Кресна и Горна Брезница за напреднали

В сравнение с този маршрут над Кресна, пътеките от предишния, който публикувахме за същия район, изглеждат като лека загрявка. Ако решите да го пробвате, уверете се, че имате хубави гуми и силни спирачки и се пригответе да се уморите повече при спусканията, отколкото при изкачванията!


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Крeсна, отбивката от международния път Е79 към с. Горна Брезница
Дължина: 20.5 км
Денивелация (изкачване): 880 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т2, Т3, Т4, Т5)
Физическо натоварване: средно, КФН=6
Продължителност: 1-2 часа (с по-бързо темпо), 3-6 часа (с почивки и бавно темпо)
Вода: 2 л, в с.Горна Брезница има чешми
Храна: По ваша преценка – за половин или цял ден.
Терен:
– асфалт – 6.6 км
– черни пътища – 9.4 км
– пътеки – 4.5 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack0040_Kresna.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

Преди да продължа с конкретиката, редно е да отправя благодарност към Краси Великов, който пръв с приятели проучи тези пътеки. И не само тях, а още много други в района. Като пробвате този и предишния маршрути, ако сте нетърпеливи за още, можете да погледнете неговата страница за маршрути, където ще намерите още много заигравки в този рeгион. Та след като се озовах там в един и същи уикенд с такъв виден познавач на склоновете над Кресна, с удоволствие се оставих да бъда воден по тях.

Започнахме с леко изкачване по асфалт към с. Горна Брезница, продължихме по още по-лек черен път от стадиона над селото към един рибарник, след което се отклонихме надясно по доста по-стръмен, но пък учудващо гладък и утъпкан черен път, по който набрахме основната височина за първото изкачване. На едно място от него се отклонява занемарен черен път, подсичащ хоризонтално едно скалисто връхче и превърнал се вече в пътека, който на едно място се задънва и продължава вече съвсем като пътека, по която се стига до една изоставена ливада. Дотук все още нищо не загатваше трудния характер на пътеката, освен една ронлива скала преди ливадата – минахме покрай тръните, с които е обрасъл изоставеният имот, и продължихме надолу все така бързо и безгрижно, докато в един момент пътеката изведнъж се превърна в нещо като много широк улей или пък тесен сипей – почвата стана предимно пясъчно-камениста, сцеплението сякаш изчезна, а наклонът на места си го биваше. Линиите бяха много, но следването им изискваше изключително прецизно дозиране на спирачките, а за отпускането им изцяло почти не можеше да става дума. Балансирайки в почти спряло положение и поддържайки ниската скорост по странични наклони и улеи, се свлякохме обратно до черния път, по който се изкачихме, и се сурнахме към Горна Брезница за кратка почивка.

Реклама

Второто изкачване е добре познато на каращите в района и е описано още в предишния маршрут – стръмен черен път, тръгващ малко под с. Горна Брезница, от който се отклоняват не една и две пътеки в посока на селото и на гр. Кресна. Колкото по-топло е, толкова по-тегав е този път, а в следобедните часове на 6 април температурата там беше над 20 градуса и се усещаше почти като 30! Макар и стръмно обаче, това второ изкачване е сравнително кратко и се отклонихме по същата пътека, която вече познавах от по-ранното каране тази пролет.

Тази обща част между двата маршрута обаче е кратка. На една трънлива поляна, където пътеката за момент изцяло се губи, се оказа, че има и други опции – този път поехме наляво и надолу към Кресна и в първия километър пътеката бе образцова – бърза и едновременно с това – технична. Тук завой, там малък улей… Колкото повече се приближавахме към града обаче, толкова по стръмен и скалист ставаше склонът, при което пътеката смени напълно прилъгващия си характер – започнаха едни серпентини, едни улеи в скалите, и всичко това покрито с ронливи и пързалящи камъни, по които спирането и завиването си бяха истинско предизвикателство! Без да преувеличавам, тази долна част бе една от най-трудните пътеки, които някога съм карал!

Та ако обичате най-трудните и нестабилните терени, отбележете си този маршрут и го пробвайте!


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание на маршрута

01 (0.0 км) – Тръгнете по пътя към с. Горна Брезница.

02 (3.4 км) – В центъра на Горна Брезница завийте надясно по моста над реката и продължете нагоре по главната улица.

03 (3.7 км) – Надясно по главната улица в посока стадиона.

04 (4.2 км) – Надясно по мост над реката към стадиона. При него (след 100 м) пътят преминава от асфалтов към черен.

05 (5.0 км) – Наляво по черен път през мост над реката към рибарника.

06 (7.0 км) – Надясно по черен път покрай малка рекичка.

07 (7.1 км) – Надясно и нагоре по черния път. (Покрай реката продължава интересна пътека.) Пътят е със стръмен, но постоянен наклон, така че бързо набирате височина. Възможно е на места да видите отклоняващи се пътеки – пропускайте ги.

08 (9.6 км) – На една поляна при ляв завой на пътя вдясно се отклонява едва забележим, изоставен черен път, който вече е започнал да се превръща в пътека – продължете по него. Вижда се ясно как той подсича хоризонтално близкия скалист връх.

09 (10.2 км) – Изоставеният път окончателно се превръща в страхотна горска пътека, която започва да се спуска. На места пътеката се раздела на 2-3 ръкава – по възможност следвайте най-левия, т.е. най-високия, който върви по самия ръб на реброто.

10 (10.9 км) – Независимо коя пътечка сте улучили, би трябвало да излезете при една занемарена ливада с полегнала ограда. Пътеката минава през нея и продължава в долния ѝ край леко вляво. Първите 200-300 м са подлъгващо бързи и леки, след което пътеката изведнъж се превръща в Т5 – брутално свличане по стръмен склон с песъчлива почва и нестабилни камъни. Линиите са много, но задържането на която и да е от тях е трудно. Тази секция е същински тест за баланс и поддържане на скорост върху нестабилен терен.

11 (11.7 км) – Излизате на черния път към рибарника, по който започна изкачването. По него наляво и надолу към с. Горна Брезница. В центъра на селото продължете надолу в посока Кресна, но не карайте много бързо, за да не пропуснете следващото отклонение.

12 (14.5 км) – Малко след последните къщи на селото (около 300 м) вдясно се отклонява стръмен черен път нагоре. Продължете по него.

13 (15.6 км) – Направо по основния черен път – пропуснете този наляво.

14 (16.2 км) – При една серпентина надясно се отклонете от основния път наляво по занемарен черен път, който на места прилича повече на пътека. След по-малко от 100 м пропуснете подобен път наляво и надолу и продължете направо.

15 (16.5 км) – Вляво тръгва слабо забележима пътека, пропуснете я и продължете по изоставения черен път надясно.

16 (16.9 км) – Пътят окончателно се превръща в пътека наляво през една поляна. Тук започва спускането. В началото пътеката е лесна и с малък наклон, но доста трънлива.

17 (17.4 км) – Пътеката се раздвоява – следвайте лявата, по-висока част. След малко следва бързо спускане през поляна, в края ѝ трябва да завиете наляво.

18 (17.7 км) – След споменатия ляв завой ясна пътека липсва. Като цяло трябва да тръгнете наляво и надолу (изток) в посока Кресна и след малко би трябвало да откриете пътеката, която незнайно как се появява отляво и отгоре. В тази част тя е изключително забавна – позволява каране на скорост, но включва и страхотни завои.

19 (18.4 км) – Достигате поляна, на която може да се представите кръстопът на пътеки. Нито една не е ясна, но по принцип има такива вляво и вдясно, а вашата, също доста незабележима, продължава направо и леко вдясно, продължавайки да държи източна посока към Кресна. След малко започва да се спуска по стръмен скалист ръб и става изключително трудна и технична (Т5) – с остри камъни, улеи, тесни и стръмни серпентини и почти пълна липса на сцепление на някои места. Колкото по-близо до Кресна сте, толкова по-трудна е пътеката (или е повече умората от спускането по нея).

20 (19.1 км) – Излизате в Кресна на широка пътека, следваща коритото на пресъхващ поток. По нея наляво и надолу.

21 (19.3 км) – Излизате на улица – по нея наляво.

22 (19.6 км) – При последните къщи улицата се превръща в черен път и продължава покрай реката.

23 (20.4 км) – Излизате на пътя за с. Горна Брезница – надясно по него през моста над Струма и достигате началната точка на маршрута.


Снимки от карането по маршрута:

{gallery}trails_GPStrack/gpstrack0040_pics{/gallery}