Очила Adidas Evil Eye Halfrim Pro

За пръв път разгледах отблизо очила с марката Adidas преди десетина години, когато си ги купи един приятел, който винаги е бил доста взискателен на тема високо качество и прави задълбочени проучвания преди всяка подобна покупка. Та тогава той избра един техен модел (много подобен на този, за който ще прочетете в следващите редове) пред няколко други предложения за спортни очила и си ги купи от Германия, тъй като в България май изобщо не се предлагаха. Сега положението е по-различно – спортната колекция на световноизвестната марка се дистрибутира у нас от няколко години от АСПОРТ /Asport/, базирани в Пловдив (ул. „Отец Паисий“ №31), като специално в София можете да намерите тези модели в магазина АРМ ОПТИКА/ ARM optics/ на адрес ул. „Кричим“ №2. Именно там ми предложиха да пробвам разглеждания тук продукт и да опиша впечатленията си от него.

Продукт: Очила Adidas Evil Eye Halfrim Pro с фотохроматични плаки Vario
Размер: S
Тегло: 29 грама (98 грама пълен комплект – очила, кутия и кесия-кърпичка)
Цена: 466 лв.
Продължителност на ползването: 4 месеца / 370 км каране + 2 дни друго ползване

Когато държиш в ръцете си очила на стойност 466 лв., ти е ясно, че можеш и трябва да очакваш от тях много високо качество. Освен това, ако не си съвсем немарлив и небрежен (какъвто понякога обичам да съм), е добре да се грижиш правилно за поддръжката им, за да може подобна инвестиция да се оправдае чрез дълго ползване. В тази насока производителят е помогнал с каквото може, т.е. осигурил е към очилата хубава твърда кутия (за защита през времето, в което не са на главата ви) и мека платнена кесия, която служи и като кърпичка за забърсване на стъклата (може и да е излишно, но ще напомня, че засъхнала кал е най-добре да почиствате под течаща вода, за да не надраскате с песъчинките плаките). Кутията е голяма точно колкото е необходимо, т.е. не заема излишно място, а облите ѝ краища позволяват лесно да съжителства с останалите вещи в раницата ми. Затварянето и отварянето ѝ са много удобни.

Интересното обаче е съдържанието ѝ. Evil Eye Halfrim Pro са очила, които изобилстват от възможности за регулиране и индивидуализиране и впечатляват с вниманието към детайлите и с няколко хитри и ефективни технически решения. Ще изброя накратко основните им характеристики и екстри, като ще добавям при нужда и моите впечатления от съответния детайл при ползването на продукта.

Vario (antifog) – висококачествени многослойни поликарбонатни плаки (стъкла), които са фотохроматични – променят затъмняването си от напълно безцветни до сиви, което отговаря на нива на затъмняване от 0 до 3. Ако сте ползвали очила с подобна технология, вероятно знаете, те промяната в пропускливостта към светлината не е мигновена, а постепенна – в рамките на минута-две, поне доколкото успях да засека при този конкретен модел на Adidas. Затова не очаквайте при преминаване от сянка/гора към светло/открито пред очите ви веднага да просветва или помръква – целта на фотохроматичните стъкла е друга. С такъв тип очила на практика не ми се налага да имам други плаки – независимо дали ще карам в мътен облачен ден, в сумрака на ранно утро или преди залез, в дълъг горски „тунел“ под дърветата или във високите открити части с ярко слънце през лятото, очилата се адаптират и осигуряват точно толкова затъмняване, колкото е необходимо за комфорта на очите. Рядко ползвам слънчеви очила при шофиране, но с Evil Eye и техните Vario стъкла се чувствах чудесно и при такова приложение.

Важно е да отбележа, че дори при максимално затъмняване стъклата пропускат достатъчно светлина, за да не попаднете в пълен мрак, ако влезете бързо по пътеката в сенчеста гора. Сега през зимата обаче такива ситуации бях рядкост. Затова пък бързото настъпване на нощта си беше закономерно и в тази връзка мога да кажа, че когато плаките изсветлеят напълно, през тях може да се вижда дори в тъмното. Нещо повече – ярките жълто-зелени елементи по рамката на очилата са фосфоресцентни и светят в мрака, с което подобряват видимостта ви на пътя. За съжаление нямаше как да снимам този „специален ефект“.

Реклама

Освен всичко друго, стъклата на Evil Eye Halfrim Pro са третирани срещу изпотяване и са устойчиви на надраскване. За добро проветряване на очилата се грижи и системата Climacool®, интегрирана в рамката. Като практически впечатления мога да кажа, че за четирите предимно хладни и на моменти влажни месеца, в които ползвах очилата, само един път проявиха склонност към запотяване, и то само в статични ситуации (т.е. когато не карах) – това беше може би и най-влажният ден за този период. По отношение на устойчивостта на надраскване, ще призная честно, че се стараех да пазя тези очила повече от обикновено – не ми се искаше да нараня стъклата от небрежност, т.е. извън каране. Когато карах с тях обаче, нямаше как да ги щадя, защото който е пробвал пътеките над Кресна и други места в Югозапада, знае как умело се протягат бодливите храсти от всички страни. Вследствие на това Evil Eye успяха да се сдобият с една дълга и много тънка драскотина – на практика почти незабележима. Дали това, че е само една и е толкова тънка, се дължи на устойчивост, или е просто въпрос на късмет, не мога да кажа. Но е факт, че след посочените месеци и изминати километри очилата на Adidas имат много по-запазен вид, отколкото повечето модели от среден клас (за мен това е диапазонът между 80 и 150 лв.), които съм пробвал през годините.

Рамката на очилата е с т.нар. Extreme Wrap-Around Design (10 Base). Това ще рече, че тя и стъклата са проектирани така, че да обгръщат лицето открай до край, предпазвайки по този начин очите от всички страни. Мога да потвърдя, че по отношение на вятър, клонки, мухи, пръски кал и слънчева светлина (когато тя е проблем) Evil Eye Halfrim Pro наистина предпазват добре – не е имало случай нещо вредно да достигне до очите ми през тях. При това е важно да се има предвид, че при пробите в магазина избрах точно този модел главно заради компактния му външен вид, т.е. дизайнът на някои от другите очила в спортната гама на Adidas е с още по-големи и по-плътно обгръщащи рамки.

Рамката използва технологията SPX® за постигане на най-добър баланс между лекота, здравина и гъвкавост. В дръжките са заложени т.нар. гъвкави зони (Flex Zones), за да може очилата да пасват добре на лица с различна форма, да се слагат и свалят лесно и да не се чупят. Добре е да знаете, че Evil Eye Halfrim Pro се предлагат и в различни размери, като тестваният от мен S по-скоро игра е роля на среден, защото другите два са XS и L.

Технологията Traction Grip, използвана при дръжките, осигурява много добър контакт както с кожата, така и с други елементи от екипировката, носени под или над очилата (в моя случай това бяха кърпа, шапка или каска). За целта и от вътрешната, и от външната страна на дръжките са използвани гумирани ленти, които са интегрирани като част от дизайна на очилата.

Изключително интересни са пантите между дръжките и рамката за стъклата. Първо, те позволяват дръжките да бъдат отделени от рамката – технологията е наречена Quick-release Hinge. Предвидено е това да се случва и в аварийни ситуации, т.е. за да не се стига до счупване и мога да потвърдя, че замисълът на Adidas работи, защото точно при едно такова случайно „напъване“ на конструкцията за пръв път видях системата в действие (преди това ме беше малко страх да пробвам тази екстра).

Второ, чрез конструкция, наречена Tri.Fit, пантите позволяват регулиране на дръжките спрямо рамката в три позиции – неутрална и под ъгъл нагоре или надолу. За мен лично това е една от най-полезните екстри, които съм срещал при спортни очила, защото позволява както по-добро пасване спрямо формата на лицето, така и корекции в зависимост от допълнителната екипировка – например с една от каските ми се оказа, че е по-удобно, ако дръжките са под ъгъл, докато с друга си ги ползвах в неутралната позиция.

На регулиране подлежи и меката подложка за носа, наречена Double-Snap Nose Bridge. Казано простичко, ако я откачите и я завъртите (така че буквичките L и R да бъдат от вътрешната страна), подложката ще стане малко по-стегната, т.е. подходяща за по-тънки носове.

Evil Eye Halfrim Pro идват с включен в комплекта Sweat Bar. Това е детайл, представляващ тънка пластмасова лента със залепен към нея дунапрен, която се монтира от горната страна на рамката, следва извивките ѝ и има за цел да обира потта, стичаща се по челото и да не ѝ позволява да влиза в очите. Тази екстра се предлага за много от моделите на Adidas, но не при всички е включена стандартно в комплекта. Това е и един от споменатите фосфоресциращи елементи. Доколко тази попивателна лента ще върши работа обаче, зависи най-вече от формата на лицето ви и прилепването на очилата към него. В моя случай Sweat Bar помагаше само частично – в близките до носа части рамката (и дунапренената лента) контактуваше достатъчно близо с веждите ми и в тези зони наистина спираше потта. В далечните краища обаче не прилепваше толкова плътно към лицето ми и точно там се случваше при обилно потене да се промъкне някоя капка. Така че оценката ми за самия детайл като замисъл и действие е отлична, но за да работи „на 100%“ ще трябва много внимателно да изберете и самия модел очила спрямо лицето си. Трябва също да кажа, че понякога с периферното си  зрение виждах яркия цвят на лентата над очите си, но това се случваше само при разсеяно зяпане – при каране с фиксиран напред поглед нито рамката, нито допълнителната попивателна лента над нея ограничаваха видимостта.

Другите ярко оцветени и фосфоресциращи елементи, разположени между пантите и стъклата, на пръв поглед изглеждат само декоративни. Това впечатление обаче е напълно погрешно – тези малки пластинки са част от системата Lens Lock и са подвижни. Това са всъщност плъзгащи се капачета – като ги отместите навън (за целта трябва да сгънете дръжките), те „отварят“ сменяемите плаки, т.е. позволяват да извадите стъклата и да ги замените с други. След като поставите плаките на мястото им (има две малки зъбчета и съответстващи отвори, така че да е съвсем невъзможно да сбъркате), трябва да плъзнете капачетата обратно. Дори и да забравите да го направите обаче, отваряйки дръжките, те избутват капачетата на мястото им, фиксирайки надеждно стъклата.

Както вече споменах, при наличието на фотохроматични стъкла аз лично нямам нужда от няколко различни плаки. Единствената, която може би бих си купил допълнително, е някоя оранжева за каране в мъгла, но честно казано за мен това са редки ситуации, пък и стандартните плаки имат достатъчно добър контраст и осигуряват кристална видимост, така че не съм изпитвал затруднения дори и в лоши условия.

За хората, които се нуждаят от диоптрични очила, ще е полезно да знаят, че за Evil Eye Halfrim Pro могат да се поръчат директно такива плаки, а може също така да се добави и допълнителна вътрешна рамка, на която да се монтират диоптрични приставки.

За протокола ще кажа още веднъж, че след 4 месеца ползване, като изключим получената вероятно от някой бодлив храст драскотина на едното стъкло, очилата изглеждат като нови – никъде по рамката (включително гумираните елементи) и по плаките няма захабяване, протриване, нащърбване, разкъсване или какъвто и да е друг знак за износване. Това свидетелства за високо качество на материалите и изработката, каквото и трябва да е при такава цена на продукта.

Заключение

Evil Eye Halfrim Pro са най-скъпите очила, които съм ползвал до момента, но и най-технологичните. Преди да ги разгледам детайлно и да пробвам всичките им екстри, дори не предполагах, че съществуват някои от тях (например регулирането чрез пантите на ъгъла между дръжките и рамката). Доколкото мога да преценя, поликарбонатните плаки на Adidas са изключително качествени и осигуряват кристална, контрастна видимост и добра защита от запотяване и надраскване, а във варианта Vario и променлива степен на затъмняване, което за мен прави тези очила изключително универсални. Ясно е, че за съжаление не всеки може (а и не всеки иска!) да даде подобна сума за очила – някои хора дори не приемат идеята, че едни очила може да са с цена няколкостотин лева. От друга страна обаче хората, които ценят високо очите си и искат (и могат да си позволят) най-доброто за тях, ще намерят в продукт като Evil Eye Halfrim Pro добра причина да похарчат парите си и вярвам, че ще останат доволни.

Освен това не оставайте с впечатление, че всички модели на Adidas Eyewear са с подобна цена. Тестваните от мен демонстрират почти всички използвани от марката технологии и функции, затова са и сред най-скъпите. Асортиментът на компанията е голям и включва доста продукти, сред които и такива, които са със същото високо качество на материалите и изпълнението, но с по-малко „екстри“, което прави и цената им по-ниска.

+

Отлично качество на материалите и изработката. 

Отлично качество на поликарбонатните стъкла – кристална и контрастна видимост, рядко се запотяват, трудно се надраскват (но все пак се случва).

Множество полезни екстри и детайли, които позволяват да регулирате и индивидуализирате продукта по свой вкус и в зависимост от конкретните нужди.

Както и при други продукти от висок клас, цената няма да е по силите на всеки средностатистически потребител. 

За контакти:

АРМ ОПТИКА/ ARM optics/
София , ул. „Кричим“ №2/ъгъла на бул. „Черни връх“ и „Кричим“/
тел. 02 868 79 56 ; 0887 706 587
www.armoptics.com

АСПОРТ/ Asport/
Пловдив , ул. „Отец Паисий“ №31
тел. 032 310 450; 0893 661 553 ; 0899 983 548

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>