Монтаж на безкамерни UST гуми

Тези дни във Форумите на МТБ-БГ за пореден път стана дума за безкамерни гуми. Това ме подсети, че има едни снимки, които стоят в компютъра ми повече от година, чакайки да добавя кратко описание към тях, за да се получи статия за това как се монтират гумите за стандарта UST. Демонстрацията бе направена от Любомир Тодоров по време на един от техническите семинари на „Веломания“ и е грехота, че досега не съм намерил време да опиша процедурата, която не е никак сложна, ще се убедите и сами.

Подготовката на тази статия бе подпомогната от:


официален вносител за България на



Разбира се, ще трябва да започна с няколко уточнения и обяснения (по темата е писано много във Форума и част от читателите ни със сигурност могат да пропуснат следващите редове).

Безкамерни гуми са тези, при които е налице само външна гума, без вътрешна. На английски името им говори само за себе си – tubeless. Има различни начини да направите гумите си безкамерни, които ще разгледам набързо по-долу.

Едно важно предупреждение: каквато и система за безкамерни гуми да ползвате, винаги носете със себе си резервни вътрешни гуми, тъй като ремонтът на спукана гума в полеви условия е по-труден, а в някои случаи може да се окаже и невъзможен.

Реклама


Основни видове системи за безкамерни гуми

Единият начин е да използвате капла и гума, които са разработени за тази цел. В момента при планинските велосипеди има само един стандарт в тази насока – разработеният от Mavic и представен през 1999г. UST (Universal System Tubeless). Необходими са ви единствено капла и гума, произведени в съотвествие с него. Както се досещате, тези два компонента се различават от стандартните, като целта е да се получи херметизирана система. Но трябва да се наблегне на нещо важно – както каплите, така и гумите, съвместими със стандарта UST, могат да се ползват по нормалния начин, т.е. с вътрешна гума (като в този случай могат да се комбинират и с компоненти, които не са UST съвместими). UST каплите са направени така, че всякакви отвори от страната на гумата да са изолирани или да отсъстват напълно (в зависимост от технологиите на производителя). Към тях се прикрепя специален вентил. Освен това в профилът им могат да бъдат забелязани специални издатини, които оформят легла за по-добро уплътняване на обръча на гумата. UST гумите като цяло са по-тежки от стандартните, тъй като имат допълнителни слоеве и вложки, целящи по-добра херметизация и по-яка защита от пробиви, разрези и т.н.

Друг начин да имате безкамерни гуми е да използвате специална течност, добила у нас разговорното наименование „боза“ (за безкамерни гуми). Тя има запълващи и уплътняващи функции и позволява да превърнете комбинацията от обикновена външна гума и стандартна капла в безкамерна система. В този случай обаче ще ви трябват и специални бандажни ленти с вентили, които да изолират добре отворите на каплата. Един от най-удобните и практични начини за получаване на безкамерни гуми е да комбинирате UST капла с обикновена външна гума и „боза за гуми“. Най-известната „боза за гуми“ е Stan’s NoTube, наричана разговорно „бозата на Стан“. За вариантите със специална течност ще говорим друг път, тук ще направя само още две уточнения: 1) Има различни видове течности за гуми, но само някои от тях могат да се използват за направата на безкамерна система. Другите имат функция само да запълват пробойни от тръни и други подобни във вътрешната гума; 2) Не всички стандартни външни гуми могат да се използват успешно в комбинация с „боза“ за превръщането им в безкамерни.

 

Кому е нужно?

Какви са основните предимства на безкамерните гуми? Ще се постарая да бъда кратък:
1) Могат да се карат с по-ниско налягане без опасност от прещипване, което в много ситуации подобрява сцеплението и комфорта.
2) В някои случаи се постига по-добро тегло. Това се отнася най-вече за безкамерните системи, направени със стандартни гуми и „боза“, тъй като при UST стандарта външните гуми са по-тежки и това компенсира липсата на вътрешна.

Разбира се, нещата не са еднозначни – има и недостатъци, които са различни в зависимост от използваната система за безкамерни гуми. При UST те са свързани с по-високата цена, по-ограничения асортимент от модели и др.


Монтаж на безкамерни UST гуми

1. Трябват ви капла и гума, съвместими със стандарта UST. Контактните зони и на двата компонента трябва да са добре почистени, преди за започнете работа по тях. Това е важно условие за постигане на добра херметизация.

2. Намокрете каплата и гумата в областта на обръчите със сапунена вода.

3. Вкарайте единия обръч на гумата в каплата.

4. Вкарайте и другия обръч на гумата, като започнете от срещуположния на вентила край и постепенно подпъхвате ръба на гумата в двете посоки, достигайки областта на вентила. Когато сте затъкнали и двата обръча в каплата, уверете се, че вентилът е между тях и не се подава отникъде, а също и че гумата е добре подпъхната под ръбовете на каплата и от двете страни.

5. Използвайте голяма помпа или компресор, за да надуете бързо гумата. Когато обръчите легнат добре в леглата си, би трябвало да се чуе характерен звук. Напомпайте гумата до около 3.5 – 4.0 бара.

6. Огледайте гумата и от двете страни и се уверете, че е монтирана правилно и равномерно. Използвайте линията в близост до ръба на каплата, която е направена от производителя за тази цел.

7. Коригирайте налягането до желаната от вас стойност, съобразявайки се с границите, посочени от производителя. Ако имате възможност, преди това оставете гумата да постои няколко часа с по-високото (първоначално) налягане.

Не изглежда никак сложно, нали?



Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>