Монтаж/демонтаж на задни венци на резба

Защо започвам поредицата технически статии със слагането и свалянето на задните венци? Защото следващата статия вероятно ще бъде посветена на ремонта на главините, а за да разглобите напълно една задна главина с венци на резба, трябва първо да махнете зъбчатките от нея. От тук следва и първото уточнение, че в настоящата статия става дума само за този тип задни плочи, които са свързани в цял зъбен блок и се навиват на резба в тялото на задната главина. Това е по-евтиният вид, обикновено се среща при колела под 400 лв.

Другият вид задни венци са тези, които се слагат на главини със шлици – при тях плочите са отделени една от друга, всяка се нанизва самостоятелно и се притягат най-отвън с контра-гайка (тя е особена, прилича на пръстен и се навива чрез специален инструмент). В някои случаи може част от плочите да са съединени, а други да са отделни, но във всички случаи те се нанизват на жлебовете на свободното движение, а не се навиват чрез резба. Този вид задни зъбчатки се наричат още „задна касета“. Нормално именно те се срещат в планинските велосипеди (например всички главини за МТБ на Shimano, дори и Altus, са за касета, а не за венци на резба). Свалянето на такива плочи, както и на свободното движение, което при тях е част от главината, ще бъде разгледано в отделна статия, тъй като при него действията и инструментите са съвсем различни. Но макар този тип плочи да се среща по-често, тяхното сваляне става наложително по-рядко, защото не е необходима стъпка към често срещан ремонт, какъвто е например разглобяването и почистването на главината.


Инструменти

 

1. Инструмент за сваляне на венци на резба – стандартният вид изглежда като на снимката и струва около 8лв. (в магазин, а на „женския пазар“ в София може би се намират и по-евтини). Както виждате, той е специален и не може да бъде заместен с подръчни средства. Повечето съвременни зъбни блокове за резба се свалят с такъв инструмент, т.е. с такъв брой и размер на жлебовете по него. Има и други видове за някои отделни марки или модели зъбчатки, но ако вашите са такива, трудно ще намерите необходимия инструмент в магазините, така че ще трябва да отидете в сервиз.

Забележка: Имайте предвид, че макар да си прилича с инструмента за отвиване и завиване на контра-гайката при главини със задна касета, двете пособия не са еднакви и не винаги може да използвате едното вместо другото, тъй като рискувате да повредите инструмента или компонента, по който работите.

2. Гаечен ключ, съответен на размера на инструмента за сваляне на зъбчатките. Както виждате, той е с 6 стени от едната страна (като гайка) и ви трябва такъв номер ключ (или гедоре). В нашия случай това е ключ 24 мм, но е възможно вашият инструмент да е за друг размер.

Реклама

Кога се налага да свалите задните зъбчатки:

1. Ако искате да разглобите изцяло задната главина, за да я почистите и смажете, за да смените лагери, конуси, счупена или изкривена ос или нещо друго.

2. Когато имате проблем със задните зъбчатки и свободното движение, поради което се налага ремонт или смяната им.

3. Когато искате да почистите около свободното движение. Добре е да правите това поне веднъж годишно, а при повече каране или по-лоши условия и по-често.

4.Когато искате да разплетете задното колело, тъй като зъбчатките пречат да извадите спиците от десния фланец на главината.


Демонтаж:

1.Свалете задното колело от рамката на байка. Не спадайте и не сваляйте външната гума. Извадете машинката, ако главината е с куха ос.

Както ще видите в т.4, за свалянето на зъбчатките се прилага голям натиск. Ако махнете гумата, този натиск ще се пренесе върху каплата и спиците, което не е желателно. Напомпаната външна гума играе ролята на буфер (омекотител) за натиска, който прилагате. Освен това с гумата задното колело е по-стабилно, а ако я няма, каплата може да се плъзне по пода, което да доведе до още по-лоши неща за вас или за компонентите.

2.Вкарайте инструмента за сваляне на зъбчатките, така че неговите жлебове да съвпаднат точно с тези на зъбчатките.

3.Прикрепете гаечния ключ/гедорето към шестостенния край на инструмента за сваляне на зъбчатките.

4.Хванете здраво колелото и приложете сила за отвиване обратно на часовниковата стрелка. Обикновено трябва да се използва много голям натиск, затова се налага да натиснете гаечния ключ с крак, или дори да го ритнете няколко пъти надолу.

5.Когато зъбчатките поддадат и започнат да се развиват, оставете гаечния ключ настрана и ги доразвийте само с ръка, въртейки инструмента за сваляне.

Почистване и ремонтиране на венците:

Почистете с мек парцал резбите на главината и на венците от греста и пясъка, както и жлебовете на зъбчатките и навсякъде другаде, където можете. Не отваряйте свободното движение (т.е. въртящите се части). Също така не го промивайте с бензин, веро или разтворители, защото в него има грес, която трябва да си остане на мястото. Изобщо, свободното движение на зъбния блок не бива да се пипа, защото е по-сложен механизъм и може да го повредите. За отварянето му са необходими специални инструменти, макар че някои го правят и с подръчни средства.

Все пак идва момент, когато свободното движение на зъбчатките престава да работи коректно и започва да дращи, запъва и т.н. (Не бъркайте това с дращенето, предизвикано от пясък или други замърсители, попаднали между зъбчатките и главината). Тогава може да предприемете крайни мерки като промиване с бензин, след което със спринцовка да се опитате да вкарате вътре някакво леко и фино машинно масло. Ако това не помогне за подобряване на въртенето му, свободното движение може да се отвори и да се махне едно от „кученцата“, като така се освобождава луфт и зъбчатките могат да изкарат още около 1 година. За второто (махането на кученца) не мога да говоря от личен опит, тъй като за тази „операция“ съм ходил в сервиз, поради липса на инструменти за отварянето на свободното движение. Препоръчвам и на вас да направите същото.

Монтаж:

1.Преди да сложите отново зъбчатките, нанесете тънък слой грес върху резбите на главината и на зъбчатките. Това ще ви помогне да ги свалите по-лесно следващия път, защото греста пречи на пясъка и другите замърсители да „затегнат“ частите допълнително. Най-добре е да използвате графитна грес, но ако нямате такава, и нормална ще свърши работа.

2.Навийте зъбчатките на ръка и бъдете особено внимателни, защото резбата на главините обикновено е алуминиева, а на зъбчатките стоманена. Ако тръгнете да завивате зъбчатките накриво, използвайки сила, ще унищожите резбата на главината. Затова ги навийте на ръка чак до края, след което затегнете още малко с инструмента за сваляне и гаечния ключ. Няма нужда да прилагате същата сила както при демонтажа, защото веригата ще „донатегне“ зъбчатките, теглейки ги по часовниковата стрелка (именно поради това те се свалят толкова трудно).

Забележка: При смяна на зъбчатките, но най-вече при смяна на задната главина с плочи на резба, е възможно да се наложи да регулирате и скоростите, ако те не отговарят вече на новото положение. Например, възможно е венците да дойдат малко по-наляво или по-надясно, отколкото са били със старата главина.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>