.

Мелник – Кърланово – Сугарево – Любовище – Рожен

Дължина: 27.7 км
Денивелация (изкачване): 750 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3, Т4-опция)
Физическо натоварване: средно, КФН=5

Една от многото комбинации, използващи хоризонталния черен път над селата около Мелник. Тръгва се от града в посока Кърланово (Track001), продължава се по черния път към Сугарево (Track003) и над него се хваща хоризонталния път (Track004) в източна посока. Следва се до т.18, където започва една от най-хубавите пътеки, които открихме – Track011. Спускате се по нея до пътя между с. Кашина и с. Любовище и продължавате към второто (Track006 в обратна посока). При самото село можете да минете напряко по малко по-трудна пътека – Track016, след което по асфалта се придвижвате към Рожен (Track005) и оттам пак по асфалт към Мелник (Track001).

Мелник – Кърланово – Сугарево – Любовище – Златолист – Мелнишките пирамиди

Дължина: 30.7 км
Денивелация (изкачване): 850 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т2, Т3)
Физическо натоварване: средно, КФН=6

Това е удължен вариант на предишния маршрут и включва две допълнителни пътеки, които са достатъчно лесни, за да не се промени нивото на трудност. Така той остава подходящ за максимално широк кръг от хора, но е за тези, които предпочитат по-дълги карания. Безспорно един от най-хубавите и разнообразни маршрути, които могат да се сглобят.

Тръгва се от града в посока Кърланово (Track001), продължава се по черния път към Сугарево (Track003) и над него се хваща хоризонталния път (Track004) в източна посока. Следва се до т.18, където започва една от най-хубавите пътеки, които открихме – Track011. Спускате се по нея до пътя между с. Кашина и с. Любовище и продължавате към второто (Track006 в обратна посока). В Любовище продължавате към с. Златолист по Track017, Track019/Track020 и Track021. В Златолист поемате към Мелнишките пирамиди по черен път (Track024) и пътека (Track025).

Мелник – Кърланово – Сугарево – Любовище – Рожен (по-лесен вариант)

Дължина: 31.8 км
Денивелация (изкачване): 820 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=6

Отново разновидност на по-горния маршрут, която спестява спускането по пътека в полза на такова по хубав черен път, така че карането да стане подходящо и за най-начинаещите.

Тръгва се от града в посока Кърланово (Track001), продължава се по черния път към Сугарево (Track003) и над него се хваща хоризонталния път (Track004) в източна посока. Следва се до т.17, където започва хубав черен път в посока с. Кашина – Track007. По него се спускате до пътя между с. Кашина и с. Любовище и продължавате към второто (Track006 в обратна посока), след което по асфалта се придвижвате към Рожен (Track005) и оттам пак по асфалт към Мелник (Track001).

Обиколката на Кашина

Дължина: 23.5 км
Денивелация (изкачване): 820 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3, Т4-опция)
Физическо натоварване: средно, КФН=6

Името на този маршрут е такова, защото на практика голяма част от него се движи около с. Кашина, макар че през самото населено място не се минава. Началото е в с. Рожен, откъдето по асфалт се придвижвате до с. Любовище (Track005), след което поемате по черния път за Кашина (Track006). Малко преди да достигнете селото продължавате по друг черен път нагоре (Track007), за да достигнете хоризонталния път (Track004) при т.17. Продължавате по него в източна посока, докато достигнете началото на пътеката от Track012 при т.21. Спускате се по нея в една речна долина и продължавате по черен път (Track013), който с изкачване ви връща на пътя Кашина-Любовище. Оттам карате обратно до Рожен.

За още по-дълги маршрути (целодневни, дължина над 30 км, солидна денивелация) смятам, че хората, които имат нужда от такива, би трябвало да могат достатъчно добре да се оправят с GPS данните в тази статия и да си сглобят карания изцяло по свой вкус от гл.т. на дължина, денивелация, наклони, пътеки, черни пътища и т.н. Ще отбележа само, че е възможно да се направят дори и маршрути с дължина 80 км, стига да има кой да ги кара. 😉

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.


Снимки:

Снимки от карането по описаните горе следи и маршрути можете да видите в следните статии и галерии:
https://mtb-bg.com/index.php/trails/travel/2151-travel071-melnik
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/2699-travel080-ram-bikes-melnik
https://mtb-bg.com/index.php/trails/routes/2152-route087-melnik
https://mtb-bg.com/index.php/trails/routes/2153-route088-melnik
https://mtb-bg.com/index.php/trails/routes/2154-route089-rojen
https://mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/2161-gpstrack0038-melnik
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/2720-gpstrack-2014-melnik-karlanovo-sveti-iliq
https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/melnik-march-2013
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/melnik-march-2014-ram-bikes

Тук добавяме и още снимки от Уоутър Клепе, като е добре да разгледате местата на тях внимателно и да ги запомните, защото той се е постарал да заснеме някои важни точки като началото на пътеки или места, където те рязко променят посоката си или се разклоняват.

{gallery}trails_GPStrack/melnik_1_pics{/gallery}