Беклемето – връх Левски (Амбарица) – Черни Осъм

Текст: Любомир Ботушаров и Николай Кънчев
Снимки: Любомир Ботушаров, Димитър Щуров, Владимир Русев

Така и така съм подхванал маршрутите около Беклемето и хижа „Добрила“, представям ви една от класиките на Централен Балкан – карането през вр. Амбарица (Левски) и едноименната хижа до с. Черни Осъм. За много хора, включително и за мен, дългата пътека от върха до долу е една от най-добрите и разнообразни в България, но имайте предвид, че на доста места си е трудна и технична.

Всъщност първоначално публикувах GPS данните за този маршрут като отделни отсечки в МТБ Справочника, но Николай Кънчев подготви толкова добро описание за него, че си струва да присъства тук и в цялост, особено като се имат предвид и другите подобни статии, публикувани наскоро – за спускането от Амбарица към Карлово и за маршрута от Беклемето към хижа „Хайдушка песен“.

Тъй като скоро не съм карал от Амбарица към Черни Осъм, за снимки се поразрових в „архива“ от 2014 г., когато в рамките на тура „Балканче“ минахме по тези места при перфектно лятно време и поснимахме малко.

Последното уточнение, което правя е, че настоящият маршрут е описан с идеята човек да си осигури транспорт до Беклемето, който после да го чака в Черни Осъм или в Троян. В противен случай, ако трябва да се изкачите на самоход от Троян, нещата придобиват доста сериозен вид по отношение на физическото натоварване.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Начална точка: Беклемето (Троянския проход)
Крайна точка: м. Смесите над с. Черни Осъм
Дължина: 31.9 км
Изкачване: 1190 м
Спускане: 2085 м
Ниво на техническа трудност: високо (R2, Т2, T3, Т4)
Ниво на физическо натоварване: средно (КФН=7)
Продължителност: 4-8 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н.)
Вода: 2 л, чешми има в хижите
Храна: за цял ден; хижите по маршрута предлагат храна

GPS следа можете да изтеглите в края на статията.


Реклама

Описание

Маршрутът започва от паркинга на Беклемето. Следва черния път по билото през заслон „Орлово гнездо“ и х. „Дерменка“. След х. „Дерменка“ пътят преминава в пътека, а след това в нещо средно между широка пътека и много изровен черен път. В началото на изкачването на вр. Гердектепе минаваме по подсичаща пътека от юг, която е тясна и преминава през хвойнови полета. Пътеката е караема, но с повишено внимание и борба с хвойните; който желае, може да премине и през върха. Отсечката отвежда до х. „Добрила“, а след нея започва изкачването към вр. Левски (Амбарица). То е стръмно и продължително, но отвежда до чудна гледка от върха и до началото на спускането през х. „Амбарица“.

Началото на пътеката от вр. Левски за х. „Амбарица“ започва от заслона на върха в североизточна посока. Отсечката подсича вр. Малка Амбарица от север и на разклона за вр. Ботев поема на север и надолу, следвайки коловата маркировка към х. „Амбарица“. Пътеката е стръмна, сравнително права, на места с коловози и камъни.

От х. „Амбарица“ се продължава по горска пътека към местността Папратлива поляна. Пътеката е разнообразна и приятна за каране.
От Папратлива поляна пътеката бързо става все по-предизвикателна, включвайки в асортимента серпентини, големи наклони, камъни от всякакъв калибър и корени, както и БОЧ участъци. Тази част на спускането е за напреднали колоездачи. (Има вариант от Папратлива поляна да се продължи вдясно по черен път, който води пак до края на тази отсечка.) Спускането завършва със стълби до паркинг с чешма до брега на р. Черни Осъм в м. Смесите.

Маршрутът попада в Национален парк „Централен Балкан“. Моля, не правете нови линии и пазете чистота. На повечето места се кара по туристически пътеки – моля, карайте с повишено внимание и се съобразявайте с туристите!

Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Файлове

Изтегли (gpx)