Frameworks | DH рамката на Неко Мулали вече е в продажба

Ако следите от време на време панела „Информационен поток“, сигурно сте забелязали, че в него съм споделил почти всички видеоклипове, посветени на проекта Frameworks на американския DH състезател Неко Мулали. Това е така, защото за мен тази идея и разработка бе изключително интересна, а и Неко показваше всяка стъпка и всяко решение в дългия и сложен процес по създаване на един нов продукт. Ако все още се чудите за какво говоря, преди 2-3 години Неко Мулали реши да създаде своя собствена марка и рамка за спускане, започвайки от нулата и тествайки я в кръговете от Световната купа и други DH състезания. Фактът, че по образование Неко е инженер, със сигурност има ключово значение за възникването на този проект. През изминалите две години той и хората, които му помагаха, преминаха през няколко версии на рамката, множество проби и тестове, множество дефекти и отстраняването им, и всичко това бе онагледено и детайлно обяснено с десетки информативни видеоклипове, от които човек може да научи доста неща и за материалите, и за кинематиката и окачването, и изобщо за разработката на подобен продукт. Не бих могъл, а и няма смисъл да преразказвам всичко, което Неко сподели през този период, но ако искате да задълбаете в темата, прегледайте видеоклиповете от сериите Frameworks и In Depth в неговия видеоканал в YouTube.

Преди два месеца, в края на 2023 г., рамката за спускане на Frameworks започна да се произвежда серийно и бе обявена за „предпродажба“, т.е. желаещите да се сдобият с някоя от първите бройки можеха да я поръчат и да платят предварително 50% от цената, с което на практика и да финансират производството на компанията. Към настоящия момент цялата първа серия рамки е разпродадена при цена $3950 (без заден амортисьор).

Реклама

Ако рамката ви изглежда по-груба и нешлифована, като направена ръчно в някоя работилница, това всъщност е точно така! И за някои хора точно това ще е най-голямото ѝ предимство, както и съпричастността с проекта на Неко Мулали, разбира се. Пак се връщам към видеоклиповете и към това, че всеки детайл в този продукт е премислен, пробван в реални условия, променян ако трябва. Където има компромис, има и детайлна информация защо е направен и защо не може без него.

Всъщност повечето детайли и характеристики на серийната рамка да обяснени в този видеоклип:

Информация има и в сайта на Frameworks, откъдето съм избрал само отделни сегменти:

  • Основната цел на Frameworks е постигане по възможно най-опростен начин на кинематика на окачването и геометрия, които да осигуряват най-добра работа на байка в състезанията по спускане.
  • Четиризвенното окачване е избрано, защото дава големи възможности за настройване и оптимизиране на силите при спиране и при ускорение. Както казах, изборът на конкретните точки за разполагане на ставите и всички други детайли са избрани след множество прототипи, проби и тестове, включително и по отношение на различните материали, които може да се използват.
  • Във връзка с горното, предният триъгълник е от алуминиева сплав 6061 T6, но задницата е карбонова, защото по този начин се постига по-ниска неокачена маса и по-прецизно разположение на ставите, накрайниците за задната спирачка и ушите за задната ос. Кобилицата и други части, които не изискват заваряване, са изработени от алуминиева сплав 7075 T6 заради отличното ѝ съотношение между здравина и тегло.
  • Задните амортисьори от Fox, Rock Shox и Ohlins са специално настроени и тунинговани за рамката на Frameworks, така че да работят оптимално с кинематиката и с подходящата за теглото на колоездача пружина.
  • В сайта на Frameworks може да намерите графики за кинематиката на окачването и характеристики като Anti-squat, Anti-rise, коефициент, прогресивност и т.н., както и таблици с геометрията. Хората, които разбират от тази материя, със сигурност ще ги разгледат внимателно и ще направят своите изводи. Ако трябва все пак да обобщя, Неко е избрал характеристики, които смята за най-добри и ефективни с оглед предназначението на рамката и с оглед запазване на простота и надеждност в дизайна и конструкцията.
  • Може би ви прави впечатление, че в долния си край задният амортисьор е извъртян на 90 градуса спрямо „нормалното“ чрез използването на допълнителен метален елемент (удължител). Това е направено, за да може резервоарът на шока да бъде отстрани и да не си пречи с долната тръба при сгъване.
  • Вижда се също и обръщаем чип за промяна на прогресивността, макар и в сравнително малък диапазон.
  • Челната тръба е конусовидна, но не заради използването на такъв стержен, а за да може да се монтират чашки с възможност за промяна на хоризонталния обхват (reach), които обаче да са изцяло вътрешни.

Рамката е предназначена за смесен размер на колелата – 29″ отпред, 27.5″ отзад. Предлага се в два размера – M и L, като различна е не само дължината на предния триъгълник, но и на задния (всъщност самите елементи на задния триъгълник са същите, но при по-малката рамка са захванати малко по-напред в предния триъгълник). Задната проходна ос е 148х12 мм. Размерът на шока е 250х75 мм. Накрайниците за спирачка са за диск с размер 200 мм. Ходът на задното окачване е 205 или 201 мм в зависимост от настройката за прогресивността. Пътят за броните и маркучите е външен, средното движение е 83 мм с резба. Теглото на рамката е 4.11 кг.

В новините за отборите и състезателите през 2024 г. вече съобщих, че през 2024 г. отборът Frameworks е в състав от трима човека, така че развитието продължава и аз лично ще го следя с интерес!

https://rideframeworks.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>