Бързи впечатления от ръкохватките Ergon GE1 Evo Slim

През 2023 г. за пръв път реших да пробвам все по-модерните напоследък ергономични ръкохватки, при които формата обикновено не е цилиндрична, а включва допълнителни вариации (извивки, издатъци, овализиране и др.) с цел постигане на по-удобен и плътен захват и по-добро разпределяне на тежестта и напрежението върху дланите. Знаех от други хора, че в много случаи те са „поляризиращ мненията“ продукт, т.е. че има колоездачи, които се „кълнат“ в удобството им, и други, които ги отричат и не ги смятат за удобни. Немската компания Ergon, поне в моите представи, бе първата, която предложи на пазара подобни продукти. За повечето хора марката е известна именно с ръкохватките, които имат характерни издатъци във външните краища, които да подпрат дланите. Говоря за продукти като тези:

Аз не посмях да пробвам с чак толкова рязка промяна, пък и се съобразих с основния тип каране, който практикувам, и затова се насочих към модела GE1 Evo Slim с цена 59 лв., който е предназначен за ендуро/all mountain. Има ги и във вариант с малко по-голям диаметър, т.е. без добавката Slim в името.

Аз избрах тънкия вариант, защото ръцете ми не са големи и през годините съм свикнал да карам предимно с ръкохватки, чиито диаметър е около или под 30 мм. GE1 Evo Slim в най-тънката си част са с диаметър 28 мм. В по-голямата част от дължината си обаче са елипсовидни и тогава тясната страна на профила е около 30 мм, а широката достига до 35 мм или дори повече. За сравнение, оригиналните ръкохватки на байка ми, които бяха от тънките, са около 28.5 мм.

GE1 Evo Slim идват с приятна опаковка, указваща ясно коя е лявата и коя дясната. Теглото им е 102 грама, съвсем малко над посоченото от производителя, като за ръкохватки с притягане бих казал, че е добро.

GE1 Evo се предлагат във варианти от две различни каучукови смеси. Тези са със стандартния материал Gravity Control Rubber, който е оптимизиран не само за добро обиране на вибрациите, но и за добра износоустойчивост. По-меката смес, наречена Factory Custom Rubber, добавя няколко грама тегло и 20 лв. към цената – тя е за хора, търсещи максимално сцепление между ръцете и кормилото и по-добро омекотяване, но вероятно и с цената на по-бързо износване.

Ръкохватките имат означения за лява/дясна, както и разграфяване при затягащия пръстен, което помага за правилния им монтаж и прецизното подравняване спрямо другите компоненти (кормило, спирачни лостове и т.н.).

Както вече стана дума, формата на ръкохватките съвсем не е цилиндрична, а по-скоро е овализирана и то най-вече във външните краища. Идеята очевидно е продуктът като размери и захват да е достатъчно близък до стандартните цилиндрични ръкохватки, но в същото време да добави допълнителна поддръжка при външните възглавнички на дланите. Когато ги монтирах, първото ми впечатление беше за много солиден захват на кормилото и за идеално пасване към ръцете ми, които сякаш се опираха с цялата си площ върху тях. GE1 Evo имат и конусовидно удебеляване от вътрешната страна, което пък създава опора в сгъвката между палеца и показалеца.

Освен формата, шарката на ръкохватките също е оптимизирана за добър захват и контакт с ръцете, като се различават няколко панела. Под дланите повърхността е с надлъжни и диагонални канали, а под пръстите е със ситни правоъгълници за още по-добро сцепление.

Всичко изглеждаше перфектно, но за жалост се наложи след десетина карания да се разделя с GE1 Evo Slim, защото се оказа, че с тях дясната ми ръка изтръпва, и то не при спусканията, а при изкачванията. Сигурно поне половината читатели ще си зададат въпроса „Е не можа ли с това да започнеш, защо ги описа така подробно, като не са ти удобни?“. Отговарям веднага. 🙂

На първо място, наистина съм впечатлен от качествената изработка и детайлите при този продукт, и затова исках да го представя. Вярно, 59 лв. е солидна цена за чифт ръкохватки, но все пак в случая бих я нарекъл оправдана, защото се вижда с просто око, че в GE1 Evo са вложени и мисъл, и качество, и добри материали.

Също така, познавам поне двама или трима човека, за които точно този модел на Ergon е много удобен. Човекът, който ги купи от мен, ми сподели, че в началото ги е усещал малко странно, но после е свикнал с тях – във всеки случай няма проблеми като моите. С други думи, GE1 Evo Slim не са изначално и за всеки неудобни, а напротив – аз по-скоро съм изключение. Даже не случайно написах, че на мен самия като захват и форма ми се струваха идеални през цялото време на ползване.

Реклама

Все още не мога да си отговоря на въпроса защо изтръпването го усещах най-вече в дясната ръка, а не и в двете. Този факт ме навежда на нерадостната мисъл, че може да имам (или поне към онзи момент да съм имал) и някакъв здравословен проблем с нея.

В крайна сметка, след като пробвах с различни ръкавици и без ръкавици, с различна степен завъртане напред и назад, а също и с два други чифта стари ръкохватки, сравнявах, разсъждавах и анализирах, за себе си достигнах до извода, че изтръпването едва ли се дължи на формата им, а по-скоро на комбинация от твърдост и шарка на материала, т.е. може би това са нещата, които не си паснаха с ръцете ми (пак казвам, най-вече с дясната, по някаква причина). Разбира се, няма как да съм сигурен в това заключение, докато не пробвам някой друг модел с подобна форма, но с друга шарка. С нежелание се отказах от Ergon GE1 Evo Slim, но въпреки това бих ги препоръчал като вариант за проба, ако човек иска да премине към ергономични ръкохватки.

Продуктите на Ergon ще намерите в магазини Байк Център:
https://www.bikecenter.bg/


Текст и снимки: Любомир Ботушаров


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>