Shimano CUES заменя групите Altus, Acera и Alivio

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Shimano

В края на месец фавруари Shimano представи няколко нови серии, обединени под името CUES. Тази новина не бе съпроводена от фанфари и ярки прожектори, но всъщност е една от най-важните през тази година, защото се очаква да засегне около 40% от велосипедите, които ще бъдат сглобени със скоростни системи на японския производител в следващите 1-2 години. Вярно е, че този начален клас компоненти не „обира каймака“ на медийния интерес, но в действителност може би е по-важен от всяка друга група, взета сама за себе си.

Най-важното, което може да се каже за новите серии CUES, е че с тях Shimano прави опит да улесни живота и на велопроизводителите (които са най-големите им клиенти), и на веломеханиците, а в крайна сметка и на потребителите. Разбира се, японският гигант не прави това просто от доброта, а защото се надява по този начин да увеличи продажбите си в сегмента, който и без това е най-масов. Защото няма какво да се лъжем – на един велосипед с монтаж XTR вероятно се падат поне десет байка с части от начален към среден клас. Това е територията, която CUES ще се опита да доминира в следващите години.

Ако се чудите откъде идва името, то е абревиатура от израза „Creating Unique ExperienceS“. Честно казано, никога нямаше да се сетя, пък и не е важно. Важното е, че компонентите в тези няколко серии (U3000, U4000, U6000 и U8000) ще заменят класики в началния клас като Altus, Acera и Alivio, че дори и части от групата Deore. Или с други думи, CUES обединява повечето компоненти на Shimano за 9-, 10- и 11-скоростни системи. И не само ги обединява, но ги прави и съвместими помежду им, а също така по-модерни и технологични, по-издръжливи и дори по-красиви.

Казано просто и съвсем конкретно, при CUES Shimano уеднаквява тегленето на жилото и разстоянието между венците и дебелината им. По този начин, без значение от броя на предавките, компонентите от отделните серии могат да се комбинират – например с една и съща верига или преден венец ще може да карате и с 9, и с 11 скорости отзад. На практика всяка верига на Shimano за 11 скорости е съвместима с CUES. Възможно е дори да комбинирате команда за 10  или 11 скорости с дерайльор и касета за 9, ограничавайки последните предавки – не че има причина да правите подобна комбинация, но в „авариен“ случай, ако не можете да намерите друг вариант, това може да е разликата между каране или чакане.

Наред с това се вижда, че компонентите CUES не само имат по-модерен вид от предшествениците си, но и включват доста технологии, които до скоро бяха запазени само за средния и висок клас на Shimano. Такива са дерайльорите Shadow+ със стабилизатор на рамото, концепцията 1х и др. Важно е да отбележа, че макар в новите серии да има и курбели с две плочи, основният фокус е върху скоростните системи с един венец отпред и 9, 10 или 11 отзад.

Много важен акцент е и това, че продуктите Simano CUES са базирани върху технологията LINKGLIDE, представена първоначално за нуждите на е-байковете през 2021 г. Вярно, че това прави новите компоненти несъвместими с тези от старите серии с Hyperglide, но пък осигурява доста по-голяма издръжливост, включително и при е-байк употреба, защото при LINKGLIDE зъбите на венците са по-дебели и по-високи. Нещо повече – Shimano твърдят, че при LINKGLIDE превключването под натоварване е по-лесно и не толкова опасно за компонентите, което прави тази технология много по-подходяща за потребители без достатъчно опит, които имат навика да сменят предавки в неподходящ момент и с недостатъчен финес.

Реклама

Макар че ще се предлагат и в магазините, т.е. за крайни клиенти, основен адресат на Shimano CUES са велопроизводителите и OEM пазара (за вграждане в готови велосипеди). За тях уеднаквяването на „стандартите“ между 9, 10 и 11-скоростните системи означава, че ще могат да правят най-различни окомплектовки с компоненти от различен ценови клас, но напълно съвместими помежду си. Така няма да им се налага да търсят вериги или курбели от други марки, само и само да постигнат заложената цена на готовия велосипед. За механиците и крайните клиенти полезният ефект се очаква след 1-2 години, когато масовите велосипеди, оборудвани с CUЕS, „наводнят“ пазара. Тогава магазините ще могат много по-лесно да поддържат наличност от резервни части за тях и да надграждат по-евтините велосипеди.

Засега няма подробности за всички компоненти в сериите CUES (тепърва се очаква информация за спирачките например), пък и те са твърде много на брой, за да се спирам поотделно на всеки. По-скоро ще кажа по 1-2 думи за отделните серии:

U8000 включва най-високото ниво компоненти CUES, 11-скоростни, но предназначени основно за градски и туристически велосипеди. Това ще бъде, тъй да се каже, един от по-скъпите класове при тях, аналог на Deore XT при маунтин байковете.

U6000 включва както 11-скоростни, така и 10-скоростни компоненти, но насочени повече към планинските и спортни велосипеди. Приликата с групата Deore никак не е случайна, защото тези компоненти наследяват нейните подразделения с 11 и 10 предавки отзад (Deore занапред остава само 12-скоростна система).

Сериите U4000 и U3000 са 9-скоростни и по-бюджетни. Интересното при техните задни дерайльори е, че не са с познатия „съединител“, а вместо него използват по-стегната пружина в ставата на рамото, която оказва по-голямо съпротивление и по този начин стабилизира веригата.

Макар засега да няма нищо официално, очаква се в семейството CUES да се появят и доста компоненти за шосейни велосипеди, които да сложат край на няколко от групите за шосе в началния клас. Ако това е вярно, логото на новите серии ще бъде срещано наистина много често оттук нататък…

https://bike.shimano.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>