Беклемето – хижа „Хайдушка песен“

Ники Станоев е добре познат с качествените си видеоклипове от много знайни и незнайни пътеки. Затова важна част от описанието на този маршрут е визуалната.

Снимката е на Димитър Щуров и е от 2014 г., когато в рамките на велотур „Балканче“ карахме част от настоящия маршрут.

Към края на октомври, въпреки вече краткия ден и по-хладно време, Ники в компанията на още няколко приятели решават да покарат от Беклемето към хижа „Козя стена“ и да се спуснат на север към с. Чифлик. Натъкват се на една малко позната (на широката публика), но много добра пътека, спускаща се до хижа „Хайдушка поляна“. Спомням си, че преди години в рамките на велотур „Балканче“ карахме част от нея, но тъй като се разделя на две, ние продължихме по жълтата маркировка в посока с. Чифлик. Маркираната със зелен цвят пътека обаче, макар и по-кратка, е по-интересна, трудна и технична. Сега, гледайки видеото на Ники, направо ме е яд, че тогава не избрахме нея, но тъкмо ще имам причина отново да отида там. Убедете се и вие за какво става въпрос:

До началото на пътеката е най-лесно да стигнете от Беклемето (Троянския проход). Следва се маркираната туристическа пътека към хижа „Козя стена“, като се подсичат върховете, за да се спести денивелация (а по някои от тях пътеката е и с въже!). Част от този трансфер можете да гледате в друго видео на Ники Станоев: https://www.youtube.com/watch?v=YENC7luMC2o. При достигането на един паметник на загинал планинар (Петко Дачев) в подножието на вр. Кучето, надясно (североизток) започва пътеката, като в началото е с жълта и зелена лентова туристическа маркировка. По-нататък, след около 1.4 км, пътеката се разделя – жълтата маркировка е надясно към с. Чифлик (права и доста скоростна), а зелената е наляво към хижа „Хайдушка песен“. Като терен пътеката включва основно почва и корени, камънак почти няма, но пък има някои доста стръмни участъци, които не си личат много на камерата.

Реклама

Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Целият маршрут е с дължина 10.3 км, като от хижа „Хайдушка песен“ ви очаква и допълнително спускане по асфалт към с. Чифлик и евентуално към Троян. Изкачването е около 180 м, а спускането около 810 м. Най-добрият вариант за каране по този маршрут е да имате поддържащ транспорт, който да ви извози до Беклемето и да ви вземе от с. Чифлик.

В МТБ Справочника съм добавил като отделни отсечки трансфера от Беклемето до хижа „Козя стена“ и същинската пътека от вр. Кучето към хижа „Хайдушка песен“. Там ще намерите и малко снимки. По-долу в края на статията можете да изтеглите и GPS следа за целия маршрут.

Файлове

Изтегли (gpx)