Очила UVEX MTN Perform V

През лятото на 2023 г. очилата, с които карах в последните няколко години (Adidas Evil Eye Halfrim Pro) и за които мога да говоря само със суперлативи, достигнаха състояние на полуразпад и дойде време да си търся нови. Реших да ставам модерен и се спрях на един от тези съвременни модели с голяма рамка, които сякаш закриват половината лице на притежателя им – MTN Perform V на германската компания Uvex, която отдавна е на българския пазар, но до момента не бях пробвал техни очила. Моделът се предлага и с бяла рамка.

Въпреки големия си размер, очилата са много леки – само 34 грама. Така се усещат и на лицето. В началото това даже създава впечатление, че не стоят достатъчно стабилно, особено като се има предвид, че за моето лице може би идват малко широки, т.е. усещам ги леко „хлабави“, но всъщност при каране не съм имал сериозни проблеми с разместване и т.н. (може би защото и каишките на каската в повечето случаи ги „фиксират“) – само в отделни случаи съм ги усещал да се смъкват малко по-напред по носа ми и за мое учудване, това по-скоро се случваше при изкачвания, а не при каране надолу. Освен това, макар производителят да не го е споменал изрично, дръжките на очилата позволяват леко огъване и оформяне, така че да легнат още по-добре около ушите, в случай че фабричната извивка не ви пасва достатъчно.

Иначе с няколкото каски, с които съм ги ползвал до момента, включително една с подбрадник, не съм имал никакви проблеми с пасването и съвместимостта, което е добре, като се имат предвид сравнително големите размери на рамката им.

Друг голям плюс е вентилацията. Не зная дали е заради отворите отгоре, или заради това, че рамката е доста голяма, а моето лице не е, но за момента все още не е имало случай очилата да се запотят, дори и при зимно ползване, дори и в ситуации, в които други (също добри очила) са се замъглявали поне за малко. Даже когато се опитвам с дъха си да ги навлажня, за да забърша някое петънце, това е трудно, защото от външната страна влагата изчезва буквално за секунда, а отвътре пък изобщо не се задържа – подозирам, че има и някакво покритие, което допринася за това, но няма как да съм сигурен. Във всеки случай, ако имате проблеми със запотяване на очилата, с този модел би трябвало да забравите за тях!

Очилата идват в меко калъфче с пришита към него кърпичка за почистване на стъклата. Като се има предвид цената и това, че в раницата ми обикновено всяко пространство е запълнено, бих предпочел калъфчето да е твърдо, за да ги пази по-добре. Иначе мекото несъмнено е приятно и полезно, макар че пришитата кърпичка на мен ми е трудна и неудобна за ползване – по-добре да беше отделно или поне на връзка, а не пришита.

Фотохроматичната функция e ясно изразена, т.е. при лоша осветеност плаките са безцветни и пропускат изцяло наличната светлина, а при излагане на директна слънчева светлина стават много тъмни. Затъмняването е в границите от нулева до трета степен (по 4-степенната скала, използвана за тази цел). Промяната в затъмняването обаче е малко по-бавна, отколкото при други подобни очила, които съм имал – със сигурност не е в рамките на няколко секунди, както твърди производителят. За мен това не е проблем, защото аз не ползвам фотохроматични очила с идеята моментално да променят пропускливостта си (например при преминаване от слънце на сянка или обратното) – доколкото знам, това не е постигнато все още от никой производител. Целта ми с тях е по-скоро да имам подходящо затъмняване за всякакви условия, без да се налага да сменям стъклата, т.е. ако денят започне със слънце и завърши с облаци или с полумрак, очилата да се нагодят сами съм тези промени.

Оказа се, че стъклата на очилата могат лесно да се свалят от рамката, която е достатъчно гъвкава. Не зная обаче дали се предлагат други/резервни стъкла за този модел.

Реклама

Трудно ми е да преценя доколко добре са защитени стъклата срещу надраскване. Казвам го на база наблюдения върху два броя такива очила – моите и на един приятел. Въпреки старателното пазене, при неговите от вътрешната страна се появи една доста ясна драскотина, за която е трудно да се намери обяснение, защото се получи при зимно ходене пеша. Най-вероятно е следствие от почистване на очилата с кърпичката и наличие на някое ледено кристалче по тях, друго не ми хрумва. Моите за момента нямат никакви драскотини, въпреки че ги изпусках 1-2 пъти от малка височина върху асфалт. Така че за момента бих казал, че по това не превъзхождат, нито пък изостават от други хубави очила, които съм имал.

Цената на UVEX MTN Perform V със сигурност не е ниска – 280 лв. Всъщност това е един от най-скъпите модели на марката, но на фона на други марки и модели с фотохроматични стъкла може да се нарече по-скоро достъпна. Със сигурност си струва да ги погледнете и премерите на живо, ако търсите такъв тип продукт.

Продуктите на Uvex ще намерите в магазини Байк Център:
https://www.bikecenter.bg/


Текст и снимки: Любомир Ботушаров


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>