Накратко за новостите над Згориград от Ендуро Гарванец 2020

„Враца Трейлс“ е един от най-активните клубове що се отнася до изграждането на нови трасета за каране. В резултат на това мрежата от пътеки над с. Згориград става все по-гъста и разнообразна и дори два дни с транспортиране вече не са достатъчни за каране на всичко там, особено като се има предвид, че повечето пътеки са дълги и трудни.

През 2020 г. бяха изградени, почистени и подобрени много участъци и дори цели пътеки, а на широката публика те бяха представени ударно през месец октомври – първо чрез състезанието „Враца ендуро“, а после и чрез приятелската сбирка „Ендуро Гарванец“. Именно по време на нея записах GPS следи за новите секции и трасета, които вече са обработени и качени в МТБ Справочника, но за всеки случай ще ги представя накратко и тук.

снимка: Орлин Койчев / Bike Ventures

Асенси

„Асенси“ (Асенската пътека) бе значително променена през 2020 г., включително и защото беше етап в ендуро състезанието над с. Згориград. Момчетата от „Враца Трейлс“ положиха много труд и я удължиха значително, като сега стартът ѝ съвпада с този на „Искрата“, само че съвсем скоро след началото двете пътеки се разделят. „Асенси“ подсича склона и достига до старата си начална точка (под разклона за Леденика), където продължава през гората с множество изградени елементи като виражи и скокове. За кратко тя споделя общо трасе с етапа „Ню Йорк“, след което се разделят („Асенси“ е надясно). В тази средна част новият участък заобикаля първите пясъчно-скални секции, а в долната част също е направен обход на финалните скални улеи, т.е. като цяло може да се каже, че в момента Асенската е една от по-леките пътеки над Згориград, подходяща за всеки, който вече има опит по технични терени, но не иска да стига до най-трудните секции и пътеки. Техническата трудност е някъде на границата между Т3 и Т4, но е отбелязана по-високата, доколкото пътеката включва скокове, странични наклони, вълнообразни секции и отделни по-трудни участъци. В по-голямата ѝ част обаче трудността е средна.

GPS следа можете да изтеглите тук: https://info.mtb-bg.com/segment/enduro-garvanets-2020-asensi.

Реклама

Ню Йорк

Макар че през 2019 г. в приятелската ендуро сбирка в Згориград също имаше етап с това име, през 2020 г. новият бе съвсем различен – като се започне от началната точка, та чак до края, където съвпада с един друг стар етап от това събитие – „Корените“. Във всички случаи в актуалния си вид етапът е дълъг и разнообразен, не е много труден, но в никакъв случай не мога да го нарека и лесен – има си и стръмни места, и странични наклони, и вълнообразен терен, а към края става доста изровена и крие изненади, така че внимавайте!

Описание и GPS следа: https://info.mtb-bg.com/segment/enduro-garvanets-2020-new-york.

Давай, чичо!

Това е една съвсем нова пътека, изградена от „Враца Трейлс“ през 2020 г. и представена за пръв път официално по време на приятелската ендуро сбирка Ендуро Гарванец. Не е учудващо, че тя се превърна в новия хит над с. Згориград.

Пътеката е трудна, а на места много, много трудна. Началото е точно до горната станция на изоставения седалков лифт и първите 100 метра могат директно да ви откажат, защото БОЧ-ът там е продължителен и на високо ниво! После обаче нещата се нормализират до по-приемливо високо ниво на трудност, за да ескалират отново към края на пътеката, където се кара по много интересни технични скали.

Описание и GPS следа: https://info.mtb-bg.com/segment/enduro-garvanets-2020-come-on-chicho.

Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.