4X Pro Tour Pamporovo 2014 – финали

Финалите на световните серии 4X Pro Tour 2014 в Пампорово бяха очаквано впечатляващи като каране, и, за съжаление, неочаквано кратки като състезание, заради малкия брой участници. Мисля, че не само аз, но и всички хора край трасето, които този път не бяха малко, искахме да гледаме поне 32 участници по трасето, а не само 16, за да можем да се насладим по-дълго време на карането на най-добрите от тях.

Да се опише такова каране е трудно, даже невъзможно, защото човек не само вижда скоростта, но я усеща и с всички други сетива, когато професионалните 4Х карачи минават покрай него. Те буквално направиха трудното трасе да изглежда лесно за каране.

А че беше трудно споделиха самите те на пресконференцията, организирана сутринта, която заради малкото на брой медии се превърна по-скоро в кратък разговор между 7-8 души, като тяхната група (състезателите) определено бе по-голяма от нашата (журналистите). Скот Бюмонт, който освен състезател е и един от организаторите на 4X Pro Tour, наблегна на това, че трасето в Пампорово е най-дългото сред тазгодишните, с каране около 50 секунди. Той също така го похвали и заради планинския му като цяло облик и обясни, че като цяло през тази година са се опитали да избягат от BMX облика на трасетата и да ги разчупят с повече елементи като каменни секции, горски участъци – всичко това го има и в Пампорово.

Реклама

Томаш Славик също определи трасето като добро, разчупено и технично и отбеляза, че в някои случаи дори не е ясно коя линия носи по-голямо предимство. И той, както и основният му съперник Куентин Дербие, заложиха на велосипеди с двойно окачване, докато останалите чуждестранни карачи бяха с твърдаци.

Заради по-малкия брой участници организаторите удължиха малко времето за тренировки, като състезателите до последно репетираха общи стартове и влизане в първия завой, което винаги е ключов момент в състезанията по 4Х.

Състезанието започна в 14:50 със старт на жените – те бяха само 4 на брой и не поднесоха изненади, като най-бърза бе Хедър Кей (West coast velotive), която е и единствената, за която 4Х бе обичайна дисциплина за каране. Другите момичета участваха заради идеята и за да може изобщо да се проведе старт в категорията, така че очаквано се наредиха след британската състезателка – първо Ани Томева (Свободно измерение), а след нея и Гергана Радева и Мария Георгиева.

Точно в 15:00 ч започна състезанието на мъжете. Първата четворка в първия кръг изправи Георги Радев (True Riders) срещу световния шампион Томаш Славик (RSP/Ghost), швейцареца Адриан Вайс и българина Станимир Меразчиев (Free Riders United). Славик очаквано се откъсна напред още от старта, а Жоро се опита всячески да задмине Вайс, но не успя и завърши трети в гонката. Въпреки това той си остана единственият сред българите, който минаваше всички елементи на пистата наравно с топ карачите и не случайно се класира най-добре сред родните състезатели – на 9 място.

Във втората гонка напред продължиха Скот Бюмонт (Yeti Racing UK) и Зимон Валтбургер (Bergamont), в третата най-бързи бяха Феликс Бекман (RSP/Ghost) и Лук Крайър (Naked racing), а в четвъртата Кунтин Дербие (Riders spirit mtb) и Урбан Ротник (BlackThorn GT). Така към полуфиналите продължиха само чужденци, въпреки надеждите ни Георги Радев да успее да се вмъкне там.

Следващите две гонки отново протекоха с много бързо каране, но без обрати и изненади, което остави като финалисти Славик, Дербие, Бекман и Бюмонт.

Преди да се реши победителят обаче, имаше малък финал за местата от пето до осмо, в който най-бърз бе Зимон Валдбургер. И тук, както и в големия финал, четиримата състезатели се движеха близо един зад друг, но никой не успя да предприеме атака спрямо съперниците пред него.

Това се повтори и в последното спускане, където Томаш Славик излезе начело и не изпусна тази позиция, въпреки опитите на Дербие да го настигне. По този начин чешкият състезател и световен шампион спечели не само последния кръг, но и крайното класиране в сериите 4X Pro Tour 2014, а французинът остана втори и в двете класации. Трети остана Феликс Бекман, а четвърти Бюмонт, с което бе повторено и подреждането от квалификацията вчера.

Награждаването предстои тази вечер в хотел „Перелик“, където ще има и парти. Заради това е крайно време да сложа точката на този репортаж и да се подготвя за тежка вечер. 🙂

Очаквайте в следващите дни галерия със снимки от състезанието, а може би и фоторепортаж…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>