AMS Hybrid ONE44 е най-лекият е-байк на Cube досега

До момента германският производител Cube нямаше в портфолиото си представител на олекотените е-байкове с двойно окачване, но това се променя с представянето на модела AMS Hybrid ONE44. Неговият най-лек вариант тежи 16.2 кг.

Името на байка указва ясно, че той има „родствена връзка“ с модела Stereo ONE44 – един от новите като поколение АМ велосипеди на Cube, представен през 2023 г. Подобно на него, AMS Hybrid ONE44 е с модерна геометрия, 29-цолови колела, променлив челен ъгъл (чрез чашките), вътрешно окабеляване (с вход пак през чашките), защита на долната тръба и други ключови места, ухо за задния дерайльор UDH, задна проходна ос Boost 148 и др. Ще се спра обаче по-подробно на онези характеристики, които отличават този нов е-байк от повечето други велосипеди на компанията.

Рамката на AMS Hybrid ONE44 е карбонова и е в най-високото за Cube ниво на изпълнение – C:68X®. Това означава, че тя използва не само технологията Advanced Twin Mold, но и най-леките и здрави карбонови платове и смоли от висок клас, за да се постигне тегло на рамката 2.1 кг (без шок и без монтирани мотор и батерия).

Следващият важен елемент е моторът. Cube са се спрели на олекотения Bosch SX – най-компактният и лек агрегат на германската компания, разработен именно за такъв тип леки е-байкове, както и за електрически градски и gravel велосипеди. При този електродвигател въртящият момент е 55 Nm, номиналната мощност е 250 вата, но пиковата може да достигне 600 вата, т.е. на разположение е достатъчно сила за най-стръмните и тежки баири. Той е комбиниран с батерия CompactTube 400 Wh, която също е нова разработка на Bosch, с по-висока енергийна плътност и по-лека от всички други техни предложения до момента. Батерията е фиксирана и интегрирана в долната тръба на рамката, без да може да се сваля за зареждане, което позволява размерите на тръбата да са по-малки и теглото да е по-ниско. За по-дълги и натоварващи карания имате и опцията Power More, т.е. допълнителна батерия с капацитет 250Wh.

Реклама

Както окачването с ход 140 мм, така и компонентите на велосипеда са съобразени с особеностите на е-байковете – по-високо общо тегло, по-голям въртящ момент и т.н.

AMS Hybrid ONE44 се предлага в четири нива на оборудване, като тук повечето снимки са на най-скъпата окомплектовка SUPER TM 400X 29, която е с окачване Fox Float Factory, 12-скоростна система Sram XX Eagle AXS™ Transmission, спирачки Magura MT Trail Carbon, интегрирани кормило и лапа, кол за седалка Fox Transfer Factory и колела Newmen Advanced SL A.30. Цената на този топ-модел е 17 999 лв., а теглото, посочено от Cube, e 17.7 кг.

Най-лек всъщност е вариантът SLT 400X 29 с препоръчителна цена за България 15 999 лв. При него скоростната система е Shimano XTR, окачването отново е Fox 34 Float Factory, кормилото и лапата са интегрирани, а гумите са по-леки и по-скоро с ХС предназначение. Всичко това обаче намалява теглото до 16.2 кг по данни на Cube.

Трети по цена отгоре-надолу е TM 400X 29 – 12999 лв. Той е и най-тежък – 18.4 кг, вероятно заради електрическата безжична скоростна система Sram GX Eagle AXS™ Transmission в комбинация с окачване Fox Performance.

А пък най-достъпният вариант SLX 400X 29 е с препоръчителна цена за България 11 999 лв., като в никакъв случай не е с някакви лоши компоненти – окачването и тук е Fox Performance, скоростната система и спирачките са Shimano XT, а теглото му е 17.3 кг.

Всички подробности за моделите може да разгледате в сайта на производителя, а на живо (поне някои от тях) вероятно ще можем да видим в магазините на Bike Center.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>