Rockrider и тяхната All Mountain серия Feel

Голямата верига спортни магазини Decathlon едва ли има нужда от представяне, но тяхната нова серия АМ велосипеди, наречена Feel, определено заслужава няколко думи. Ще ги напиша основно по адрес на топ-модела Rockrider Feel 900s Team Edition, който е наличен като артикул и в българския онлайн магазин на марката.

По принцип велосипедите Rockrider са ориентирани към по-масовия потребител и рядко „хващат окото“ на запалените МТБ колоездачи. Има обаче и приятни изключения от това общо положение, т.е. в каталога на френската марка и досега имаше някои (предимно ХС) велосипеди от среден и висок клас, които заслужават внимание – например моделът ХС 900 S. От 2022 г. компанията създаде и ХС отбор, участващ в състезанията от Световната купа. Така че, въпреки имиджа си на търговец, наблягащ основно на достъпните като цена продукти, Decathlon явно има амбицията да предлага велосипеди и за хората, търсещи маунтин байк от по-висок клас. В тази връзка ще отбележа още един любопитен факт – в момента продуктов мениджър по отношение на планинските велосипеди в Decathlon е Куентин Дербие, който стана шампион в дисциплината форкрос през 2018 г. и когото сме виждали и в България като участник във 4X Pro Tour Pamporovo 2014.

Достатъчно предисловия, време е да споделя накратко какво ме впечатли в Rockrider Feel 900s Team Edition: изцяло карбонова рамка със 130 мм ход отзад и 140 мм вилка; модерна геометрия; тегло без педалите между 13.3 и 13.6 кг, в зависимост от размера; окомплектовка с вилка Rock Shox Pike Ultimate, заден амортисьор Rock Shox Deluxe Ultimate, колела Mavic Crossmax SLR и 12-скоростно задвижване Sram GX Eagle; цена 7349 лв. Малко са велосипедите на пазара, които могат да се похвалят с подобни характеристики, събрани в един продукт!

За съжаление не разполагам с някаква твърде подробна информация за велосипеда, но мога да се опитам да доразвия някои от нещата в горния абзац. Рамката, както става ясно, е изработена изцяло от въглеродни нишки и може да се каже, че има разпознаваем дизайн – и предният триъгълник (с лека „гърбица“ в предната част и ниско спускаща се горна тръба), и задницата (с къси тръби над веригата и допълнителна връзка, сгъваща задния амортисьор) се отличават от най-често срещаните „шаблони“ в индустрията, което пък предразполага към поляризирани мнения относно естетическите ѝ качества.

Без значение дали ще я харесате на външен вид, или пък обратното, рамката на Feel допринася за ниското тегло на велосипеда и е напълно адекватна на съвремието ни – вътрешно окабеляване, протектори под веригата и под долната тръба (този може и да се демонтира/подменя при нужда), интегриран водач за веригата, 148х12 мм проходна ос отзад, 142 мм Pressfit средно движение и място за един бидон в предния триъгълник.

За окачването нямам никакви данни, освен видимото с просто око – четиризвенно, тип Horst Link, т.е. добре позната и прилагана от десетилетие конфигурация, така че има всички шансове да е прилично изпълнено. Дали проектантите на рамката са успели да го направят достатъчно ефективно и добре работещо – вероятно ще разберем след появата на повече преки впечатления от велосипеда. Геометрията например със сигурност е в унисон с модерните тенденции:

Несъмнено обаче най-силната страна на Rockrider Feel е неговата окомплектовка. Окачването от Rock Shox на ниво Ultimate и колелата Mavic с карбонови капли не са нещо, което ще срещнете често под етикет с цена малко над 7000 лв.

Има и още една, по-достъпна модификация, наречена Rockrider Feel 900s, която е с цена 5899 лв. При нея рамката е същата, само че боядисана в сив/сребрист цвят, което за някои може би дори ще е предпочитано като визия. Теглото е малко по-високо, между 13.9 и 14.5 кг., което се дължи и на по-достъпните компоненти, с които е оборудван байкът: вилка Rock Shox Pike, заден амортисьор Rock Shox Deluxe Select+, скоростна система Sram NX Eagle и колела Mavic Crossmax XLS.

Реклама

Не знам за вас, но на мен със сигурност ще ми е интересно да видя тези велосипеди и на живо! Засега ви оставям с видеоклипа за представяне на новия модел, в който можете да го видите в действие по пътеките:


В тази статия са използвани т.нар. affiliate links като част партньорска програма между МТБ-БГ и Decathlon чрез платформата Profitshare. Ако искате да подпомагате МТБ-БГ чрез комисиона при онлайн пазаруване в Decathlon, влизайте в сайта им чрез този линк: https://profitshare.bg/l/2618395.
Вижте повече за партньорските програми тук: https://mtb-bg.com/partnerships.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>