Cube представи новите модели Stereo ONE

През февруари 2023 г., малко преди „началото“ на сезона, германският производител Cube представи напълно обновените планински велосипеди с двойно окачване Stereo.

Първото, което прави впечатление, е играта на думи с леко променените им имена. Ако досега различните модели от това семейство се казваха Stereo 120, Stereo 140 и т.н., сега всички модели са обединени под името Stereo ONE, като след втората дума има и число – 22, 44, 55, 77. По този начин се съобщава ходът на задното окачване, макар че и това е само приблизително – например при ONE44 той е 140 мм, при ONE55 е 155 мм, а при ONE77 е 170 мм. Новите наименования са основна „заигравка“ и в рекламната кампания на Cube, която говори за ONEderland – комбинация между част от името и „страната на чудесата“.

Ако сте запознати с досегашната продукция на марката, вече сте разбрали, че няма съществени промени в хода на окачването. Има обаче леки промени в геометрията на рамките, както и в кинематиката, които вероятно ще се усетят. Още тук ще „разочаровам“ любителите на 27.5 – всички байкове в серията Stereo вече са с 29-цолови колела. Все пак има едно изключение – най-малкият размер XS, където го има, е с колела 27.5.

Реклама

И отново, ако сте наблюдателни и запознати с моделите Stereo от последните години, ще забележите, че при Stereo ONE22 рамката всъщност не е променена. Те са вписани в новата концепция с променено име, но на практика ползват досегашните рамки – карбонова и алуминиева. Това не ги прави с нещо по-лоши. Бих предположил, че за момента Cube са преценили, че нямат кой знае какво да подобряват в този ХС велосипед със 120 мм ход на окачването (130 мм отпред) и с геометрия, която предразполага към доста повече от „обичайното разбиране“ за ХС каране (67 градуса челен ъгъл, 75.3 градуса ъгъл на седалковата тръба). Затова и аз няма да се спирам подробно на него – само ще кажа, че в тази линия има цели 8 байка – 4 от тях са с карбонова рамка, другите са с алуминиева.

При по-дългоходовите модели обаче рамките са изцяло обновени и там вече наистина говорим за ново поколение на продуктите. Тъй като тези промени общо взето са едни и същи, първо ще ги разгледам обобщено и за трите линии – ONE44, ONE55 и ONE77.

Чисто визуално прави впечатление, че рамките са малко по-заоблени като форми. По-правите и „ръбати“ линии, познати от предишното поколение, са смекчени или дори заменени от леки извивки тук и там. Хоризонталната „тръба“, която подсилваше връзката между седалковата и горната тръби, е заменена с по-фин и ненатрапчив елемент. Разбира се, когато става дума за външен вид, нещата винаги са субективни – някои ще харесат повече новите байкове, други може би ще „тъгуват“ за досегашните. За мен лично едно съществено подобрение е добавянето на защита по извивката на долната тръба, точно в изпъкналата част – при старите модели протекторът свършваше точно там и оставяше една малка, но съществена част около средното движение незащитена.

Може би тук е моментът да припомня, че макар външно да не си личи, а и процесът на изработка да е в общи линии еднакъв, карбоновите рамки на Cube са в различни нива на изпълнение. C:62 използва „стандартни“ (по-достъпни като цена) карбонови платове и смоли, което води до по-ниска цена, но при малко по-високо тегло. При C:68X композитните материали са от по-висок клас, което снижава още повече теглото, без да компрометира здравината, но… цената е по-висока. Във всички случаи обаче от гледна точка на съотношение между цена, тегло, характеристики и окомплектовка, велосипедите на Cube остават едни от най-конкурентните на пазара и съперничат на марките с директни продажби.

Да се върнем обаче към новостите – много съществена такава са чашките с възможност за промяна на челния ъгъл. Дребен детайл, почти невидим, но за някои хора много полезен, защото позволява да правите леки промени в геометрията. Освен това вътрешното окабеляване също е прокарано през чашките – още една съвременна „тенденция“, която води до по-изчистен външен вид. А при някои от по-скъпите окомплектовки виждаме дори интегрирани карбонови кормило и лапа, представляващи един цял компонент. Новите рамки използват и универсалното ухо за заден дерайльор UDH.

При ONE44 и ONE55 е добавена „кутия“ за съхранение на дребни вещи, интегрирана в долната тръба. Това е една от модерните „екстри“ в категорията АМ/ендуро и за хора, които не карат с раница, позволява удобно да наместят дреболии като мулти-инструмент, резервна гума и др.

При ONE77 този детайл липсва, но за сметка на това виждаме две долни позиции за закрепване на шока, както и обръщаема вложка при кобилицата – тези неща дават възможност за индивидуализиране на геометрията и характеристиките на окачването в зависимост от предпочитанията на карача, избрания заден амортисьор (с въздушна или метална пружина), терена и др.


След всичко това нека разгледаме набързо и разновидностите в различните моделни линии.

При ONE44 са използвани рамки C:62 и C:68X, като с всяка от тях се предлагат по две окомплектовки. Геометрията е малко по-агресивна от преди – челният ъгъл е 65.4° или 66° (в зависимост от чашките), а този на седалковата тръба е 75.7°/75.9°.

Най-достъпната окомплектовка е Stereo ONE44 C:62 PRO (6469 лв.), налична в два цвята, която е с вилка RockShox Pike RC, заден амортисьор RockShox Deluxe Select+ и 12-скоростно задвижване Sram GX Eagle™. Като тегло на този байк Cube посочват 12.8 кг (без педали).

Най-скъп в тази линия е Stereo ONE44 C:68X SLT 29 (13 699 лв.). Той е в лъскава тъмносиня разцветка, контрастираща добре със златистото покритие Kashima на вилката Fox 34 Float Factory и задния амортисьор Float DPS Factory. Скоростната система е комбинация от Sram XX1/X01 Eagle AXS™, а теглото е 12.2 кг.

Всички разновидности на ONE55 (общо четири) използват рамка C:62 със 155 мм ход на задното окачване. Вилките са със 160 мм. И тук има промени в геометрията с идеята велосипедът да стане още по-способен и стабилен при спусканията – челният ъгъл е намален с повече от 1 градус до 64.2° / 64.8°, а ъгълът на седалковата тръба е увеличен още малко до 76.7° / 76.5°. Хоризонталният обхват (reach) също е малко по-голям – около 450 мм при размер М.

Най-достъпен е вариантът Race – той запазва почти същата окомплектовка като досегашния байк със същото име, за който можете да прочетете подробните ми впечатления, а цената му е 6859 лв. Най-скъп е Stereo ONE55 C:62 SLT 29 (13 699 лв.), сглобен с вилка Fox 36 Float Factory, шок Fox Float X2 Factory, задвижване Sram XX1/X01 Eagle AXS™ и тегло 13.1 кг.

При ONE77 отново виждаме наличие както на карбонови рамки (ниво C:68X), така и алуминиеви. Потребителите имат избор и между заден амортисьор с метална или пневматична пружина – има окомплектовки и с двата типа. Както и досега, тези модели са предназначени за най-сериозните ендуро карачи, както и за любителите на байкпаркове. Заслужава отбелязване теглото на карбоновата рамка – само 2.3 кг. Цените на петте байка започват от 6279 лв. за алуминиевия ONE77 Pro до 14 499 лв. за карбоновия ONE77 C:68X SLT.


Част от семейството Stereo ONE е и един изцяло нов електрически велосипед – Hybrid ONE55. Като начало, това е най-леката рамка за е-байк на Cube към настоящия момент – 2.9 кг. Тя е комбинирана с най-новото поколение електромотор от Bosch и батерия с капацитет 750 Wh, интегрирана в долната тръба, която може и да се сваля, ако желаете да я зареждате отделно. Окачването е със 150 мм ход и е прогресивно, а геометрията е близка до тази на не-електрическия ONE55. И тук вътрешното окабеляване влиза в рамката през чашките.

Топ-моделът C:68X SLT 750 29 с окачване Fox Factory и задвижване Sram XX1 AXS тежи 21.9 кг и струва 19 599 лв. Има и два по-достъпни варианта – TM и SLX.

Ако искате да разгледате всички велосипеди Stereo ONE, посетете сайта на производителя: https://www.cube.eu/.

Ако искате да ги видите на живо, някои от тях скоро ще пристигнат в магазини Bike Center.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>