Отбори и състезатели 2024, част 2

Събра се още една порция новини, свързани със смяна на отборите и спонсорите сред елитните състезатели по планинско колоездене за сезон 2024. Вижте новите „назначения“!


Отборът по ендуро Cube Action Team добави двама нови състезатели в състава си. Единият е Закариас Йохансен от Швеция, който и преди караше в тима на Cube, но в последните две години бе член на разпуснатия Ibis Enduro Team. Другият е 19-годишният Фредерик Матц, който ще търси успех на професионално ниво с помощта на новия отбор. Наред с тях в тима остават Йонас Гьовел (Австрия) и Густи Вилдхабер (Швейцария). Основен фокус на отбора ще бъдат състезанията от Световната купа по ендуро.

Още снимки и подробности може да видите в сайта на Cube.


След като стана ясно, че Аарън Гуин и Intense поемат в различни посоки, дойде и новината, че отбор по спускане с името Intense Factory Racing все пак ще има и през 2024 г. Той ще включва четирима състезатели, а именно: Джо Брийдън (който ще бъде и лидер на тима), Оскар Грифитс, Райдър Лоурънс и Луис Фъргюсън, от дамска страна.


Освен собствения си отбор, Intense ще спонсорира и тима MS-Racing, който вече ще се казва… познахте, MS-Intense Racing. А още по-интересно в тази история е, че партньорството между собственика на тима Макс Щьокл и Intense датира още от 90-те години на 20 в., а първият спонсор на MS-Racing през 2005 г. и следващите бе именно американската компания. Отборът още тогава се превърна в един от най-успешните с атлети като Клаудио Калори, Крис Коварик, Ванеса Куин, Мати Леиконен, Анеке Беертен…

Връщам се обаче към настоящия тим и състезателите в него. Това са Давид Трумер (Австрия), Елеонора Фарина (Италия), Джейкъб Диксън (Ирландия) и Тухото Арики Пене (Нова Зеландия). Всички те бяха в MS-Racing и през 2023 г., но сезонът им, за съжаление, бе доминиран от контузии. Сега всички гледат към 2024 г. с надежда за по-добри времена.


Реклама

А пък испанската компания Mondraker, която бе дългогодишен спонсор на споменатия MS Racing, обяви, че от 2024 г. създава собствен „заводски“ отбор, наречен Mondraker Factory Racing. В него ще има трима състезатели, като засега се знае името само на първия от тях – това е американецът Раян Пинкертон, който стана победител при младежите в Световната купа по спускане за 2023 г. Другите двама ще бъдат обявени на 22 и 24 януари.


Неко Мулали, който в последните 1-2 години кара в свой собствен отбор, разработва свой собствен велосипед и споделя напредъка си чрез много интересни видеоклипове, обединени под името Frameworks (повечето от тях съм споделил чрез панела „Инфомационен поток“ и рубриката „Видео“), през 2024 г. вече няма да се състезава еднолично по трасетата, а ще има още двама млади и талантливи карачи в тима. Това са Анхел Суарес (двамата с Неко бяха съотборници преди години в YT Mob, когато испанецът бе още младеж) и Аса Вермет, който е един от най-обещаващите американски младежи в дисциплината спускане и тепръва предстои да видим дали ще успее да пренесе успехите от американската сцена на международната. Тимът ще има и професионален мениджър в лицето на небезизвестния Мартин Уайтли, който досега е бил замесен с някои от най-успешните отбори в Световната купа. Вижте видеото, публикувано по този повод:


Commencal приветства в отбора си един от „най-лудите“ френски карачи в момента – Тома Лемоан. Макар да е все още преди 30-те, Лемоан има зад гърба си впечатляваща професионална кариера с редица постижения в слоупстайл състезанията, макар че се справя добре и с всеки друг стил на каране, особено ако включва достатъчно наклон, скорост и скокове. Преминавайки в семейството на Commencal, той ще измести фокуса си малко повече върху чистото фрийрайд каране, без толкова състезателни изяви, така че очаквам тепърва да го виждаме в много от хубавите видеоклипове на андорската компания. Началото е поставено с това видео за добре дошъл (с доста неочакван край):


Кейд Едуардс също реши да смени фокуса и напуска отбора по спускане Trek Factory Racing, но не и марката. Британецът става част от проекта C3 на Trek, който обединява атлети, развиващи се основно във фрийрайд карането. Тази новина едва ли ще изненада хората, които са виждали Кейд в действие. Колкото е бърз по DH трасетата, още повече е добър във въздуха и триковете, така че тази смяна на посоката изглежда напълно естествена и подходяща за него.


И като стана дума за фрийрайд, новият спонсор за велосипеди на братята от Полша Давид и Зимон Годзиек е Specialized. Давид даже показа в Instagram своя нов розов P.3, а Зимон още се възстановява от счупването на китката си по време на Red Bull Rampage 2023, но се очаква скоро да е отново на байка.


Rocky Mountain казаха довиждане на Андреан Лантие Надо, една от успешните ендуро състезателки в последните години. Засега все още не се знае дали тя ще бъде в нов отбор и кой ще е той.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>