Chavdar Fun Trail – GPS следа

Направено през лятото и официално отворено за каране от есента на 2023 г., велотрасето над с. Чавдар, наречено Chavdar Fun Trail, предизвика фурор още откриването си. Аз не успях да се освободя за „официалната церемония“, но седмица по-късно, в края на септември, с няколко приятели си ударихме среща там и пробвахме тази чудесна нова пътека. И тъй като вярвам, че тя тепърва ще става още по-добра и ще привлича интереса на все повече хора, споделям набързо GPS следа за нея, включително и двата варианта за изкачване (по асфалт и по черен път) до началото на трасето.

Може много да се спори дали Chavdar Fun Trail е първото велотрасе от такъв тип в България – по-скоро не е. Но създава усещането, че е, поради няколко важни причини. На първо място, въпреки малката си дължина и денивелация (1 км със 100 м спускане), трасето е наситено с голям брой елементи и то доста разнообразни и разчупени. Има по нещо за всеки – и за по-опитните, и за по-неуверените. Още по-важно е, че наклонът на трасето е малък, което позволява поддържане и на по-ниска скорост, така че повечето секции да бъдат преодолявани безопасно и човек постепенно да „претръпва“ и да пробва по-трудни неща. В същото време, ако искате да прескачате всичко и да карате трасето „както си трябва“, ще трябва да натиснете здраво педалите и да забравите за спирачките. В тази насока зимата вероятно ще помогне на песъчливата почва да се слегне по-добре и напролет пътеката сигурно ще е доста „по-бърза“ – поне за тези, които търсят този ефект. Но и сега, ако имате достатъчно смелост и умения, може да карате по Chavdar Fun Trail така, както го правят създателите му в това видео, или Георги Радев и Ники Иванов в това видео.


Реклама

Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si


Без да ви губя повече времето, пристъпвам и към конкретните детайли за GPS следата, която може да намерите в края на статията. Трасето Chavdar Fun Trail е изградено по склона на хълма Света Петка над с. Чавдар. На същия хълм са изградени атракционен комплекс „Въжеландия“, археологически музей, неолитни колиби, заведения за хранене и други неща, с които всеки може да запълни немалка част от деня. Има и удобен паркинг, който е отбелязан в GPS следата. Преди да се изкачите от паркинга до началото на пътеката, трябва да се отбиете до касата на комплекс „Въжеландия“ (без колела!), да попълните декларация и да заплатите такса 8 лв., която е предвидена за поддръжка и подобряване на трасето. След това поемате по черния път от паркинга покрай „Въжеландия“ нагоре и след 350 м ще достигнете началото на трасето, където има и маса с пейки.

Самото трасе на повечето места е оградено с мрежи или ленти, пък и трудно ще го сбъркате и ще се отклоните от него, освен ако не се постараете много.

От финала на трасето имате два варианта да се върнете до старта. По-краткият и малко по-стръмен е по черен път. За целта, като продължите от финала надолу, хващате първата улица вляво, която води до една къща и преминава в черен път. Следвате само него нагоре (има едно-две невзрачни отклонения, които пропускате) и за 10-15 минути ще стигнете до старта. По-дългият и като цяло без бутане вариант е да се спуснете в селото и през него да излезете на пътя към хълма Света Петка, като по този път се изкачите до паркинга и от него още малко нагоре до старта. Ако сте дошли с кола, по-голямата част от него трябва вече да ви е позната.


Информационното табло при паркинга.
Старта на трасето

Още снимки от нашето първо каране по Chavdar Fun Trail може да разгледате тук: https://mtb-bg.com/gallery/chavdar-fun-trail-first-ride.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Файлове

Изтегли (gpx)