DT Swiss представи новото поколение главини 240 EXP

В планинското колоездене винаги е имало продукти, които имат почти легендарен статут и са еталон за качество и издръжливост. Главините от серията 240 на DT Swiss са пример за такъв продукт, затова не е учудващо, че през годините швейцарският производител е променял малко неща по тях, следвайки максимата, че нещо, което работи добре, не се пипа. От друга страна обаче, стоенето на едно място също не е за препоръчване, така че от време на време дори и най-реномираните продукти се променят и подобряват. За главините 240 това време настъпи сега, през пролетта на 2020 г. Ето какви са промените спрямо досегашното поколение:

Ново разположение на лагера от страната на храповия механизъм. DT са преместили лагера малко по-навън, интегрирайки го с вътрешния резбован пръстен на храповия механизъм Ratchet EXP. Вярно е, че става дума за промяна само с няколко милиметра, но компанията твърди, че това води до по-малко огъване на оста и по-дълъг живот на лагерите. 

Като стана дума за храповия механизъм, той запазва принципа си на действие, но е изцяло преработен, за да стане по-прост (респективно по-лесен за поддръжка) и по-лек (заради по-малкото части, които включва). Промените са в няколко посоки: вътрешната назъбена повърхност вече е част от резбования пръстен, който е фиксиран към тялото на главината; външният назъбен пръстен се притиска към вътрешния само от една цилиндрична пружина, което според DT Swiss води до по-бързо постигане на контакт и оттам до по-малко износване на повърхностите. На долната картинка са показани новият и старият механизъм.

Тук е мястото да отворя една скоба и да обясня за незапознатите с какво се отличава механизмът Star Ratchet на DT Swiss. Ако приемем храповия механизъм с „кученца“ (вдясно) за класически, при него най-общо казано има един външен пръстен с назъбена вътрешна стена и един вътрешен диск, към който са закрепени т.нар. „кученца“, т.е. зъбчета с пружинки, които в едната посока на движение прескачат (благодарение на пружинките), а в другата посока зацепват. „Кученцата“ осигуряват точките на зацепване, но тези контактни точки имат сравнително малка площ, т.е. трябва да понасят доста голямо натоварване. При механизма Star Ratchet, който с лиценз от DT Swiss се ползва и от други производители на главини, имаме най-общо два пръстена, които контактуват аксиално чрез назъбени контактни повърхности. Отново е налице пружина (при новия механизъм Ratchet EXP тя е само една, както стана ясно), която позволява на външния пръстен да прескача в едната посока, но да зацепва в другата. Разликата спрямо „кученцата“ е, че когато механизмът е зацепен, контактната му площ е много по-голяма (на практика целите повърхности), което означава, че те са подложени на много по-малко натоварване и това води до голяма издръжливост и износоустойчивост във времето.

За новото поколение главини 240 DT Swiss са решили механизмът Ratchet EXP да е с 36 контактни точки, което осигурява зацепване на всеки 10° от оборота на главината. Според производителя това е идеалният баланс между тегло, издръжливост и ефективност, но за тези, които предпочитат още по-малък ъгъл на зацепване, се предлага конвертиращ комплект, при който контактните пръстени са с 54 зъба, което се равнява на 5.7° ъгъл на зацепване.

Ако се чудите какво значение има това, при по-малкият ъгъл главината ще „цъка“ по-начесто. Шегувам се, това е просто ефект от по-големия брой зъбци, но причината да се търси по-малък ъгъл на зацепване е, че тогава намалява „празният ход“ на курбелите, когато от покой решите да ги завъртите. Това може да е от значение както за състезатели във всяка дисциплина, търсещи максимална ефективност при педалиране, така и за траял карачи, за каране по технични пътеки и изобщо за ситуации, в които е важно да постигнете по-бърз пренос на енергията от педалите към задното колело. Има обаче и недостатъци, които най-общо могат да се сведат до това, че с по-малък ъгъл на зацепване при байкове със задно окачване може да се усеща повече ритане в педалите и това да даде негативно отражение и върху работата на окачването. DT са развили темата с доста големи подробности, така че ако ви е интересно, можете да прочетете техните разяснения тук: https://www.dtswiss.com/en/engagement-angle-technology. Друг възможен недостатък е, че при повече зъбци техният размер е по-малък, което в дългосрочен план може да доведе до по-бързо износване спрямо същия тип механизъм, но с по-малък брой и по-големи като размер зъбци. Така че, да кажа още веднъж, DT са преценили, че оптималният баланс между всички тези фактори е 36 контактни точки и 10° ъгъл на зацепване.

Реклама

Новите главини от серията 240 са още по-лесни за обслужване както от потребителите, така и от механиците в сервизите. Като цяло DT Swiss залагат на философията, че главината трябва да се обслужва с колкото се може по-малко инструменти. В допълнение към това, сега капачките за оста вече са с издадено ръбче, така че да са по-удобни за хващане и издърпване с ръка от леглата им. По-малкият брой части в конструкцията на храповия механизъм също допринася за по-лесно техническо обслужване.

Както и досега, главините 240 ще се предлагат в огромно разнообразие, за да покрият почти всички възможни стандарти в байк индустрията. От гледна точка на фланеца има такива за класически спици с J-образна извивка и такива за прави спици. От гледна точка размера на оста, повечето главини са за проходна ос, като при предните за планинско колоездене има варианти 15х100, 15х110, 20х110 мм, а при задните 12х142, 12х148, 12х150 и 12х157 мм. При шосейните обаче има и такива с QR ос. От гледна точка закрепването на диска се поддържат стандартите с 6 болта и Center Lock. А по отношение барабана на свободното движение, ще бъдат налични класическия барабан на Shimano, XD Drive на Sram и MicroSpline на Shimano. Хубавото е, че преходът между тези три стандарта се извършва, без да се подменя самия храпов механизъм.

За повече подробности посетете сайта на производителя: https://www.dtswiss.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>