Окачването на ARC8 се движи по релси!

ARC8 е швейцарска компания за велосипеди, за чиито продукти може да се говори много, но несъмнено най-силно впечатление прави окачването им, наречено Dual Pivot Suspension, което заменя една от ставните връзки с плъзгач, който се движи по две релси между горната тръба и шока. Дизайнът първоначално бе внедрен при по-късоходовите модели Essential (със 130 мм ход) и Evolve FS (със 100-110 мм ход), но през 2024 г. второто поколение на ендуро велосипеда Extra също премина към такава конструкция; при това компанията твърди, че при него тя има още по-голям смисъл.

Защо „на релси“ и какво се опитват да постигнат ARC8 с подобен дизайн? Очевидно е, че той прави байковете им доста различими спрямо повечето предложения на пазара, но едва ли това е единственият мотив. Конструкцията, която включва една главна става в областта над средното движение и още една при захващането към шока, разчита на гъвкавостта на карбоновата задница, която няма става при задната ос. Това, както и компактните релси и плъзгач за тях, води до по-ниско тегло – в случая рамката Extra тежи 2225 грама без шок, а при ХС модела Evolve FS (на снимката долу) тази стойност е едва 1320 грама! Но и това не е главната причина за избрания дизайн.

ARC8 Evolve FS

Според изложените в сайта им обяснения за системата на окачване Dual Pivot Suspension, главната полза от нея е по отношение на кинематиката и характеристиките на окачването. Плъзгачът и релсите на практика заменят кобилицата или друг тип ставна връзка и водят до една много плавна, почти линейна (но все пак с 20% прогресия в рамките на хода) крива на коефициента на окачването. Според ARC8 това прави цялостната му работа много по-добра, предвидима и лесна за моделиране, без значение дали задният амортисьор е с метална или пневматична пружина. Допълнителен плюс се явява това, че с подобна конструкция проектантите могат отделно и независимо една от друга да променят характеристики като прогресивност, ход на окачването и ефективност при педалирането, което налага много по-малко „компромиси“ с тези качества.

Реклама

Иначе, ако погледнем към другите характеристики на новия ARC8 Extra, байкът е със 165 мм ход на задното окачване, комбиниран със 160 или 170 мм ход на вилката (по-малкият е при байковете с въздушна пружина на шока, по-големият при тези с метална). Колелата са 29-цолови, но отзад може да сложите и 27.5 (за целта има и обръщаем чип, чрез който да запазите геометрията). Карбоновата рамка е снабдена с кутия за съхранение на дребни вещи, но производителят изрично набляга на това, че броните и маркучите не влизат през чашките, а средното движение е на резба.

Рамката се предлага в три размера, покриващи сравнително голям диапазон по отношение ръста на колоездачите, защото хоризонталният обхват при най-малкия е 440 мм, а при най-големия цели 500 мм. При някои други производители тези стойности са относими по-скоро към размери от М до XL. Челният ъгъл е 63 градуса, ефективният ъгъл на седалковата тръба е 78 градуса. Задният триъгълник е с различна дължина при трите размера на рамката, а преминаването от 29 към 27.5 или обратно допълнително променя дължината му с 12 мм.

Самостоятелна рамка струва 3399 евро, а целите велосипеди започват от 5999 евро за окомплектовка с Shimano SLX и вилка Marzocchi и достигат до 8999 евро за най-скъпата версия.

Струва си да разгледате повече в сайта на производителя: https://www.arc8bicycles.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>