Maven е най-мощната спирачка на Sram до момента

Най-новата спирачка на Sram се казва Maven и според твърденията на компанията е с около 50% по-силна от модела Code. Това е достатъчна, но не единствена причина да я представя накратко.

50% повече мощ от Code означава внушителна спирачна сила. Sram обаче не наблягат само на този впечатляващ факт. За тях по-важното внушение е, че тази сила е използваема и лесно контролируема.

При Maven е нужна по-малко сила в пръстите, за да постигнете същото качество и сила на спиране. В този смисъл друго голямо предимство на новия продукт е именно в по-малкото умора, която се натрупва при дълги спускания, интензивно спиране, целодневни карания в байкпарковете и други сценарии, водещи обикновено до „напомпване“ на предмишниците.

Наред с това силата на Maven се разгръща прогресивно, а не линейно. Казано най-просто, колкото по-силно натиснете спирачния лост, толкова повече сила ще приложат буталата с накладките върху диска. По този начин спирачката отговаря адекватно и точно на нуждите на колоездача – при „поддържащ“ натиск върху лостчетата, целящ само фин контрол върху скоростта, силата на спирачката е по-малка. При силен натиск тя прилага цялата си мощ.

Реклама

Как Sram са постигнали тези характеристики? На първо място е спирачният апарат – четирибутален, масивен, съединен с цели 4 болта. Размерът на буталата е доста голям – едната двойка е с диаметър 19.5 мм, а другата е 18 мм. Това пък е наложило оптимизиране и на буталото в спирачния лост.

Специално внимание е отделено и на температурата в спирачната система. Често срещано твърдение е, че температурата е враг на доброто спиране, но то е доста неточно, защото е вярно само тогава, когато става дума за прегряване, т.е. за по-висока температура, отколкото системата може да „поеме“ и разсее. Ниските температури обаче също не допринасят за добро спиране. В общия случай „студените“ спирачки спират по-лошо, отколкото такива, които са загрети до оптималната за тях температура. Не случайно при състезателните автомобили загряването на спирачките е важна част от подготовката за състезание или за каране на писта. Водени от тези съображения, инженерите на Sram са се постарали специално да оптимизират системата така, че да поддържа оптимална работна температура колкото се може по-дълго. Това означава както да разсейва бързо излишната топлина, така и да задържа по-продължително полезната такава. Постигнато е чрез внимателно подбрани материали и добър дизайн на елементите.

За уплътненията на буталата например е използван специално разработен материал, който запазва свойствата си в много широк температурен диапазон, предпазвайки по този начин системата от навлизане на въздух. Това от своя страна е „отворило вратата“ за използване на минерално масло вместо DOT като спирачен флуид. Имайте предвид обаче, че Sram препоръчват използване единствено на тяхното минерално масло Maxima и засега не е ясно дали то е с по-различен състав от това на други марки (Shimano, Magura и т.н.). Самият дизайн на спирачния апарат е такъв, че да има висока топлинна маса (позната повече като топлинен капацитет), а това е именно способността на дадено тяло да съхранява топлинна енергия. С други думи, на него му трябва повече време, за да надвиши оптималната си температура, и повече време, за да се охлади под нея, а това значително подобрява постоянството в силата и работата на спирачката. В случаи на интензивно спиране нараства значението и на двата вентилационни канала, чрез които излишната топлина, генерирана от триенето между накладките и диска, се разсейва по-бързо.

Коравината на спирачния апарат също има значение за силата на спирачката. За да противодейства на усукването и огъването при интензивно спиране, Maven е с цели 4 болта, а поставянето на накладките е само от долната страна, което според Sram също води до по-корава конструкция.

Новата спирачка се предлага в три разновидности – Ultimate, Silver и Bronze. Топ-моделът Ultimate (360 евро) се предлага в сив цвят, постигнат чрез анодизация. Разполага с външни настройки за отдалечеността на лоста от кормилото и за контактната точка. Характерно за него е използването на титанови болтове за спирачния апарат. Теглото е 362 грама без диск. Silver (320 евро), противно на името си, е с анодизация в черен цвят. Тази модификация има същите възможности за външна настройка, но болтовете на спирачния апарат са стоманени, което води до малко по-високо тегло – 371 грама. При Bronze (220 евро) липсва настройката за контактната точка, а теглото е 369 грама.

Sram Maven Silver
Sram Maven Bronze

Във всички случаи допълнителен начин да индивидуализирате спирачките си и техните характеристики е изборът между размер и дизайн на диска (180, 200, 220 мм; HS2 или CenterLine) и вид на накладките (стандартно спирачките идват с органични, но се предлагат и метални).

Внимание заслужава и комплектът, наречен Maven Expert Kit. В него влиза спирачка Ultimate с титанови болтове и на спирачния лост и спирачен апарат в ограничен червен цвят с бели пръски, плюс 4 диска в различни размери (1х180, 2х200 и 1х220 мм), преходници, два различни комплекта накладки (органични и метални), комплект за обезвъздушаване и чанта, в която да държите всичко това.

За финал оставям и забавното видео, направено от Sram за представяне на новия продукт:

https://www.sram.com/


Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Sram


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>